CareConnect GP, ons baanbrekende softwarepakket voor huisartsen, blaast 10 kaarsjes uit. Een mijlpaal én een mooie reden om eens terug te kijken op het parcours dat de software aflegde. Softwareontwikkelaar Wouter Fonck was een van de bezielers van CareConnect GP. Hij is vooral trots dat hij mee de eerste steen kon leggen voor de digitale revolutie in de zorg.
Wie is Wouter Fonck?
- Informaticus van opleiding, gespecialiseerd in softwareontwikkeling.
- Stond samen met Jos Vranken aan de wieg van HealthConnect in 2010.
- Werkt vandaag als Business Development Manager bij HealthConnect, de afzonderlijke business unit binnen Corilus.
Wouter, wat herinner je je nog van het zorglandschap in 2010?
Wouter: “Er was in die tijd nog heel weinig geïnformatiseerd. Het eHealth-platform, om veilig en efficiënt informatie uit te wisselen in de zorg, bestond al maar werd quasi niet gebruikt. Veel huisartsen werkten met huis-tuin-en-keuken-software, die eigenlijk vooral diende om eigen patiëntendossiers te organiseren, niet om digitaal samen te werken. Er was dringend nood aan meer professionalisering.”
“Veel huisartsen werkten in 2010 nog met huis-tuin-en-keuken-software. Er was dringend nood aan meer professionalisering.”
– Wouter Fonck, CareConnect-pionier
“Met HealthConnect zijn we in het gat gesprongen. We wilden huisartsen van hun eiland halen, door elektronische uitwisseling van gegevens mogelijk te maken. CareConnect was het allereerste Belgische elektronisch medisch dossier in de cloud. Dat was toen best revolutionair.”
Jullie plan was ambitieus: dé huisartsensoftware van de toekomst bouwen. Zijn jullie van een wit blad vertrokken?
Wouter: “Ja en nee. Er waren toen al bepaalde homologatiecriteria van de overheid waaraan de software zeker moest voldoen om markttoelating te krijgen. Maar we wilden uiteraard ook vernieuwend zijn. Niet alleen op technologisch vlak, ook met een gebruiksvriendelijke oplossing op maat van de doelgroep.”
“Dus namen we in de ontwikkelingsfase een huisarts in dienst, dokter Koen Thomeer. Hij was de verbindende schakel tussen onszelf, de ontwerpers, en de eindgebruiker. Via hem kregen we inzicht in hoe huisartsen werkten en hoe een ideale consultatie eruit zou zien, waarbij medische gegevens worden geregistreerd zonder het contact met de patiënt te verliezen. Dat was een heel nuttige oefening.”
“In de ontwikkelingsfase namen we een huisarts in dienst, als verbindende schakel tussen de ontwerpers en de eindgebruiker.”
– Wouter Fonck, CareConnect-pionier
“Ik geef de SOEP-notatie en ICPC-codes als voorbeeld. Dat zijn richtlijnen om ervoor te zorgen dat huisartsen zo uniform mogelijk verslaggeven. Die codes namen wij mee in de software zodat huisartsen er zonder al te veel manueel werk gebruik konden van maken. Geen van onze concurrenten deed dat al op dezelfde manier. Hierin ligt voor ons de kracht van het elektronisch medisch dossier: huisartsen zo goed mogelijk ondersteunen in hun dagelijkse praktijkvoering.”
Wat was de sleutel tot het succes van jullie software?
Wouter: “Met zekerheid de gebruiksvriendelijkheid van het elektronisch medisch dossier. Het was de eerste keer dat daarover echt werd nagedacht. Zo zijn we op een bepaald moment kliks beginnen tellen om zeker te zijn dat alle belangrijke functionaliteiten binnen CareConnect niet meer dan drie kliks vereisten. Waren het er meer, dan werd de knop ergens anders gezet. We schakelden ook huisartsen in voor monkey testing. Dat was toen een veelgebruikte techniek om het gedrag van een systeem te evalueren.”
“Weet je wat grappig is: qua look & feel is de gebruikersinterface in al die jaren bijna niet veranderd. Dat bewijst dat we er toen in 2011 goed hebben over nagedacht. Al denk ik niet dat we dat nog eens 10 jaar volhouden (lacht). Maar als we nu een upgrade doorvoeren, zitten we wel weer voor lange tijd goed.
Wat waren voor jou de grootste uitdagingen op het parcours?
Wouter: “We wilden niet afhankelijk zijn van extern kapitaal. Zelfbedruipend zijn, was toen een bewuste keuze, maar tegelijkertijd onze grootste stressfactor. Want we hadden wel een 30-tal mensen in dienst. Ons verdienmodel werkte, maar we moesten als start-up toch vooral heel wendbaar zijn. Kwam er een maand te weinig geld binnen, dan viel het al eens voor dat iedereen een namiddag prospecten moest opbellen of dat we een nieuwe aanwerving enkele maanden uitstelden.”
“Zelfbedruipend zijn, was toen een bewuste keuze, maar tegelijkertijd onze grootste stressfactor.”
– Wouter Fonck, CareConnect-pionier
“De juiste mensen vinden en aantrekken, was ook telkens een uitdaging. Net omwille van die financiële onzekerheid. Vandaag wil elke IT’er voor een hippe start-up werken, 10 jaar geleden was dat nog anders. Grote consultancybedrijven waren toen meer in trek. Wij moesten het vooral hebben van ons idealisme en onze overtuigingskracht. Maar eenmaal we nieuw talent aan boord haalden, bleven ze wel lang hangen.”
Terugkijkend op het hele traject, waar ben je het meest trots op?
Wouter: “Als ik kijk naar hoe artsen vandaag samenwerken, kan ik met enige fierheid zeggen dat wij dat deels in gang hebben gezet. We beseffen het soms nog te weinig. De gezondheidszorg is de voorbije 15 jaar enorm geëvolueerd. Het zou wat pretentieus zijn om te zeggen dat dit dankzij ons was, maar ik denk wel dat wij hierin een belangrijke rol hebben gespeeld. Sowieso hebben wij met CareConnect de digitalisering van de zorg gigantisch versneld.”
“CareConnect heeft de digitalisering van de zorg gigantisch versneld.”
– Wouter Fonck, CareConnect-pionier
“En daar heeft de hele sector baat bij. We willen niet alleen het leven van zorgprofessionals makkelijker maken, maar ook efficiëntere zorg bieden voor patiënten. Daar werken we nog elke dag aan.”
CareConnect GP viert zijn tiende verjaardag. Dat vieren we met de verhalen van een reeks mensen die er van in het begin bij waren. Lees ook zeker onze interviews met:
- CareConnect GP-bezieler Jos Vranken over de begindagen van het programma en HealthConnect
- Hans De keersmaecker en Lars Vanreppelen over de evolutie van het pakket én de corona-uitdagingen
- CareConnect was het eerste Belgische EMD in de cloud: dat was revolutionair
- Huisarts Marleen: “Software is van digitale fichebak uitgegroeid tot onmisbare gids”
- Huisarts Delphine: “Software brengt rust in mijn hoofd en eenvoud in mijn steeds bredere takenpakket”