Huisarts Delphine: “Software brengt rust in mijn hoofd en eenvoud in mijn steeds bredere takenpakket”

De meeste mensen gaan naar de huisarts voor medisch advies. Wij consulteerden huisarts Delphine Dhooge met een andere vraag: hoe is je beroep door de jaren heen veranderd? Haar antwoord: "Als huisarts heb je heel veel op je bord. Dankzij software wordt een deel van ons werk eenvoudiger en kan ik het overzicht bewaren."

10y CC GP - logo_HOR

Delphine waagde in 2014 de sprong en opende met veel zin Huisartsenpraktijk Sanderus in Sleidinge. De voorbije jaren breidde ze haar team uit met een tweede huisarts en een klinisch psycholoog. En er is nog versterking op komst: deze zomer verhuist de praktijk naar een nieuw pand en komen er nog een verpleegkundige en secretariaatsmedewerkster bij.

 

De mens in al zijn facetten volgen

Het takenpakket van Delphine is er de voorbije 10 jaar niet minder op geworden. "Naast acute geneeskunde zijn we steeds meer bezig met chronische zorg en preventie. Daarnaast zijn we vaak het aanspreekpunt voor mensen met mentale problemen. Soms zijn we zelfs een klein beetje notaris of advocaat. Die variatie is uitdagend, maar tegelijk heel boeiend. We volgen de mens in al zijn facetten."

Dr Delphine Dhooge-1
“Naast acute geneeskunde zijn we steeds meer bezig met chronische zorg en preventie."
Delphine Dhooge, Huisartsenpraktijk Sanderus

 

eHealth kwam als geroepen om de workload te verlichten. "Toen ik net begon, verliep alles nog op papier: voorschriften, attesten, verslagen van specialisten … Nu integreer ik al die documenten snel en vlot in het elektronisch patiëntendossier. De tijd die ik zo bespaar, is goud waard."

 

Rust in het hoofd creëren

Toen ze in 2014 haar praktijk opende, ging Delphine onmiddellijk op zoek naar een softwarepartner. "Ik zocht een systeem dat mij rust en overzicht gaf. CareConnect was nieuw op de markt en voldeed aan die verwachtingen. De lay-out is zeer intuïtief en je vindt al je documenten op één centrale plek. In het begin oefende ik vaak met testpatiënten om alle functionaliteiten uit te proberen. Nu komen er voortdurend nieuwe updates die ons werk eenvoudiger maken."

Dr Delphine Dhooge-1“In CareConnect GP kan ik al mijn documenten eenvoudig op één centrale plek terugvinden. Dat brengt rust in mijn hoofd en eenvoud in mijn werk."
Delphine Dhooge, Huisartsenpraktijk Sanderus

 

De gouden tip van Delphine: deel je dossiers en agenda met je collega’s

Wat Delphine geleerd heeft uit 10 jaar werken met CareConnect GP? "Om nog beter samen te werken met mijn collega-huisarts delen we onze dossiers en agenda's met elkaar. Dat helpt om ons wekelijks overleg voor te bereiden of wanneer ik een patiënt aan de lijn heb die door mijn collega wordt opgevolgd."

 

Printen is verleden tijd

"De administratieve stapel krimpt niet, maar met CareConnect GP raak ik er sneller doorheen", aldus Delphine. "Ik moet veel minder documenten afdrukken en fysiek meegeven. Medicatieschema's en voorschriften stuur ik nu vlot en veilig digitaal door. Ook doorverwijsformulieren voor specialisten bezorg ik digitaal aan het ziekenhuis. Daar worden ze automatisch in het dossier opgenomen."

Dr Delphine Dhooge-1“Vroeger drukte ik doorverwijsformulieren af en gaf ze mee met de patiënt. Nu stuur ik ze digitaal naar het ziekenhuis en komen ze automatisch in het elektronisch dossier."

Delphine Dhooge, Huisartsenpraktijk Sanderus

 

10 jaar vooruit: diagnostiek weer centraal

"Sinds de coronapandemie doen we naast fysieke ook steeds vaker telefonische consultaties", vertelt Delphine. "Handig voor kleine problemen, maar ook voor medische beeldvorming, laboresultaten of ziekteattesten voor één dag. Dat bespaart zowel de patiënt als mezelf heel wat kostbare tijd."

"Ik merk ook dat huisartsen steeds vaker samenwerken met andere zorgverleners in multidisciplinaire praktijken. Zo kunnen we een groot deel van ons werk delegeren. Denk aan bloed prikken, uitstrijkjes maken of ogen uitspoelen. Dat zijn allemaal taken die onze verpleegster binnenkort kan overnemen. Zo kan ik me beter focussen op de kern van mijn beroep: diagnostiek."

 

10y CC GP - logo_HOR - white

CareConnect GP viert zijn tiende verjaardag. Dat vieren we met de verhalen van een reeks mensen die er van in het begin bij waren. Lees ook zeker onze interviews met:

- Huisarts Marleen: “Software is van digitale fichebak uitgegroeid tot onmisbare gids”
- 10 jaar CareConnect GP: Een terugblik op de evolutie naar meer digitalisering in de zorg met HealthConnect-oprichter Jos Vranken