Bent u klaar voor het elektronisch voorschrift?

De overgangsperiode waarin je als tandarts kan kiezen tussen een papieren of elektronisch voorschrift is uitgesteld. Maar wat mag u verwachten en wat moet u als tandarts in orde brengen?

Hoe werkt het elektronisch voorschrift?

Binnenkort wordt het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift de nieuwe norm. Het gewone voorschrift verdwijnt dan en op enkele uitzonderingen na worden het elektronisch voorschrift plus het papieren bewijs ervan verplicht. Het voorschrift kan u aanmaken via het medisch dossiersysteem of via een voorschrijfprogramma.

Elk voorschrift krijgt een uniek identificatienummer, het RID. Dat nummer staat op het papieren bewijs vermeld, zowel alfanumeriek als in de barcode. Dit laat de apotheker toe om te vernemen welk geneesmiddel de arts heeft voorgeschreven. Nadat het voorschrift is afgehaald, verdwijnt het opnieuw van de Recip-e server.

Overgangsperiode verlengd

Wanneer u als voorschrijver voor de elektronische oplossing kiest, krijgt de patiënt een papieren bewijs met een RID-code (de zogenaamde Recip-e Identifier). De apotheker scant die barcode om het elektronisch voorschrift op te halen. Ook na 1 juni blijft deze overgangsmaatregel van kracht. Het is voorlopig nog geen uitgemaakte zaak wanneer de stap naar een systeem zonder papieren bewijs zal volgen.

Voor wie geldt het elektronisch voorschrift?

Het elektronisch voorschrift zal gelden voor alle ambulante voorschrijvers (tandartsen, huisartsen, specialisten en vroedvrouwen).

Wat zijn de voordelen?

Het meest vanzelfsprekende voordeel van het elektronische voorschrift is de kleinere kans op vergissingen. Een apotheker contacteert vaak de tandarts omdat het handschrift voor interpretatie vatbaar is. Toch is dat niet het enige pluspunt. Andere voordelen zijn het voorkomen van fraude en de rechtstreekse feedback die voorschrijver en apotheker kunnen uitwisselen.

Hoe begin je eraan?

Recip-e is een beveiligd systeem waarvoor u zich als voorschrijver moet kunnen identificeren op het eHealth platform (door in te loggen met uw eID en bijhorende pincode). Verder is het belangrijk dat op uw computer een digitaal eHealth certificaat aanwezig zijn. Zo’n certificaat vraagt u eenmalig aan, waarna het drie jaar geldig blijft.

Het Riziv doet een warme oproep naar de voorschrijvers om vanaf 1 juni 2018 toch te starten met het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen zodat deze positieve evolutie verdergezet kan worden.