Elektronisch voorschrijven voor tandartsen

Elektronisch voorschrijven als tandarts kan al even. Momenteel lopen beide systemen, het papieren en elektronisch geneesmiddelenvoorschrift, nog naast elkaar. Maar het RIZIV dringt erop aan om al zoveel mogelijk elektronisch voor te schrijven. Wat is elektronisch voorschrijven nu juist en hoe is de situatie momenteel?

Elektronisch voorschrijven via Recip-e

Recip-e is het systeem waarlangs medische voorschriften verzonden worden. Nadat je als tandarts het voorschrift aangemaakt en verstuurd hebt via je software, wordt het bewaard op de beveiligde Recip-e server. De patiënt kan met het papieren bewijsstuk de geneesmiddelen afhalen bij de apotheker. Na het inlezen van het unieke identificatienummer (RID), ziet de apotheker welke geneesmiddelen je hebt voorgeschreven voor deze patiënt. Zodra het voorschrift is afgehaald, verdwijnt het opnieuw van de Recip-e server. Dit maakt het onmogelijk om eenzelfde voorschrift 2 keer te gebruiken. Daarnaast kan je als voorschrijver je voorschrift opvolgen, herroepen of een bericht naar de apotheker sturen.

De voordelen van elektronisch voorschrijven

Het onmogelijk maken van fraude is een logisch voordeel en duidelijk pluspunt van het elektronisch voorschrijven. Het meest vanzelfsprekende voordeel is de kleinere kans op vergissingen. Gemiddeld contacteert een apotheker vijf zorgverstrekkers per dag omdat het handschrift voor interpretatie vatbaar is. Dat is dankzij het elektronisch voorschrift verleden tijd.

Verdere voordelen: de integratie in medische en farmaceutische dossiers, het opvragen van de verzekerbaarheidsgegevens van de patiënt en het overbodig maken van papier.

Een papieren bewijsstuk voor de patiënt

Vandaag ben je nog verplicht om een papieren bewijsstuk mee te geven aan de patiënt. Momenteel kan de apotheker enkel het voorschrift afhalen via de RID (uniek identificatienummer met bijhorende barcode) vermeld op het papieren bewijsstuk. In principe kan de patiënt ook een foto nemen van de barcode en het unieke nummer eronder, dan hoef je geen papier mee te geven.

Elektronisch voorschrijven met CareConnect Dentist

Op termijn wil men het papieren bewijsstuk optioneel maken, maar hiervoor is nog geen concrete timing gekend. Mogelijke alternatieven zijn het opvragen van een voorschrift via het identiteitsbewijs (bv. eID, kids-ID, ISI+) van de patiënt of het gebruik van een QR-code die de patiënt op zijn smartphone of tablet kan tonen. Wenst de patiënt toch nog een papieren bewijsstuk? Dan kan je dit uiteraard nog steeds meegeven.

Op welk formaat print ik het papieren bewijsstuk?

Je kiest best hetzelfde formaat als het klassieke, papieren voorschrift (DL formaat van 10.5 x 20 cm). Strikt gezien is A4-formaat ook toegelaten, maar apothekers geven de voorkeur aan DL-formaat. Indien gewenst, kan je dit voorschriftpapier via onze webshop aankopen.

Elektronisch voorschrijven verplicht vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 ben je als tandarts verplicht om elektronisch voor te schrijven (tenzij je op die datum 64 jaar bent of ouder). De verplichting geldt voor alle geneesmiddelen voorgeschreven op merknaam, stofnaam of in de vorm van een magistrale bereiding, ongeacht of ze al dan niet terugbetaald worden door het RIZIV.

TIP! De meest gebruiksvriendelijke manier om elektronisch voor te schrijven, is via een Elektronisch Medisch Dossier (EMD), een softwarepakket voor het beheer je patiëntendossiers. Wil je meer weten? Lees dan wat de voordelen zijn van elektronisch voorschrijven via een Elektronisch Medisch Dossier (EMD).

New call-to-action