Blog Corilus

Elektronisch voorschrijven voor tandartsen via Elektronisch Medisch Dossier

Geschreven door Jan Steenkiste | 11 september 2019 7:15:00 Z

Vanaf 1 januari 2020 ben je als tandarts verplicht om elektronisch voor te schrijven. Elektronisch voorschrijven gaat het makkelijkst via een Elektronisch Medisch Dossier (EMD), een softwarepakket voor het beheer van je patiëntendossiers. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van zo’n EMD.

Je kan als tandarts elektronisch voorschrijven op 2 manieren: via een toepassing ingebouwd in het EMD of via een aparte toepassing. De keuze voor een EMD is de meest logische door de volwaardige koppeling met het patiëntendossier en de gebruiksvriendelijke integratie van de verschillende eHealth-toepassingen, waarvan elektronisch voorschrijven er één is. Een overzicht van de voordelen:

Elektronisch voorschrijven via Recip-e

Recip-e is het systeem waarlangs medische voorschriften verzonden worden. Als tandarts maak je het elektronische voorschrift aan en dit wordt vercijferd verzonden naar de server van Recip-e. De apotheker waar de patiënt de medicatie koopt, haalt het elektronisch voorschrift op bij de server van Recip-e waarbij dit ontcijferd wordt. Elke elektronische gegevensuitwisseling verloopt via het eHealth-platform. Een EMD heeft een Recip-e integratie waardoor je een elektronisch voorschrift kan aanmaken vanuit het patiëntendossier. Zo worden de patiëntgegevens al automatisch ingevuld. Snel, eenvoudig, veilig en duidelijk voor tandarts en apotheker.

Steeds meer tandartsen schrijven al elektronisch voor. Dat blijkt uit het 'Activiteitenrapport 1e kwartaal 2019' van Recip-e. be: 

 

De voorschriftenhistoriek van de patiënt bij de hand

In het EMD wordt nauwgezet bijgehouden welke medicatie je zelf al aan de patiënt hebt voorgeschreven. Daarbovenop kan je ook het online medicatieschema van de patiënt opvragen via de elektronische kluizen (Vitalink in Vlaanderen en Brusafe in Brussel). Als de patiënt zo’n online medicatieschema heeft, weet je onmiddellijk welke medicatie andere zorgverleners al hebben voorgeschreven en heb je een totaalbeeld over de medicatiehistoriek en het medicatiegebruik van je patiënten. Dit zorgt voor een beslissingsondersteuning en zicht op mogelijke interacties.

Elektronisch voorschrijven met zicht op de verzekerbaarheid van patiënten

Via een EMD kan je onmiddellijk de verzekerbaarheid van je patiënten controleren via MyCareNet en dit bij alle mutualiteiten. Zo kan je snel zien of een patiënt recht heeft op terugbetaling bij een bepaalde behandeling en medicatie.

Elektronisch voorschrijven voor de telematicapremie

Bovendien voldoe je op deze manier aan één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse telematicapremie. Om deze premie van momenteel €800 te ontvangen, is het verplicht elektronisch geneesmiddelen voor te schrijven via Recip-e.

Een elektronisch medisch dossier kiezen voor jouw praktijk

Een EMD biedt dus heel wat voordelen voor jouw tandartspraktijk maar vraagt ook een paar investeringen van jouw kant:

  • Een financiële investering: Software is niet gratis, dat moeten we je niet vertellen. Maar met de investering in een EMD win je tijd en breng je jouw tandartspraktijk in het digitale tijdperk. Bovendien drukt de jaarlijkse telematicapremie de kosten voor de aankoop van de software.
  • Een tijdsinvestering: Een nieuwe manier van werken vraagt altijd een inloopperiode om dit onder de knie te krijgen. Maar eens je vertrouwd bent met de technologie, verloopt de digitale flow in je praktijk sneller.
  • Een investering in vertrouwen: Als je op papier werkt, dan ben jij als enige verantwoordelijk. Werk je digitaal, dan moet je vertrouwen op een professionele partner die de software bij jou installeert, de nodige updates regelt en service verleent om jou te ondersteunen.

Benieuwd wat een EMD voor jouw praktijk kan betekenen? Lees dan meer over onze software CareConnect Dentist en vraag een gratis demo aan.