Afgestudeerd als tandarts? Proficiat! Maar om aan de slag te kunnen in een (eigen) praktijk, moet je eerst zelfstandige worden. Dat doe je door een aantal praktische, juridische en sociale verplichtingen te vervullen. Een overzicht in 5 stappen.
Zodra je je opleiding met stage voltooid hebt en je je attest van slagen of diploma behaald hebt, kan je je erkenning aanvragen als algemeen tandarts, parodontoloog of orthodontist. Hier vind je de aanvraagformulieren en een overzicht van de bewijsstukken die je moet meesturen.
Bij positief advies ontvang je een officieel erkenningsbesluit. Het Agentschap Zorg en Gezondheid brengt vervolgens het RIZIV op de hoogte, dat jou een officieel RIZIV-nummer bezorgt (het voorlopig RIZIV-nummer ontving je al tijdens je stage).
De volgende knoop die je als zelfstandige moet doorhakken, is traditioneel de moeilijkste: start je als eenmanszaak of vennootschap?
De pro’s en cons van beide vormen:
Eigen praktijk of in groep?
Als beginnend tandarts heb je twee mogelijkheden: je start op jezelf of je sluit aan bij een bestaande groepspraktijk. De vrijheid om zelf beslissingen te nemen en 100% je eigen visie te volgen zijn de grootste troeven van een eigen praktijk. Start je in een groepspraktijk, dan deel je de kosten, zorgen en risico’s. Je bundelt bovendien meer expertise en bewaart gemakkelijker de work-lifebalans.
Je mag jezelf pas officieel zelfstandige noemen als je een ondernemingsnummer van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) hebt ontvangen. Zo kunnen overheidsdiensten gemakkelijk communiceren met en over je zaak. Let wel: voor je je kan laten registreren in de KBO heb je een Belgische bankrekening op naam van je zaak nodig. Bovendien hou je zo privéactiviteiten gescheiden van je beroepsuitgaven.
Je ondernemingsvorm gekozen en een bankrekening geopend? Dan kan je je inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. In de praktijk doet je boekhouder dit voor jou.
Daarnaast sluit je je ook aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Dat regelt je kinderbijslag, ziekteverzekering, invaliditeitsverzekering, moederschapsbescherming, dienstencheques, pensioen, overbruggingsrecht, enzovoort.
Leestip!
Starten met een tandartspraktijk: 4 financiële aandachtspunten
Als zelfstandige geniet je niet dezelfde bescherming als een loontrekkende: je bouwt dus maar beter voldoende bescherming in. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere sterk aanbevolen.
In een medisch beroep kan je altijd geconfronteerd worden met patiënten die een schadevergoeding claimen. De verzekering beroepsaansprakelijkheid beschermt je tegen fouten die je maakt in het kader van je beroep.
Let op!
Ook wanneer je een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid hebt, is de verzekering beroepsaansprakelijkheid verplicht.
In een eigen praktijk sluit je best ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af. Die dekt de kosten van ongevallen die je patiënten tijdens hun bezoek mogelijk voorhebben (bv. een patiënt die uitglijdt op een gedweilde vloer).
Je sociale rechten als zelfstandige zijn beperkt. Om op safe te spelen, overweeg je het best ook extra verzekeringen zoals een pensioens- en gewaarborgde inkomensverzekering.
Voor ‘milieuhinderlijke activiteiten’ – denk aan labo-activiteiten en het gebruik van airco – heb je een omgevingsvergunning nodig. Afhankelijk van de aard van je activiteiten, valt je onderneming onder een andere klasse. Voor tandartsen is dat meestal klasse 3. Daarvoor volstaat een eenvoudige melding op het gemeentehuis.
Om röntgenapparatuur te mogen gebruiken, heb je twee vergunningen nodig van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC):
Let wel: in de praktijk moet je om je individuele vergunning te krijgen vaak een cursus radioprotectie volgen. Daarna ontvang je jouw certificaat. Voor meer info kan je terecht bij het FANC.
Je merkt het: bij een zelfstandigencarrière komen tal van juridische en praktische aspecten kijken. Hoe word je zelfstandige? En hoe kies je de juiste software?
Ons gratis e-book ‘Starten als zelfstandig tandarts’ vormt alvast het ideale vertrekpunt.
Voor deze blogpost werkten we samen met de experten en accountants van SBB.