Telematicapremie 2023 voor tandartsen: de definitieve criteria

Op 12 juli 2023 heeft het RIZIV hun beslissing bekendgemaakt met betrekking tot de definitieve criteria voor de telematicapremie van 2023. Ontdek in dit artikel aan welke voorwaarden je moet voldoen zodat jij en je praktijk je tijdig kunnen voorbereiden.

Wat is de telematicapremie voor tandartsen?

De telematicapremie is een forfaitair bedrag dat het RIZIV jaarlijks betaalt aan tandartsen die aan de voorwaarden voldoen in het kader van E-gezondheid. Deze premie is bedoeld ter ondersteuning van de praktijk en om het gebruik van de eHealth-diensten te stimuleren.

Hoeveel bedraagt de telematicapremie 2023 voor tandartsen?

De premie bedraagt €800 incl. BTW. De voorwaarden kan je hieronder terugvinden.

* Waarvoor kan je de telematicapremie als tandarts gebruiken?

De telematicapremie kan je gebruiken voor de aankoop van een geregistreerd softwarepakket dat je gebruikt voor het elektronisch beheer van jouw patiëntendossiers. Op die manier digitaliseer je jouw workflow, kan je al je patiëntgegevens op elk moment raadplegen en aanvullen en heb je toegang tot de ehealth-toepassingen.

* Opgelet!

⚠️ Kijk zeker na of je huidig softwarepakket alle eHealth-functionaliteiten aanbiedt zoals eAttest en eFact. Dit is immers heel belangrijk voor de toekenning van de telematicapremie.

* Nog op zoek naar een geschikte praktijksoftware?

➡️ Ontdek dan CareConnect Dentist en vraag een online demo aan.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om recht te hebben op de telematicapremie 2023 voor tandartsen? 

Je moet aan onderstaande voorwaarden voldoen met betrekking tot:

  • jouw activiteit;
  • je gebruik van telematica voor 4 diensten hieronder vermeld, waaronder verplicht de raadpleging van de verzekerbaarheid, de tarieven en het factureren via elektronische facturatie (eAttest + eFact).

1. Voorwaarden betreffende jouw activiteit

Je moet beschikken over een bijzondere beroepstitel van algemeen tandarts, van tandarts-specialist in de orthodontie of van tandarts-specialist in de parodontologie. 

Of je bent kandidaat-tandheelkundige en:

  • bevoegd om de tandheelkunde in België uit te oefenen;
  • beschikt over een stageplan goedgekeurd door de bevoegde Minister;
  • hebt een RIZIV-nummer voorbehouden voor kandidaat-tandheelkundigen.

Je moet tijdens het premiejaar minstens 300 tandheelkundige verstrekkingen uitgevoerd hebben die de verplichte ziekteverzekering heeft vergoed, als je op 1 januari van het premiejaar al 5 jaar een RIZIV-nummer had dat voor erkende tandartsen is voorbehouden. Had je dat RIZIV-nummer op 1 januari van het premiejaar nog geen 5 jaar? Dan moet je de minimale activiteitsdrempel van 300 verstrekkingen niet hebben bereikt.

2. Voorwaarden betreffende jouw gebruik van telematica:

Je moet de volgende diensten uitgevoerd hebben en toepassingen gebruikt hebben via jouw software om de premie te kunnen aanvragen:

Elektronische facturatie via eAttest en eFact

Minstens 50% van de verstrekkingen aanrekenen via elektronische facturatie in 2023.

De verzekerbaarheid raadplegen via MyCareNet

​*Kandidaat-tandheelkundige : minstens 5x gedurende ten minste 1 maand van het premiejaar de verzekerbaarheid raadplegen

*Tandheelkundige houder van een bijzondere beroepstitel : minstens 5x per maand gedurende 6 verschillende maanden van het premiejaar de verzekerbaarheid raadplegen

De tarieven raadplegen via MyCareNet

​*Kandidaat-tandheelkundige: minstens 5x gedurende ten minste 1 maand van het premiejaar de tarieven raadplegen

*Tandheelkundige houder van een bijzondere beroepstitel: minstens 5x per maand gedurende 6 verschillende maanden van het premiejaar de tarieven raadplegen

Downloaden van berichten via de eHealthbox

​*Kandidaat-tandheelkundige: minstens 1 bericht downloaden gedurende 1 maand van het premiejaar

Tandheelkundige houder van een bijzondere beroepstitel: minstens 1 bericht per maand gedurende 6 verschillende maanden van het premiejaar downloaden

De raadpleging van het GMD-recht van de patiënt

*Kandidaat-tandheelkundige: minstens 5x de e-GMD houder raadplegen gedurende 1 maand van het premiejaar

*Tandheelkundige houder van een bijzondere beroepstitel: minstens 5x per maand gedurende 6 verschillende maanden van het premiejaar de e-GMD houder raadplegen

Dental telematicapremie 2023 infographic NL-3

👉 Je kan alles rond de voorwaarden voor de telematicapremie 2023 nalezen op de website van het RIZIV.

Vraag nu jouw telematicapremie 2022 aan!

Je kan de premie 2022 aanvragen vanaf 18 juli tot en met 31 oktober 2023. Om de premie aan te vragen, kan je gebruik maken van de ProGezondheid-toepassing van het RIZIV.

Nog op zoek naar een goede investering van je telematicapremie voor de verdere digitalisering van je tandartspraktijk? 

Ontdek dan CareConnect Dentist en vraag een online demo aan. Zo krijg je te zien hoe deze software werkt met alle eHealth-diensten en welke voordelen dit heeft voor jouw praktijk.

Nieuwe call-to-action