Een medicatieschema opstellen: een stappenplan

Een medicatieschema biedt een handig overzicht van het actieve medicatiegebruik van je patiënt. Ontdek hoe je zo’n schema via je software opstelt.

Een medicatieschema opstellen: een stappenplan met video

Om veilig advies te garanderen, is het belangrijk dat je zicht hebt op de medicatiehistoriek van je patiënt – maar ook op zijn actuele medicatiegebruik. Daarom worden zowel artsen als apothekers aangemaand om cruciale medicatiegegevens bij te houden in een medicatieschema. Wat je daar zoal in opneemt, en hoe je zo’n schema opmaakt, lees je in deze blog met handige instructievideo.

In principe hou je via je software reeds alle medicatiegegevens van je patiënten nauwgezet bij. Samen vormen deze gegevens de medicatiehistoriek van een patiënt. Een medicatieschema kan je meer zien als een momentopname – een bondig overzicht van het actieve medicatiegebruik van die patiënt. Voor de aanmaak van zo’n medicatieschema volg je idealiter de volgende stappen:

Stap 1: je patiënt bevragen

Een medicatieschema is, zeker wanneer je patiënt meerdere geneesmiddelen inneemt, een belangrijk hulp- en communicatiemiddel. Pols dus zeker eens bij (nieuwe) patiënten naar de medicatie die ze momenteel innemen. Weet hij of zij dat niet, vraag hem of haar dan om dit na te gaan bij de huisarts.

Stap 2: een medicatieschema aanmaken

Met de info die je van je patiënt ontving, kan je een medicatieschema aanmaken. Op basis van het Gedeeld Farmaceutisch Dossier of de medicatiehistoriek kan je  deze gegevens controleren of aanvullen. Volgens het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) en de Algemene Farmaceutische Bond (APB) moet een medicatieschema minstens de volgende info bevatten:

  • de identificatie van de patiënt (voornaam, naam, INSZ-nummer)
  • de identificatie van de geneesmiddelen (stofnaam, merknaam, verpakking)
  • de posologie van de geneesmiddelen
  • de gebruiksaanwijzingen
  • bijkomende relevante info (therapieduur, bewaringswijze, uitzicht van een tablet bij IMV …)
  • de datum van aanmaak of wijziging van het medicatieschema
  • de contactgegevens van de zorgverstrekker die het medicatieschema opstelde

Je kan een medicatieschema op papier bijhouden, maar het is vandaag sterk aangewezen om dit digitaal te doen. De meeste softwarepakketten – zoals CareConnect Pharmacist – beschikken over een module waarin je een medicatieschema snel kan aanmaken en veilig delen.

 

Stap 3: een medicatieschema delen

Eens je het medicatieschema hebt opgesteld, kan je een kopie meegeven aan je patiënt. Raad hem aan om dit schema steeds mee te nemen naar zijn arts, specialist of een andere apotheker. Daarnaast kan je het medicatieschema in een veilige omgeving (Vitalink) met andere apothekers en zorgverstrekkers uitwisselen. Een gedeeld medicatieschema van andere zorgverstrekkers kan jij als apotheker ook wijzigen en/of aanvullen.

Om een medicatieschema te delen, heb je wel de toestemming – ‘eHealth consent’ – van je patiënt nodig en dien je een “therapeutische relatie” te hebben met deze patiënt.

 

Meer info?

Heb je vragen omtrent de integratie van Vitalink in CareConnect Pharmacist? Of ben je benieuwd hoe je je apotheek kan klaarstomen voor de toekomst? Contacteer ons, wij helpen je graag verder.