BelRAI in je woonzorgcentrum: zo maak je van een verplichting een deugd met CareConnect into.care

Vanaf 1 juni 2023 wordt BelRAI, een nieuwe set aan beoordelingsinstrumenten voor de kwaliteit van je zorgverlening, een verplicht nummer voor alle woonzorgcentra. Dat lijkt veraf, maar toch doe je er goed aan je woonzorgcentrum en medewerkers nu al klaar te stomen. Zeker als je vanuit je eigen softwarepakket en zorgplannen met BelRAI aan de slag wil om het je team zo makkelijk en efficiënt mogelijk te maken. 

Waar moet je op letten? Hoe bereid je je vlot en tijdig voor? En welke rol speelt je CareConnect into.care-softwarepakket in het hele verhaal? Een overzicht!  

Voorbereiding en opleiding zijn het halve werk  

Via het BelRAI-platform kunnen zorgverleners en -organisaties personen in een complexe zorgsituatie op de voet volgen én delen met elkaar. Dat gebeurt met wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten en beoordelingsinstrumenten die iemands fysieke, cognitieve, sociale en psychische noden in kaart brengen. Een handige en vitale tool, zoveel is zeker. Maar om BelRAI tijdig uit te rollen is het cruciaal om de nodige voorbereidingen zo vroeg mogelijk te treffen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij zijn opleiding en certificatie.  

In tegenstelling tot zorgregistraties mogen de BelRAI-gegevens immers niet door al je medewerkers worden ingevuld. Alleen wie de opleiding ‘indicatiesteller’ heeft gevolgd, heeft daartoe het mandaat. Reken daarvoor zeker drie opleidingsdagen en twee oefendagen. Belangrijk is dus om tijdig te beslissen wie van je team tot indicatiesteller wordt opgeleid en gecertifieerd. Ook doe er je goed aan om minstens twee indicatiestellers in je team te hebben. Zo voorzie je back-up bij een eventuele afwezigheid of vakantie.  

Tip!  

Een overzicht met alle erkende instanties om BelRAI-indicatiestellers op te leiden vind je op de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid.  

De voordelen van BelRAI-integratie 

Verder is het essentieel om de BelRAI-gegevens optimaal in te zetten in de zorgplannen die je opstelt voor de bewoners van je woonzorgcentrum. Om daarbij extra of dubbel werk te vermijden, zorgt Corilus stapsgewijs voor een integratie van het BelRAI-woonleefplan in je bestaande CareConnect into.care-softwarepakket. Hierbij waken we er bovendien over dat de software dezelfde verwoordingen en terminologie als BelRAI hanteert.  

Een integratie van BelRAI in CareConnect into.care biedt verschillende voordelen:  
  • Je hoeft de gegevens over je bewoners maar één keer in te geven. De integratie zorgt er vervolgens voor dat de BelRAI-vragenlijst grotendeels automatisch wordt ingevuld.  
  • Wanneer een nieuwe BelRAI-evaluatie nodig is voor een bewoner, kan je de laatste versie makkelijk opvragen en updaten. Geen overtyp- of dubbelwerk dus.  
  • Al je zorg- en verpleegkundige medewerkers kunnen de BelRAI-gegevens voortdurend consulteren, zelfs al ze geen indicatiesteller zijn. Dat komt de transparantie en communicatie binnen je zorgteam alleen maar ten goede.
  • Je medewerkers komen geleidelijk in contact met BelRAI en de gestandaardiseerde manier waarop gegevens worden verzameld, geregistreerd en gedeeld. Zo kunnen ze kwaliteitsvolle, geüniformeerde zorgplannen opstellen in een ‘taal’ die binnen én buiten de muren van het woonzorgcentrum is ingeburgerd.  
  • Je hebt een unieke en krachtige tool in handen om de zorgplannen voor je bewoners persoonlijker, toegankelijker en meer op (mensen)maat te maken.  

Oefening baart kunst (en samenwerking)  

Een praktische kanttekening: ook wanneer BelRAI in je softwaresysteem en zorgplannen is geïntegreerd, blijft de rest van je team nog altijd de gebruikelijke zorgregistraties invoeren. Alleen moeten de indicatiestellers die wel verifiëren bij het verzenden van de BelRAI-beoordeling.  

BelRAI is met andere woorden geen geïsoleerde silo binnen je woonzorgcentrum, maar een tandem tussen indicatiesteller en zorgteam. Ook die manier van samenwerken efficiënt opzetten, vergt enige voorbereiding, tijd en een doordachte aanpak. Maar met CareConnect into.care als kloppend hart van je woonzorgcentrum, sla je vlot de brug.  

BelRAI: wees er als de kippen bij met CareConnect into.care 

Klaar en gemotiveerd om met BelRAI aan de slag te gaan? Kijk de kat niet uit de boom tot 2023, maar bereid je woonzorgcentrum en medewerkers nu al voor met de integratie van BelRAI in CareConnect into.care en je zorgplannen.  

Ontdek al onze informatie rond BelRAI.  

Vragen of meer info? Neem contact op met een accountmanager in je buurt.