Instructies voor het opladen van eHealth-certificaten

U gaat voor uw woonzorgcentrum de certificaten opladen in het kader van het eWZCfin project? Hieronder vindt u welke stappen u moet nemen als voorbereiding en hoe u het certificaat effectief moet uploaden. 

1. Stappen vooraf

Vooraf dient u:

  • Uw certificaat met RIZIV nummer aan te vragen bij eHealth. Indien u Hector gebruikt, beschikt u al over de juiste certificaten met RIZIV nummer. U gebruikt dezelfde certificaten voor de connectie met VSB. 
  • Uw wachtwoord te hebben bepaald. Dit gaat over het wachtwoord dat u hebt ingegeven bij de aanvraag van het certificaat.
  • Het rijksregisternummer van de contactpersoon die de certificaten zal opladen door te geven, alsook de RIZIV nummers voor dewelke hij/zij dit zal doen.
    Dit heeft u normaal doorgegeven via de bestelbon.  
  • Een bevestiging te hebben ontvangen van Corilus met toegang tot het oplaadportaal.

Zorg er ook voor dat u uw identiteitskaart en kaartlezer bij de hand heeft. U dient de nodige eID software vooraf installeren. Dit kan u doen via volgende link. Wij raden aan om uw pc te herstarten na de installatie.

2. Uw certificaat opladen

Om uw certifica(a)t(en) op te laden, surft u naar volgende link

Laad hier uw certificaat op

Eenmaal op de landingspagina, voert u uw eID in de kaartlezer in en klikt u op aanmelden.

ehealth-certificaat-opladen-1

Van zodra u bent aangemeld ziet u links boven de verschillende RIZIV nummers waarvoor u werd aangeduid om het certificaat op te laden.

Per RIZIV nummer dient u een certificaat op te laden.

  1. Selecteer het RIZIV nummer voor hetwelke u een certificaat wilt opladen.
  2. Voeg vervolgens het wachtwoord in dat u reeds eerder hebt bepaald. Herhaal het wachtwoord in het volgende veld. Indien uw certificaat enkel samen werkt met een toepassings-ID (omwille van campusbesluit) moet u deze waarde in het Application ID veld invullen. In alle andere gevallen moet dit veld leeg blijven.
  3. Klik in het vakje met de stippellijn om uw certificaat op te laden. U dient vervolgens het gewenste bestand van uw lokale folders te selecteren.
    !!! Opgelet: het certificaat moet een pfx of p12 bestand zijn. Indien dit niet het geval is, wordt er een foutmelding meegegeven.
  4. Uw gekozen certificaat is nu zichtbaar onder het vakje met de stippellijn.
    Indien u een foutief certificaat hebt opgeladen, kan u dit nog steeds wijzigen door terug in het vakje met de stippellijn te klikken en een ander bestand te kiezen. Of u kan op het kruisje rechts naast het certificaat klikken om het te verwijderen.
  5. Klik op bewaar om het bestand op te laden. Indien alles goed verloopt zal u een bericht zien dat het opladen succesvol was.
  6. Eenmaal het bestand voor een bepaald RIZIV nummer correct is opgeladen, ziet u rechts een zwart vinkje naast het desbetreffende RIZIV nummer.

 ehealth-certificaat-opladen-2

Voorbeeld van een foutmelding:

 ehealth-certificaat-opladen-3

3. Configuratie in Geracc v4.0.60xx

Wanneer u een bepaald RIZIV nummer selecteert zal u rechts ook nog een client ID en secret ID zien. Deze worden automatisch gegenereerd en zijn belangrijk omdat u deze ook voor elke dossier in Geracc zal moeten invullen. Dit gaat alleen vanaf Geracc versie v4.0.60xx en hoger.

ehealth-certificaat-opladen-4

U kan deze cijfers handig kopiëren met behulp van de knop  naast elke regel.

Vul ze vervolgens in in Geracc. Indien u meerdere dossiers beheert in Geracc met verschillende RIZIV nummers, zorg er dan zeker voor dat u in het juiste dossier zit met het juiste RIZIV nummer.

  1. Navigeer naar tools > parameters
  2. Selecteer de tab genaamd Externe koppelingen.
  3. Onderaan vindt u 2 velden waar u de respectievelijk de client en secret ID moet ingeven. Kopieer en vul ze dus één voor één in in Geracc.
  4. Klik op het bewaar icoon.

ehealth-certificaat-opladen-5

Na het opladen en de configuratie

Na het opladen en de configuratie

U kan altijd opnieuw op het platform aanloggen om:

  • De client ID en Secret ID te consulteren
  • Een nieuw certificaat opladen om een vervallen certificaat te vervangen.

Indien de persoon die het certificaat mag opladen veranderd dan dient u dat aan Corilus te melden.