Nieuwe technologie in woonzorgcentra: 4 voorbeelden voor de (nabije) toekomst

Er duiken steeds meer technologieën op in woonzorgcentra, allemaal met hetzelfde doel: een nóg betere levenskwaliteit garanderen aan residenten. Vaststaat dat die digitalisering zich de komende jaren alleen maar verder zal zetten. Hier volgen alvast vier voorbeelden van waar we ons aan mogen verwachten.

1. Alarmsignalen op basis van sensoren

Sensoren hebben ontzettend veel zinvolle toepassingen. Vooral bij valincidenten bewijzen ze vandaag hun nut. Die detecteren bijvoorbeeld een valpartij, waardoor een resident snel geholpen kan worden. Maar ook bij de preventie van valongelukken zijn ze waardevol: door bij te houden op welke tijdstippen en op welke plaatsen residenten vallen, leer je waar de grootste gevaren schuilen.

 

Een ander voorbeeld zijn sensoren die ’s nachts beweging op de gang detecteren. Vooral op afdelingen waar residenten met dementie wonen kunnen nachtelijke valpartrijen zo vermeden worden. Het omgekeerde kan natuurlijk ook: bedsensoren sturen ‘s nachts een alarm uit als een resident bijvoorbeeld 15 minuten uit bed is.

 

Ook in assistentiewoningen zijn steeds vaker sensoren te vinden: een bad dat blijft lopen, een kookvuur dat te lang brandt, een gebrek aan beweging ... Sensoren pikken verdachte situaties op, waardoor er sneller ingegrepen kan worden.


2. Automatische registratie

Met een smartphone of tablet registreren woonzorgmedewerkers en thuisverpleegkundigen in real time parameters van een resident. Maar op de duur zal ook dat verdwijnen. Meer en meer zal gewerkt worden met weegschalen die automatisch het gewicht in het bewonersdossier bijhouden, thermometers die zelf de temperatuur registreren en ga zo maar door.

 

Doordat nieuwe technologieën de registratie overnemen, blijft er meer tijd over voor sociale interactie met de residenten. Overschrijdt een parameter een grenswaarde, dan krijgt de verpleegkundige of arts daar melding van en kan die de nodige maatregelen nemen, zoals medicatie aanpassen.

 

3. Meer comfort voor residenten

Bijna de helft van de 60-plussers loopt risico op ondervoeding: ouderen hebben vaak minder eetlust of kunnen moeilijk alleen eten. Door bewegingssensoren op een bril te plaatsen, kan je kauwbewegingen tracken en het voedingspatroon van bewoners beter opvolgen.

 

Geur- en bedsensoren detecteren ook incontinentie-incidenten. Op die manier kunnen zorgkundigen snel het incontinentiemateriaal verversen. Omgekeerd hoeven bewoners ‘s nachts niet onnodig gewekt te worden om hun incontinentiemateriaal te controleren. Dat humaan aspect maakt een groot verschil.

 

4. Medische toepassingen

De geavanceerdere technologieën ondersteunen ook medische opvolging. Door middel van artificiële intelligentie kan software van pas komen in wondverzorging. Met een camera wordt de grootte en kleur van een wonde gemeten en opgevolgd. Deze techniek staat nog in z’n kinderschoenen, maar is wel veelbelovend.

 

Nieuwe technologieën vormen slechts een van de verschillende trends die de ouderenzorg momenteel doormaakt. Welke andere uitdagingen, evoluties en tools op je afkomen? Ontdek het in ons gratis e-book ‘De ouderenzorg van morgen’.