Fase 3: Risicopatiënten prio 2 & zwangere vrouwen activeren

Vanaf nu kan je ook risicopatiënten uit prio 2 (tussen 18 en 44) doorgeven* voor prioritaire vaccinatie. Ook zwangere vrouwen kunnen vanaf nu individueel geactiveerd worden om met voorrang gevaccineerd te worden.
 

Prio groep 2: risicopatiënten tussen 18 en 44 jaar

Na de risicopatiënten tussen 45 en 64 jaar (prio groep 1), kan je nu patiënten activeren tussen 18 en 44 jaar die minstens één van deze vastgestelde diagnoses hebben (prio groep 2):
  • Kanker 
  • Diabetes
  • Chronische ernstige aandoening aan de nieren
  • Chronische longproblemen
  • Chronisch cardiovasculair probleem
  • Chronische neurologische aandoening
  • Zware obesitas
Via de statistiekmodule in CareConnect kan je, net zoals bij prio groep 1, met één druk op de knop deze patiënten selecteren en doorsturen naar de overheid*.
 
Merk je dat bepaalde patiënten niet geïdentificeerd werden als risicopatiënt, maar volgens jouw persoonlijke inschatting wel voorrang dienen te krijgen? Dan kan je via de vaccinatietab in het patiëntendossier deze patiënten ook nog individueel toevoegen.
 

Ook zwangere vrouwen prioritair vaccineren

Voor zwangere vrouwen is de wijze van activatie gelijklopend met het individueel toevoegen van risicopatiënten. Dit omdat zwangere patiënten zelf aan hun huisarts dienen te melden dat ze een vervroegde vaccinatie wensen. Dit kunnen we dus niet automatiseren.
 
In het patiëntendossier kan je deze zwangere patiënten individueel toevoegen voor vaccinatie. Achterliggend wordt bij het doorsturen automatisch het mRNA vaccin als voorkeursvaccin meegegeven.
 

Hoe prio 2 risicopatiënten en zwangere vrouwen activeren?

Een gedetailleerde handleiding vind je in onze CareConnect Manual.


 

BELANGRIJK: Controleer status van risicopatiënten in de risicostatistiek

Wij kregen enkele verduidelijkingen vanuit eHealth in verband met de risicostatus van personen in de vaccinatiedatabank. De voormalige statussen geactiveerd of niet geactiveerd, worden uitgebreid met 2 bijkomende opties. Patiënten worden nu ingedeelde volgens 4 statussen.

In CareConnect maken we hiervoor gebruik van deze vaccinatiestatussen (in volgorde van prioriteit):

  1. Geactiveerd als zwangere patiënt
  2. Geactiveerd als risicopatiënt
  3. Geactiveerd (geen risicopatiënt)
  4. Niet geactiveerd

De toevoeging van deze statussen geeft je als arts een beter zicht op met welke prioriteit deze patiënt een uitnodiging van de overheid zal ontvangen. Je kan de status voor individuele patiënt nakijken en opvolgen via de vaccinatietab in het patiëntendossier.

Patiënten kunnen ook vanuit andere bronnen dan de huisartsensoftware als 'Geactiveerd' geselecteerd staan. Maar enkel artsen kunnen patiënten de risicostatus 'Geactiveerd als risicopatiënt' of 'Geactiveerd als zwangere patiënt' toekennen.

Patiënten met een risicoverhogende diagnose, kunnen dus als 'Geactiveerd' in de vaccinatiedatabase staan, maar krijgen geen voorrang zolang ze geen status 'Geactiveerd als risicopatiënt' of 'Geactiveerd als zwangere patiënt' meekrijgen. Je controleert daarom best de volledigheid van de vaccinatiestatus voor dit type patiënten. Deze patiënten dien je dus alsnog te activeren als risicopatiënt.

 

* Rekening houdend met de geldende GDPR-wetgeving worden énkel administratieve persoonsgegevens doorgegeven aan de overheid die nodig zijn om deze betreffende personen te contacteren en uit te nodigen voor een COVID-19 vaccinatie. In geen geval worden medische gegevens doorgestuurd naar de overheid. Meer informatie vind je op de site van de overheid.