Blog Corilus

Diabetespatiënten beter opvolgen? De meerwaarde van praktijkverpleegkundige

Geschreven door Lars Vanreppelen | 10 oktober 2024 10:42:04 Z

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen wereldwijd. Op dit moment lijdt naar schatting een op de tien volwassenen aan een vorm van deze aandoening. In 2045 is dat naar verwachting een op de acht.

De opvolging van diabetespatiënten vormt dan ook een aanzienlijke belasting voor artsen. Een praktijkverpleegkundige kan op dit vlak een waardevolle rol spelen in het verlichten van deze werkdruk en het verbeteren van de zorg voor diabetespatiënten. Hoe kan een praktijkverpleegkundige bijdragen aan de opvolging van diabetespatiënten en de voordelen hiervan voor zowel de arts als de patiënt?

Met de 'Praktijkverpleegkundige' licentie biedt CareConnect GP een nieuwe rol, specifiek ontworpen om praktijkverpleegkundigen te voorzien van nodige functionaliteiten en verantwoordelijkheden voor een efficiënte opvolging van patiënten, zowel op administratief als medisch vlak.

Meer weten >

 

Welke verantwoordelijkheden kan een praktijkverpleegkundige op zich nemen voor de begeleiding van diabetespatiënten?

Een praktijkverpleegkundige is een gespecialiseerde zorgverlener die een breed scala aan medische taken kan uitvoeren om huisartsen te ondersteunen in hun dagelijkse werking.

Ook in een chronisch zorgtraject, zoals diabetes, kunnen praktijkverpleegkundigen hun expertise en begeleiding nuttig ingezet worden voor het beheer en de behandeling van patiënten. Hier zijn enkele specifieke activiteiten:

1. Regelmatige controles en monitoring

Praktijkverpleegkundigen voeren routinematige controles uit, zoals bloedglucosemetingen, bloedafname en bloeddrukmetingen. Door regelmatige monitoring kunnen zij bijvoorbeeld vroegtijdig detecteren dat de diabetes van een patiënt niet onder controle is

2. Educatie en voorlichting

Ze bieden uitgebreide voorlichting over diabetesmanagement, inclusief het belang van dieet, lichaamsbeweging en medicatie. Patiënten leren hoe ze hun bloedsuikerspiegel moeten meten en registreren.

3. Medicatiebeheer

Praktijkverpleegkundigen bespreken medicatiegebruik met patiënten, zorgen dat ze hun medicatie correct innemen, en signaleren eventuele bijwerkingen. Ze werken nauw samen met de arts om medicatieplannen aan te passen indien nodig.

4. Behandelplannen opstellen en evalueren

Samen met de huisarts stellen praktijkverpleegkundigen behandelplannen op voor diabetespatiënten. Ze evalueren deze plannen regelmatig en passen ze aan op basis van de gezondheid en voortgang van de patiënt.

5. Ondersteuning bij leefstijlveranderingen

Ze begeleiden patiënten bij het implementeren van gezonde gewoontes, zoals het volgen van een diabetesvriendelijk dieet, het verhogen van fysieke activiteit en het beheersen van stress. Deze ondersteuning is cruciaal voor het succesvol beheren van diabetes.

De voordelen voor artsen

Het toevoegen van een praktijkverpleegkundige aan je team biedt tal van voordelen:

Verlichting van werkdruk

Door routinetaken en administratieve werkzaamheden over te dragen aan de praktijkverpleegkundige, kan de huisarts zich richten op complexere medische gevallen en dringende situaties. Dit leidt tot een efficiëntere praktijkvoering en vermindert de kans op burn-out.

Verbeterde zorgkwaliteit

Praktijkverpleegkundigen zorgen voor continuïteit van zorg door regelmatig contact met patiënten te onderhouden en hen te begeleiden in hun diabetesmanagement. Dit resulteert in betere gezondheidsuitkomsten en hogere patiënttevredenheid.

Multidisciplinaire samenwerking

Een praktijkverpleegkundige fungeert als een brug tussen verschillende zorgverleners, waardoor de communicatie en coördinatie van zorg verbeteren. Dit is vooral belangrijk bij patiënten met meerdere gezondheidsproblemen.

Voordelen voor de patiënt

Toegankelijkheid en continuïteit van zorg

Patiënten hebben gemakkelijker toegang tot zorg en kunnen sneller terecht voor controles en advies. Dit verhoogt de tevredenheid en betrokkenheid van patiënten bij hun eigen zorgproces.

Educatie en zelfmanagement

Door de voorlichting en begeleiding van praktijkverpleegkundigen worden patiënten beter geïnformeerd en in staat gesteld om hun diabetes proactief te beheren. Dit leidt tot een verhoogd gevoel van controle en empowerment.

Preventie en vroegtijdige interventie

Regelmatige monitoring en preventieve zorg door praktijkverpleegkundigen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van complicaties, wat ernstige gezondheidsproblemen kan voorkomen.

Minder werkdruk en betere zorgkwaliteit

Een praktijkverpleegkundige is een waardevolle toevoeging aan elke artsenpraktijk, voor onder andere voor de opvolging van chronische patiënten. Ze bieden niet alleen verlichting voor de werkdruk van de arts, maar verbeteren ook de zorgkwaliteit en patiënttevredenheid. Door hun uitgebreide rol in monitoring, educatie en ondersteuning dragen ze bij aan een efficiëntere en effectievere diabeteszorg.

 

Investeren in een praktijkverpleegkundige is investeren in de toekomst van jouw zorgpraktijk. Overweeg jij om een praktijkverpleegkundige aan jouw team toe te voegen voor de opvolging van diabetespatiënten? 

Meer informatie over de rol praktijkverpleegkundige binnen CareConnect GP, vind je op deze pagina.