E-learning voor huisartsen: breid online jouw medische expertise uit

Software en digitale tools hebben al hun vaste plek veroverd in de moderne huisartsenpraktijk. Maar ook bijscholingen en opleidingen zijn steeds vaker online beschikbaar. Niet verwonderlijk, want voor wie een druk zorgberoep uitoefent, is een e-learning zeer handig: je hoeft je niet te verplaatsen en kiest zelf het moment en tempo.

De voordelen van online leren

Digitalisering heeft niet alleen op de medische sector een verregaande invloed. Ook de opleidingswereld is de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Een positieve zaak, want online leren heeft enkele grote troeven:

  • Flexibiliteit: je kiest zelf waar en wanneer je bijleert. Je hoeft je niet te verplaatsen en kiest zelf je lesmoment.
  • Toegankelijkheid: een computer en een internetverbinding, meer heb je niet nodig om deel te nemen.
  • Variatie: een korte, inspirerende webinar of liever een verdiepende cursus? Je kiest zelf welke leervorm past bij jouw doelstellingen. Ook de waaier aan thema’s is erg breed.

Haal meer uit je digitale tools

Een huisarts moet tegenwoordig thuis zijn in heel wat digitale platformen en tools. Zo ben je sinds 2020 verplicht om elektronisch voor te schrijven via Recip-e. Via Vitalink deel je dan weer online info over de medicatie en vaccinaties van je patiënten. Die digitale hulpmiddelen helpen je enorm vooruit, maar vergen ook een hele aanpassing. Opleidingen helpen je die nieuwe realiteit snel onder de knie krijgen.

Enkele interessante aanraders:

  • Recip-e: de nieuwste regels rond elektronisch voorschrijven in amper een halfuur uitgelegd.
  • Patiëntenportalen: welke gegevens zijn online beschikbaar voor zorgverleners en patiënten?

Werk jij al met Helena?

Een voorbeeld van een gratis digitaal patiëntenportaal is Helena. Je communiceert er veilig en snel met je patiënten en deelt er ontzettend eenvoudig elektronische voorschriften, laboresultaten, medicatie- en vaccinatieschema’s en tal van andere gegevens.

 

Scherp je medische expertise aan

Via e-learning kan je ook je kennis over fysieke en psychische gezondheidsrisico’s bijspijkeren, zoals deze online opleidingen over:

Vervul je maatschappelijke rol

Als huisarts ben je ook een belangrijk aanspreekpunt bij sociale problemen. Die rol ligt misschien buiten je comfortzone. Deze e-learnings leren je beter omgaan met situaties van:

Vergeet je accreditering niet

Als arts wordt van jou verwacht dat je je tijdens je loopbaan blijft bijscholen. Volg je bijscholingen via lokale kwaliteitsgroepen (LOK’s), dan krijg je een financiële vergoeding of accreditering. Je verlengt die om de drie jaar via de dienst ‘Accreditering’ van het RIZIV.

Als je geaccrediteerd bent, ontvang je jaarlijks een forfaitair honorarium waarmee je een deel van je opleidingskosten kan dekken. Soms krijg je ook bijkomende honoraria, afhankelijk van je specialisatie.

Tip: e-learnings komen vaak in aanmerking voor je accreditering. Vraag dit zeker na vóór je aan een e-learning deelneemt.

Je digitale kennis bijschaven of je expertise over medische en sociale problemen verdiepen?
Bekijk het online leeraanbod op www.medi-campus.be en www.riziv-elearning.be.

 

GP - ebook ehealth - NL