Blog Corilus

Een Helena account aanmaken voor een kind (-12 jaar)? Zo doe je dat!

Geschreven door Yasmine Standaert | 30 november 2020 11:00:00 Z

De voorbije maanden kregen we veel vragen van artsen rond het activeren van een Helena account voor kinderen. Helena is er voor iedereen, van jong (+12 jaar) tot oud. Ieder gezinslid met een persoonlijk gsm-nummer en persoonlijk e-mailadres, kan Helena gebruiken. Voor kinderen die nog geen reguliere identiteitskaart hebben, kon dus in principe geen Helena account aangemaakt worden. Daar is nu een oplossing voor!

Helena is een gratis digitaal gezondheidsportaal voor patiënten. Je kan je patiënt snel en eenvoudig registreren op dit platform en vervolgens zijn of haar bewijzen van elektronische voorschriften, documenten en laboresultaten op het Helena-portaal publiceren, waar de patiënt ze op zijn/haar beurt kan inkijken.

Meer weten over Helena >

Account met volmachthouder

Sinds eind september 2020 kan een Helena account aangemaakt worden voor kinderen jonger dan 12 jaar. Ook voor volwassenen die niet in staat zijn hun eigen account te beheren, kan nu onder volmacht een account gecreëerd worden.

Hoe een account met volmachthouder instellen?

De optie kan gebruikt worden wanneer de patiënt zelf niet wenst of niet in staat is aan te melden bij Helena, hetzij door de (jonge) leeftijd of door de fysieke of geestelijke toestand. Als arts zal je in dat geval een volmachthouder kunnen aanstellen. De volmachthouder zal in staat zijn om de documenten en de instellingen van de patiënt binnen Helena te beheren. Als volmachthouder kan je ook reservaties plaatsen bij de voorkeursapotheek van de volmachtgever of bij een andere apotheek.

Let op!
Enkel de behandelende arts is in staat een volmacht te verlenen. Dit om er zeker van te zijn dat er een vertrouwensrelatie of verwantschap is tussen de volmachtgever en -houder. 

Wat met foutief geopende accounts

We merken dat in het verleden veel accounts voor kinderen werden aangemaakt met de gegevens van een ouder. Wanneer deze ouder vervolgens zelf een account probeert te activeren, verschijnt mogelijks de melding dat het gsm-nummer reeds gekoppeld is aan een account. In dat geval aan dat van zijn of haar kind. 

Voor patiënten in deze situatie, kan je best contact opnemen met Helena Support. Zij voeren een reset uit van het account, zodat een nieuw account gecreëerd kan worden op de correcte manier. De ouder kan vervolgens een account aanmaken via itsme®, e-id of een activatiecode. Als huisarts kan je vervolgens een account met volmachthouder aanmaken voor het kind, op voorwaarde dat de persoon die de volmacht ontvangt zelf reeds een persoonlijk account heeft. Meestal zal dit de ouder zijn.

Nog even alles op een rijtje

Een account met volmachthouder is aan te raden voor:

  • een minderjarig kind (jonger dan 12) of
  • een volwassene die niet meer in staat is om zijn of haar eigen documenten te beheren.

Belangrijk:

  • Indien de patiënt jonger dan 12 jaar is, zullen de volmachten automatisch vervallen wanneer hij of zij de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. Vanaf dan wordt de patiënt geacht zelf een account te hebben of aan te maken.
  • Om een account met volmachthouder aan te maken, mag die persoon waarvoor het account wordt aangemaakt geen bestaande Helena account hebben. In dat geval kan je enkel leesrechten verkrijgen.