EMD verplicht voor huisartsen sinds 1 januari 2021: ben jij al in orde?

Sinds 1 januari 2021 is elke huisarts verplicht een erkend elektronisch medisch dossier (EMD) te gebruiken voor het beheer van het globaal medisch dossier (GMD) van patiënten. Belangrijk ook: hierdoor ontvang je voortaan jouw GMD-honoraria van de ziekenfondsen uitsluitend via MyCareNet.

Klaar in twee stappen

Een GMD zorgt ervoor dat je als zorgverlener de medische situatie van je patiënten makkelijker kan opvolgen. Het beheer van dat GMD via een EMD – een digitaal, centraal beschikbaar platform – is cruciaal voor de accuraatheid van die informatie.

In amper twee stappen ben je volledig in orde met de EMD-verplichting:

  1. Digitaliseer je praktijk met erkende EMD-software. CareConnect General Practicioner is een gebruiksvriendelijk, allesomvattend EMD met alle eHealth-functionaliteiten.
  2. Schrijf je in voor de dienst ‘Beheer van het GMD’ (eGMD) van MyCareNet. Dat doe je eenvoudig via jouw software.


Automatische GMD-betalingen

Papieren facturatie is sinds 2021 voorgoed verleden tijd. Voortaan betalen de ziekenfondsen de GMD-honoraria uit volgens een nieuw automatisch systeem:

  • Anticipatieve betaling: elk jaar wordt op 31 december (jaar X) een ‘foto’ genomen van de bestaande GMD’s en hun beheerder (de huisarts). Twee maanden later, in februari (jaar X+1), ontvang je jouw GMD-betalingen voor het nieuwe jaar X+1. De eerste keer gebeurt dat in februari 2021. Enkel de GMD’s van patiënten met wie je de voorbije twee jaar minstens één contact had (= een raadpleging of huisbezoek met een ingediend getuigschrift voor verstrekte hulp) komen daarvoor in aanmerking.

Let op: was je eind 2020 nog niet in orde met je EMD, dan maak je in februari 2021 nog geen aanspraak op anticipatieve betalingen voor 2021. Breng jouw EMD in orde vóór 31 december 2021 om vanaf 2022 anticipatieve GMD-betalingen te ontvangen.


  • Onmiddellijke betaling: open je een nieuw GMD in jaar X, dan ontvang je binnen de 30 dagen na de notificatie in het systeem jouw GMD-betaling. Vanaf februari in het jaar X+1 valt ook de betaling van die GMD’s onder de regeling van de anticipatieve betaling.

Let op: word je in de loop van het jaar de GMD-beheerder van een patiënt van een andere huisarts, dan krijg je in dat jaar nog geen honorarium. Je ontvangt die betaling voor het eerst – samen met je andere anticipatieve betalingen – in het volgende jaar. 


Startende huisartsen
krijgen door deze nieuwe regeling weinig tot geen GMD-inkomsten in hun eerste werkjaar. Zij zullen daar vanaf 2021 via de praktijkpremie een compensatie voor krijgen.

Nog niet in orde met de nieuwe verplichting? Schrijf je via CareConnect General Practicioner in voor de eGMD-dienst van MyCareNet.