Blog Corilus

Hoe bescherm ik mijn huisartsenpraktijk tegen cybercriminaliteit?

Geschreven door Koen Van de Gucht | 28 oktober 2021 14:10:03 Z

De deur van je praktijk doe je ‘s avonds vast stevig op slot, maar hou je ook de meest waardevolle assets van je praktijk veilig: je data? Cybercriminaliteit neemt in een zorgwekkend tempo toe en medische gegevens zijn daarbij een geliefd doelwit. Ze hebben een hoge marktwaarde onder hackers, en als huisarts wil je zo snel mogelijk opnieuw toegang tot je dossiers. Daar slaan cybercriminelen maar al te graag munt uit.

Ging je hartslag daar even de hoogte in? Geen zorgen: dit is geen verloren strijd. Er zijn heel wat manieren om jouw huisartsenpraktijk en de gegevens van je patiënten veilig te houden. De belangrijkste zijn kennis van zaken én een betrouwbaar IT-systeem.

Cybercriminaliteit in de zorg

Cybercriminaliteit is de verzamelnaam van alle vormen van criminaliteit die ICT als middel of als doel hebben. Iemand die onrechtmatig toegang probeert te verkrijgen tot jouw computersystemen en digitale gegevens dus. Nu we met zijn allen meer digitaal werken, verschuift ook criminaliteit naar de online wereld.

Uit de allereerste Veiligheidsbarometer in Ondernemingen van VIAS Institute (2019) bleek dat “een derde van de ondernemingen het ‘(helemaal) wel waarschijnlijk’ [achtte] dat ze in het komende jaar slachtoffer zullen worden van bijvoorbeeld hacking of phishing.” Ze maken zich terecht zorgen. In hetzelfde rapport lees je dat “cyberinbreuken die werden geregistreerd door ondernemingen [bijna] verdubbelden op 5 jaar tijd: van 68 per onderneming in 2012 tot 130 per onderneming in 2017.”

In de medische sector kan cybercriminaliteit de vorm aannemen van diefstal van medische gegevens (om te verkopen aan de hoogste bieder) of het gegijzeld houden van gegevens en software van een zorginstelling. Hoe dat gebeurt? Hackers gebruiken verschillende manieren om je systeem binnen te dringen en data te stelen.  

  1. Phishing: een manier om mensen op te lichten door hen naar een valse website te lokken (een kopie van de echte website) en te verleiden om hun wachtwoord of creditcardgegevens in te geven. Eens je dat doet, heeft de crimineel jouw account - en de gegevens waar je toegang toe hebt - in handen.
  2. Ransomware: een software die op je computer geïnstalleerd wordt - nadat er in je systeem gehackt is of als je ingegaan bent op phishing - die je gegevens gijzelt. Je kan er niet meer aan tot je losgeld (in het Engels ransom) betaalt.

Zo bescherm je jouw huisartsenpraktijk tegen cybercriminaliteit

Weten dat cybercriminaliteit bestaat en er waakzaam voor zijn, kan je tegen heel wat digitale kinderziektes beschermen. Onderstaande tips helpen je alvast op weg: 

  1. Vermijd het gebruik van verouderde computersystemen met gedateerde besturingssystemen die geen beveiligingsupdates meer krijgen. (vb.: Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2012 of Microsoft SQL Server 2012)
  2. Hou je software altijd up-to-date, ook op toestellen die niet van je bedrijf zijn maar die wel bedrijfsgegevens bevatten. Verouderde software is kwetsbaarder voor cyberaanvallen. CareConnect wordt automatisch geüpdatet naar de nieuwste versie.
  3. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende toepassingen (en houd ze geheim, dat spreekt voor zich).
  4. Krijg je via e-mail de vraag om ergens in te loggen, wees dan alert. Controleer het e-mailadres van de afzender en wees aandachtig voor spel- en tikfouten. Ook lange websiteadressen of ongewone url’s moeten alarmbellen doen afgaan.
  5. Geef nooit wachtwoorden door via de telefoon.
  6. Sensibiliseer medewerkers in je praktijk over de gevaren van cybercriminaliteit en het belang van medische gegevens. Misschien kan je hen dit artikel doorsturen?
  7. Scherm de toegang tot je systeem af. Of beter nog, kies een IT-systeem dat dit voor jou doet. 

Wil je de grote middelen boven halen om je praktijk en je patiënten veilig te houden?

Medische software zoals CareConnect General Practitioner maakt gebruik van beveiligde cloud-toepassingen en specifiek ook Online Backup: een back-updienst die je gegevens opslaat in datacenters in België en de beschikbaarheid van je bestanden garandeert. Met deze driedubbele online bescherming worden je gegevens in noodgeval snel gerecupereerd. 

Kortom: onze experts houden de beveiliging van het CareConnect-systeem bovendien up to snuff, zodat jij het niet hoeft te doen. Als huisarts heb je vast andere virussen te geselen, niet?

Heeft jouw computerapparatuur een verjongingskuur nodig?
Of gebruik je verouderde systemen zoals Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2012 of Microsoft SQL Server 2012?

Contacteer dan een van onze accountmanagers voor een oplossing op maat van jouw praktijk. Zo kunnen we samen jouw patiëntengegevens veilig houden.