In 2019 kregen 604 vrouwen in België de diagnose van baarmoederhalskanker. Daarmee is het de vierde meest voorkomende kanker in ons land bij vrouwen tussen 25 en 44 jaar. Het humaan papillomavirus – of afgekort HPV – is in ongeveer 99% van de gevallen de oorzaak. Om de infectie te voorkomen, zijn regelmatige screening bij volwassen vrouwen maar ook HPV-vaccinatie in de tienerjaren cruciaal.
Het humaan papillomavirus omvat een groep besmettelijke virussen die vaak op jonge leeftijd overgedragen wordt via intiem en seksueel contact. Heel vaak ruimt het lichaam de virale infectie zelf op. Toch leiden sommige gevallen een vroeg stadium in van baarmoederhalskanker. Aangezien 75% van de Belgische bevolking ooit met HPV in aanraking komt, is het belangrijk dat huisartsen dit nauwgezet opvolgen en hun patiënten hierover informeren.
Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die een wereld van verschil kunnen maken. Door het HPV-vaccin bij tienermeisjes en – jongens toe te dienen wapen je hen tegen de infectie én de vorming van onder andere baarmoederhalskanker. Het vaccin toedienen is voornamelijk zinvol voordat de persoon in aanraking komt met het virus.
Via een nieuwe functionaliteit in ons softwarepakket voor huisartsen, CareConnect, kan je patiënten, van wie je het Globaal Medisch Dossier beheert, automatisch een uitnodiging sturen voor een HPV-vaccinatieprogramma. Voor leerlingen in het 1e jaar secundair onderwijs is de vaccinatie gratis en zijn er 2 prikken nodig.
Concreet krijg je via enkele kliks in je actieve patiëntenbestand zicht in wie:
- van de meisjes tussen 12 en 18 jaar (nog) niet gevaccineerd is tegen HPV
- van de jongens tussen 12 en 13 jaar nog geen HPV-vaccinatie kreeg.
In de uitnodiging wordt automatisch een vooraf ingevuld sjabloon ingeladen met een brochure over de HPV-vaccinatie. Zo geef je je patiënten de nodige achtergrondinformatie en sensibiliseer je hen om zich te laten vaccineren. Scholieren kunnen dit ook via het CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) laten doen. Meer info over de inenting vind je op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
Sinds 2013 sensibiliseert het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) vrouwen van 25 t.e.m. 64 jaar door hen via brief uit te nodigen voor een driejaarlijks uitstrijkje. Na hun vaccinatie komen ze hiervoor dus idealiter in een volgende levensfase opnieuw bij jou of bij hun gynaecoloog.
Actief meewerken aan de preventie van het humaan papillomavirus en zo erger voorkomen? Bekijk hier hoe je je patiënten via CareConnect informeert en oproept voor vaccinatie.