Met je diploma verpleegkunde achter de hand ben je klaar om de sprong naar de arbeidsmarkt te maken. Als starter liggen alle wegen voor je open. Je bent bijvoorbeeld welkom in het ziekenhuis, maar je kan evengoed als zelfstandige aan het werk. Spreekt dat je meer aan, dan is een goede voorbereiding essentieel. Zo begin je eraan!
Om als zelfstandig verpleegkundige aan de slag te gaan, moet je eerst enkele opties tegen elkaar afwegen:
Je carrière begint bij de keuze voor een bepaald statuut. Ben je 100% zeker dat je je als zelfstandige wilt vestigen, dan start je meteen in hoofdberoep. Twijfel je nog, dan begin je beter vol- of deeltijds in bijvoorbeeld een ziekenhuis en test je in bijberoep uit of een toekomst als zelfstandige voor jou is weggelegd.
Zelfstandig verpleegkundige is een heel breed beroep: je kan je eigen praktijk opstarten, in een bestaande groepspraktijk beginnen of bij een erkende dienst voor thuisverpleging aan de slag. Welke keuze je ook maakt, je statuut als zelfstandige kan je sowieso behouden.
Start je een eigen praktijk, dan moet je beslissen wat voor onderneming je opricht. Dat lijkt op het eerste gezicht een ver-van-je-bedshow, maar je hoeft de keuze niet alleen te maken: ervaren boekhouders weten precies welke voor- en nadelen eenmanszaken en vennootschappen met zich meebrengen. Ga dus op zoek naar wie jou kan bijstaan en plan een eerste gesprek in.
De pro's en cons van beide vormen:
Ga je een samenwerking aan?
Het nodige medische materiaal, administratieve ondersteuning … Als zelfstandige heb je een aantal stevige kosten. Indien mogelijk, kan je die met beroepsgenoten delen. Zo bundel je bovendien meer expertise en bewaar je gemakkelijker de work-lifebalans. Hieronder jouw opties:
Tip! Maak een associatieovereenkomst.
Leg afspraken duidelijk en schriftelijk vast in een associatieovereenkomst. Vragen rond kosten of de verdeling? Speel op veilig en bespreek je toetreding tot een associatie altijd met je boekhouder.
Je boekhouder weet niet alleen welke ondernemingsvorm het best aansluit bij jouw profiel, maar helpt je ook op tal van andere gebieden. Hij of zij is een expert in alles wat samenhangt met financiën en belastingen. Door een boekhouder in te schakelen hoef je niet wakker te liggen van fiscale aangiftes of de boekhoudplicht die je als zelfstandige professional draagt.
Voor verdere sectorspecifieke ondersteuning kan je dan weer terecht bij een beroepsorganisatie. Zij helpen je bijvoorbeeld aan je uitrusting en staan klaar met praktisch advies.
Tip!
Lees alvast ons e-book 'Starten als zelfstandig verpleegkundig'
Een zelfstandig beroep brengt veel administratie met zich mee. Enkele absolute musts om zelfstandig verpleegkundige te worden:
Vóór je carrière uit de startblokken kan schieten, moet je door het RIVIZ erkend worden als zelfstandig verpleegkundige. Enkel dan hebben je patiënten recht op terugbetaling. Denk er dus aan om je aanvraag op tijd in te dienen.
Elke zelfstandige verpleegkundige moet zich inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat kan online of bij een erkend ondernemingsloket.
Voor je je kan laten registreren in de KBO heb je een Belgische bankrekening op naam van je zaak nodig. Bovendien hou je zo privéactiviteiten gescheiden van je beroepsuitgaven.
Je ondernemingsvorm gekozen en een bankrekening geopend? Dan kan je je inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. In de praktijk doet je boekhouder dit voor jou
Je leven als zelfstandige kan pas beginnen eens je bij een sociaal verzekeringsfonds bent aangesloten. Vanaf dan betaal je elke drie maanden sociale bijdragen. In ruil daarvoor krijg je recht op kraamgeld, kinderbijslag en pensioen.
Als zelfstandige geniet je niet dezelfde bescherming als een loontrekkende: je bouwt dus maar beter voldoende bescherming in. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere sterk aanbevolen.
Om in orde te zijn met je ziekteverzekering is een aansluiting bij een ziekenfonds noodzakelijk. Ben je al lid van een fonds, geef dan zeker je statuutswijziging door.
Als zelfstandig verpleegkundige kan je altijd geconfronteerd worden met patiënten die een schadevergoeding claimen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
beschermt je tegen fouten die je maakt in het kader van je beroep en is dan ook sterk aan te raden.
Met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dek je je in tegen eventuele schade die een derde – dit betekent: iemand anders dan je patiënt – oploopt
wanneer je onbedoeld een fout maakt.
Tip!
Je sociale rechten als zelfstandige zijn beperkt. Om op safe te spelen, overweeg je het best ook extra verzekeringen zoals een pensioens- en gewaarborgde inkomensverzekering.
Je merkt het: bij een zelfstandigencarrière komen tal van juridische en praktische aspecten kijken. Hoe word je zelfstandige? En hoe kies je de juiste software?
Ons gratis e-book ‘Starten als zelfstandig verpleegkundige’ vormt alvast het ideale vertrekpunt.
Voor deze blogpost werkten we samen met de experten en accountants van SBB.