Verpleegkundigen in de bloemetjes op International Nurses Day

12 mei is International Nurses Day. Op die dag – niet toevallig de geboortedag van Florence Nightingale – staan verpleegkundigen en de passie voor hun job centraal. Focussen op de patiënt blijft voor verpleegkundigen de hoofdtaak, maar dat is door de hoge werkdruk echter niet altijd zo eenvoudig.

Florence Nightingale pende in 1856 haar visie op een goede ziekenverpleging neer. 142 jaar later is de  job van een verpleegkundige enorm veranderd. Je verzorgt namelijk niet alleen patiënten, je doorbreekt ook hun sociaal isolement. Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten bovendien toe. Kortom, verpleegkundigen vormen een belangrijke groep in de gezondheidssector. Het is dan ook logisch dat voor een dag niet de patiënt, maar jij als verpleegkundige centraal staat.

Door een steeds groter takenpakket neemt de werkdruk op verpleegkundigen echter toe. Voor meer dan 80% ligt die zelfs te hoog. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Unie der Verpleegkundigen van België. 63% ervaart daardoor stress en ook de kwaliteit van het werk (60%) en het plezier op het werk (61%) lijden eronder. Ruim de helft van de ondervraagden (56%) meent dat patiënten niet voldoende geholpen kunnen worden.  

Focus op de patiënt

Uit andere cijfers blijkt dat er in 2013 wekelijks gemiddeld 2,6 uur aan een patiënt werd gespendeerd, in 2016 was dat nog maar 2,3 uur. Bovendien stijgt het aantal verplaatsingen per werkdag, wat de druk nog meer verhoogt. Ook neemt het aantal zorgvragen toe. Het gevolg? Er is steeds minder tijd voor de patiënten. De hoge facturatielast drijft de tijdsdruk nog verder op.

In de tijd van Florence Nightingale was er nog geen sprake van de digitale revolutie. Vandaag is die volop aan de gang. Voor sommige jobs vormt de digitalisering een bedreiging. Een uitzondering is de verpleegkundige: mensen zullen altijd zorg nodig hebben. De digitale revolutie biedt zelfs kansen: dankzij gespecialiseerde software en applicaties verlopen bepaalde taken, zoals administratie, een pak efficiënter. Daardoor kan je de zorg van je patiënten en de communicatie erover optimaliseren.

Een oplossing op maat  

Benieuwd hoe Corilus je kan helpen om je administratielast aanzienlijk te verlichten? Maak kennis met onze gebruiksvriendelijke software met formules op maat. Bij vragen kan je ons hier contacteren.