Hoe beheer je als apotheker de prijzen en winstmarges voor je grondstoffen?

Hoe beheer je via je apotheeksoftware de prijzen en winstmarges voor je grondstoffen op een gebruiksvriendelijke en transparante manier? Lees in onderstaand blogartikel hoe dit in zijn werk gaat.

Sinds 1 mei 2020 worden de publieksprijzen voor niet-terugbetaalde grondstoffen niet meer opgenomen in de updates die je apotheeksoftware ontvangt van APB.
Enkel de RIZIV-prijzen van de terugbetaalde grondstoffen worden nog opgenomen in deze updates. Voor bepaalde grondstoffen heb je ook een gemiddelde aankoopprijs (exclusief BTW). Deze is berekend op basis van de beschikbare gegevens van de groothandelaars. De publieksprijzen die in verschillende apotheeksoftware worden gehanteerd, zijn in veel gevallen achterhaald en resulteren zelfs in een negatieve marge !

Dankzij apotheeksoftware CareConnect Pharmacist beheer je de prijzen en winstmarges voor je grondstoffen op een gebruiksvriendelijke en transparante manier. We leggen je in dit blogartikel uit hoe dit in zijn werk gaat.

1. Bepaal zelf je winstmarge voor de grondstoffen in niet-terugbetaalde bereidingen

Dankzij een parameter bepaal je ineens de vaste winstmarge die het programma gebruikt voor de grondstoffen in niet-terugbetaalde bereidingen. Voor alle grondstoffen waarbij de aankoopprijs gekend is, zal het programma automatisch op basis van deze parameter de publieksprijs berekenen die zal worden toegepast bij niet-terugbetaalde bereidingen.

De historische publieksprijzen van APB zijn nog steeds bewaard in de database. Als de berekende publieksprijs (op basis van de aankoopprijs en de parameter) lager is dan de gekende publieksprijs ‘APB’, wordt de hogere publieksprijs ‘APB’ toegepast.

2. Transparantie in aflevering

Vanuit aflevering heb je op elke moment toegang tot de prijzen van de grondstoffen. Zo kan je makkelijk de aankoopprijzen aanpassen.

Weetje!

Zoals bij de meeste handelingen in CareConnect Pharmacist is het aanpassen van prijzen onderhevig aan een toegangsrecht. Je bepaalt zelf wat het minimale beveiligingsniveau is in jouw apotheek.

apotheker_berekening_grondstoffen

Bovenstaand scherm toont je de AP, PP per eenheid van de grondstof en ook de marge in % en het % BTW.

  • Op de eerste rij vind je de gegevens van APB terug. Het is niet mogelijk om deze gegevens aan te passen.
  • De 2e rij geeft de gegevens van de apotheek weer. De velden met prijzen van de apotheek kan je invullen of aanpassen, net zoals de hoeveelheid, de eenheid en de marge. Wanneer je zelf een AP en PP invult, wordt de marge automatisch berekend. Geef je een AP en een marge in, wordt de PP automatisch berekend.

Tip!

Wij adviseren je om bij de aankoop van chemicaliën, te controleren of de aankoopprijs op de zendnota overeenkomt met de aankoopprijs in CareConnect Pharmacist. Hou wel rekening met de eenheid om fouten te vermijden.

3. Melding bij ongekende publieksprijs

Wanneer je een grondstof gebruikt waarvoor geen publieksprijs gekend is of kon berekend worden, opent het bovenstaande scherm zich automatisch tijdens het inbrengen van de bereiding.

In dit scherm dien je op zijn minst een PP in te geven of een AP als je de parameter voor de vaste winstmarge gebruikt. De AP, PP en marge kunnen niet negatief zijn.
Zo ben je er zeker van dat er nergens geen ‘verliezen’ door de mazen van het net glippen!

4. Overzicht winstmarge grondstoffen met eigen publieksprijs

In de apotheeksoftware CareConnect Pharmacist is het mogelijk om zelf een apotheekprijs in te stellen voor allerlei artikelen, ook grondstoffen. Deze apotheekprijs is niet onderhevig aan de parameter voor de vaste winstmarge. Dit zou je vroegere beheer ondermijnen.

Toch is het handig om ook deze prijzen regelmatig te controleren en zo nodig de aankoopprijzen en winstmarge te actualiseren. In onderstaand overzicht kan je makkelijk sorteren op winstmarge om te zien of deze nog economisch verantwoord zijn.

apotheker_overzicht_winstmarges_grondstoffen

Tip!

Door op het icoon van een filter te klikken in de hoofding van de kolom “Marge apotheek" marge_apotheek kan je de lijst verder verfijnen en bijvoorbeeld enkel de grondstoffen tonen met een bepaalde winstmarge.

apotheker_grondstoffen_winstmarge

Aanpassingen maken, doe je ook rechtstreeks vanuit dit scherm.

apotheker_marge_publiekprijs

Het principe blijft hetzelfde, als je de marge aanpast, wordt de publieksprijs opnieuw berekend. Geef je direct een nieuwe publieksprijs in, dan wordt de marge opnieuw berekend.

Wil je CareConnect Pharmacist verder ontdekken? Of heb je als gebruiker vragen over het beheer van de prijzen en winstmarges voor je grondstoffen? 

✔️Neem dan contact met ons op!
✔️Of ontdek onze coachingstrajecten om het maximum uit jouw CareConnect Pharmacist te halen!