Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD): noodzakelijk voor apothekers

Met het Gedeeld Farmaceutisch Dossier of GFD heb je op ieder moment zicht op de volledige medicatiehistoriek van elke patiënt (die hiervoor zijn toestemming heeft gegeven). Zo kan je geneesmiddelen, zowel die op voorschrift als de voorschriftvrije geneesmiddelen, veilig afleveren en de kwaliteit van je farmaceutische zorg verbeteren. Een handige en noodzakelijke tool voor apothekers dus. Maar het gebruiksgemak en bijgevolg ook de gebruiksfrequentie van deze tool worden bepaald door de implementatie ervan in de software van jouw apotheek.

In het GFD wordt de identiteit van de patiënt geregistreerd samen met de CNK-code van het afgeleverde geneesmiddel, de afleveringsdatum, de hoeveelheid en posologie. In combinatie met je eigen historiek heb je direct zicht op de volledige medicatiehistoriek van de patiënt. Een essentiële tool dus in het kader van medicatiebewaking, het detecteren van mogelijke verslaving en overgebruik.  

Het GFD in de lift

Eind 2018 hadden al meer dan 7.700.000 Belgen hun toestemming gegeven zodat apothekers hun Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) kunnen consulteren. Dat zorgt voor een jaarlijkse blijvende stijging. Uit de gegevens van Farmaflux blijkt dat begin 2019 98% van de apothekers in België het GFD gebruikt.

Stijn De Jaeger van Corilus bevestigt dit aantal: “Bij onze klanten die de software CareConnect Pharmacist gebruiken, zien we dat 98% van hen aangesloten is op het GFD.”

Een meerwaarde voor de sector dus. Zo getuigen ook apothekers Mireille Campe en Bernard Brondel over hun ervaringen met en de voordelen van het GFD.

GFD en de implementatie in de apothekerssoftware

Apotheker Bernard Brondel is duidelijk in het artikel van Farmaflux: “Persoonlijk vind ik het GFD een performante tool, maar de implementatie in de software blijkt bepalend voor het gebruiksgemak.”

Klopt want het GFD komt volledig tot zijn sterkte in samenwerking met andere toepassingen. En dit gebeurt via de integratie in een geregistreerd softwarepakket voor apothekers. Een overzicht van de mogelijkheden:

Status van de eHealth-diensten

Na de ingave van de patiëntnaam of het inlezen van de eID, wordt onmiddellijk gecontroleerd of de patiënt al dan niet zijn geïnformeerde consent heeft gegeven. Indien dit zo is, worden volgende zaken automatisch opgevraagd in CareConnect Pharmacist:

  • GFD-data
  • Therapeutische relatie
  • Gedeeld medicatieschema (Vitalink)

In dit veld zie je ook onmiddellijk of je al een medicatieschema hebt opgemaakt voor deze patiënt.

GFD_fiche_patiënt

Directe melding van interacties

Bij de aflevering van een specialiteit die voor een interactie zorgt met een product uit het GFD, krijg je onmiddellijk een melding. Op die manier kan je tijdig ingrijpen. 

GFD_melding_interacties-1

Deze controle gebeurt op basis van de integratie met de wetenschappelijke geneesmiddelendatabank Delphi Care. Hiernaast bevat deze databank ook:

  • informatie omtrent posologie, indicaties en gebruik per specialiteit;
  • patiënten folders omtrent verschillende indicaties;
  • de samenstelling van de specialiteit en mogelijke equivalenten.

Om je verder te ondersteunen bij de aflevering, krijg je meer gedetailleerde informatie en de te nemen maatregelen te zien.

GFD_melding_interacties_extra

Posologie en samenstelling van magistrale bereidingen

Ook de posologie wordt getoond bij de GFD-artikelen, op voorwaarde natuurlijk dat deze werd ingegeven in de software bij de andere apotheek.

“Dankzij de intrede van de dienst ‘Huisapotheker’ en bijgevolg het opmaken van medicatieschema’s merken we een enorm stijging in het invoeren van de posologie in de apotheeksoftware. Hetgeen een enorme verrijking is voor het GFD.” aldus Stijn De Jaeger.

GFD_posologie

Ook de informatie omtrent de samenstelling van magistrale bereidingen wordt gevisualiseerd in dit overzicht in CareConnect Pharmacist: uiteraard van de bereidingen die je zelf hebt afgeleverd maar ook van bereidingen uit het GFD.

GFD_magistrale_bereidingen

Zicht op de volledige GFD-historiek

Wil je de volledige GFD historiek te consulteren? Dan kan dit via de software met 1 klik vanuit de aflevering.  In dit scherm vind je alle afgeleverde specialiteiten (zowel van jouw apotheek als andere apotheken) in chronologische volgorde. De groene bol in de kolom ‘Info’ duidt op een artikel van het GFD.

GFD_recente_aankopen_pat

Blijkt dat de patiënt dit artikel nog steeds inneemt, dan kan je het vanuit dit scherm onmiddellijk toevoegen aan zijn medicatieschema. Zo kan je snel en efficiënt een correct en volledig medicatieschema opmaken.

Conclusie

Het GFD draagt bij tot een betere zorgkwaliteit bij de aflevering van medicatie. Een handige en veilige tool voor jou en je patiënten. Belangrijk voor het gebruik van het GFD is de implementatie ervan in jouw softwarepakket.

In CareConnect Pharmacist wordt het GFD zorgvuldig geïmplementeerd zodat de tool volledig tot zijn recht komt en jou als apotheker ten volle kan ondersteunen.

Wil je meer weten over de implementatie van het GFD in CareConnect Pharmacist of heb je vragen rond deze software? Neem dan gerust contact met ons op.

Benieuwd hoe dit softwarepakket jou kan ondersteunen? Lees dan ons artikel ‘CareConnect Pharmacist helpt je jouw apotheek efficiënt te beheren’.

New call-to-action