Terugbetaling van contraceptiva & specialiteiten uit Hoofdstuk IV of VIII

Binnenkort zijn er belangrijke wijzigingen ivm de terugbetaling van contraceptiva alsook de mogelijkheid tot uitzondering ivm de farmaceutische specialiteiten uit Hoofdstuk IV of VIII. Lees in dit artikel wat er juist verandert en hoe je dit toepast in je apothekerssoftware.

1. Terugbetaling van contraceptiva

Vanaf 1 april 2020 krijgen vrouwen van 24 jaar of jonger een extra tegemoetkoming in de prijs van bepaalde voorbehoedsmiddelen. Deze maatregel wil de toegang tot voorbehoedsmiddelen verbeteren en dus ongewenste zwangerschappen voorkomen.

Naar aanleiding van een parlementaire beslissing van 16 juli 2020 werden er op federaal niveau twee wetten gestemd als aanvulling op bovenstaande regeling, deze gaan in voege vanaf 10 september 2020:

  1. Een wet die bepaald dat de terugbetaling van contraceptiva voor vrouwen met verhoogde tegemoetkoming zal toegelaten zijn voor alle vrouwen, dus ongeacht hun leeftijd.
  2. Een andere wet die bepaald dat de derdebetalersregeling zal kunnen toegepast worden voor alle afleveringen van de noodanticonceptie, zelfs wanneer er geen voorschrift kan voorgelegd worden.

Sidenote: Hoe worden deze wijzigingen toegepast in CareConnect Pharmacist?

Terugbetaling contraceptiva voor alle vrouwen met statuut RVT

Vanaf 10 september zal CareConnect Pharmacist de terugbetaling van contraceptiva toelaten voor vrouwen met het statuut Rechthebbende Verhoogde Tegemoetkoming (ex-WIGW), ongeacht hun leeftijd.

Derdebetalersregeling bij alle afleveringen van noodanticonceptie, zelfs zonder voorschrift

Vanaf 10 september zal het programma de derdebetalersregeling toepassen bij alle afleveringen van noodanticonceptie, ongeacht de leeftijd van de patiënt en zelfs wanneer de patiënt geen voorschrift heeft.

Als de patiënt geen voorschrift heeft, lever je het artikel toch af op voorschrift, maar breng je de “Fictieve arts” (1.00001.06.999) in als voorschrijver.

Dental_derdebetalersregeling_noodanticonceptie

2. Terugbetaling van farmaceutische specialiteiten - indicator uitzondering Hoofdstuk IV en VIII

Indien de adviserend arts beslist de terugbetaling toe te staan van een farmaceutische specialiteit uit Hoofdstuk IV of VIII, ontvangt de patiënt een “machtiging” onder de vorm van een papieren document. Voor deze machtigingen bestaan 3 modellen, elk met een verschillende geldigheid.

Wanneer het onmogelijk is om snel de specialiteit af te leveren waarvoor de patiënt een attest heeft, kan je als apotheker vanaf 1 november 2020 een andere gelijkaardige specialiteit afleveren conform de paragraaf Hoofdstuk IV of VIII van het geldige attest. Op die manier garandeer je de continuïteit van de behandeling van je patiënt.

Op de website van het RIZIV kan je makkelijk de terugbetalingsvoorwaarden van vergoedbare geneesmiddelen opzoeken.

Opgelet! APB geeft aan dat het de verantwoordelijkheid is van de apotheker om hier correct mee om te gaan en dit niet te misbruiken. Het gebruik van deze nieuwe optie zal door de verzekeringsinstellingen worden gemonitord. A posteriori controles en weigeringen zijn mogelijk.

Sidenote: Hoe pas je dit toe in CareConnect Pharmacist?

Wanneer je een andere specialiteit aflevert dan hetgeen waarvoor de patiënt een machtiging heeft, antwoordt Hoofdstuk IV dat er geen geldig attest is.

In het scherm “Terugbetalingsvoorwaarden”, vind je vanaf 1 november 2020 de optie “Indicator uitzondering Hoofdstuk IV en VIII” terug. Door deze optie aan te vinken, kan je de andere specialiteit toch aan derdebetalersregeling afleveren.

Bij het gebruik van deze optie geef je de juiste categorie en paragraaf aan, in functie van de pathologie van de patiënt. Aangezien er voor deze specialiteit geen attestnummer bestaat, wordt dit niet gevraagd.

Opgelet! Wees er wel zeker van dat de patiënt een geldig attest heeft voor het initieel voorgeschreven artikel, vóór je de optie “Indicator uitzondering Hoofdstuk IV en VIII” toepast bij de gelijkaardige specialiteit! Om dit na te gaan, breng je het voorgeschreven geneesmiddel in aflevering en wacht je het antwoord van Hoofdstuk IV af.

Op de hoogte blijven van nieuws, wijzigingen, trends en eHealth? Volg dan onze blog voor apothekers!
Benieuwd hoe onze software jouw apotheek kan ondersteunen en versterken? Lees er meer over op onze webpagina CareConnect Pharmacist en vraag er een demo of offerte aan.

Nieuwe call-to-action