U klikt zonder al te veel na te denken op een linkje en “plots” blijken uw gegevens versleuteld. Totdat u het gevraagde bedrag heeft betaald, blijven uw gegevens “gelockt.” Zelfs na betaling van dat bedrag worden uw gegevens niet altijd terug “vrijgegeven”. Daar waar zich vroeger “slechts” een paar honderd gevallen per jaar voor deden, werden er volgens Computer Crime Unit van de Federale Politie jaarlijks duizenden gevallen geregistreerd. De aanvallen worden ook steeds gerichter en professioneler. Met andere woorden: u loopt vandaag een reëel risico.
Bovendien hecht ook de (Europese) wetgever meer en meer belang aan de bescherming van de data die uw patiënten u toevertrouwen, specifiek met GDPR. Als medische professional ontvangt en registreert u vaak hypergevoelige, persoonlijke informatie waarmee op een zorgvuldige wijze moet omgegaan worden. U als eindgebruiker draagt hier de 100% verantwoordelijkheid en wij willen u hier graag in bijstaan zodat u deze verantwoordlijkheid ten volle kunt opnemen. Zowel de beveiliging van uw router als draadloos Wifi-netwerk is van groot belang.
In deze blogpost geven we u alvast een aantal tips die u zelf als medische professional best in acht neemt.
Werken zonder een virusprogramma is vandaag geen optie meer. Zoals u weet, raadt Corilus een aantal programma’s aan. Aarzel niet om ons te contacteren mocht u vragen hebben over de inhoud of correcte installatie van uw antivirus software.
Preventie is - ook hier - de boodschap en ieder antivirusprogramma biedt u tegenwoordig de mogelijkheid om te “monitoren” of u wel de laatste versie heeft geïnstalleerd, hoeveel virussen er “tegengehouden” werden, van waar ze kwamen …
Beperk dit bijvoorbeeld tot de courante installaties die van een betrouwbare bron komen. Opende u toch een malafide bijlage, verbreek dan onmiddellijk de internet verbinding, sluit alles af om te (proberen) vermijden dat het virus zich verder verspreidt en neem contact op met onze diensten.
Wij raden verder een versleutelde online cloud back-up aan zodat u steeds beschikt over een veilige en recente reservekopie van uw lokale bestanden, ook al zijn uw lokale bestanden geïnfecteerd geraakt. Zo worden verschillende versies bijgehouden in de tijd die niet kunnen versleuteld worden.
Deel jouw paswoord bijvoorbeeld met niemand, gebruik geen eenvoudige of evidente paswoorden en wissel regelmatig van paswoord. Een onveilig paswoord is nog steeds een belangrijke sleutel voor iemand met slechte bedoelingen.