Verandering in de apotheek met duurzame transitieplannen

De traditionele focus op het verstrekken van medicatie verschuift naar een meer holistische benadering van patiëntenzorg. Apothekers fungeren meer en meer als gezondheidscoaches en bieden ook uitgebreide zorgdiensten aan. Maar hoe werf je patiënten voor deze nieuwe zorgdiensten en hoe betrek je jouw apotheekteam? Mare Claeys legt uit hoe je deze transformatie naar een zorgcentrum aanpakt met de hulp van een duurzaam transitieplan.

Wie is Mare Claeys?

Mare Claeys is niet alleen zaakvoerder van Apozo, maar ook lid van de Raad van Bestuur van Brabants Apothekers Forum (BAF) en betrokken bij diverse andere apothekersorganisaties en projecten. Haar brede ervaring en diepgaande kennis van de farmaceutische zorg maken haar een belangrijke pionier in de transformatie van apotheken.

Mare Claeys FB foto

 

De veranderende rol van de apotheker

Deze evolutie wordt gedreven door veranderende verwachtingen van zowel patiënten als overheden. Patiënten verwachten steeds meer persoonlijke aandacht en uitgebreide zorgopties, terwijl overheden apotheken stimuleren om een grotere rol te spelen in preventieve zorg en het beheer van chronische aandoeningen. Dit biedt apothekers een unieke kans om hun waarde als zorgverleners te vergroten en hun praktijk te transformeren naar een model dat voldoet aan de groeiende vraag naar kwalitatieve en geïntegreerde gezondheidszorg.

Bekijk en lees er alles over in de eerste webinar en bijhorend blogartikel!

Apozo blogartikel 1

 

Strategieën voor effectieve patiëntenwerving

Een van de uitdagingen bij de transitie naar een gezondheidscentrum is het effectief werven van patiënten voor nieuwe zorgdiensten. Het is belangrijk om proactief te zijn in het benaderen van patiënten en hen bewust te maken van de beschikbare diensten. Dit vereist een goede communicatie en het gebruik van diverse kanalen om patiënten te bereiken, zoals sociale media, nieuwsbrieven en persoonlijke gesprekken in de apotheek. En dit ervaren apothekers en assistenten binnen een apotheekteam als een echte uitdaging.

 

Waarom ervaren apothekers dit  als een uitdaging?

Uit het implementatieonderzoek in 2019 naar medicatienazichten in Belgische officina apotheken (Mélanie Lelubre et al., Implementation study of an intermediate medication review in Belgian community pharmacies, RSAP, 2019) blijken volgende zaken:

  • patiënten uitnodigen en overtuigen voor deze dienstverlening was een uitdaging;
  • 48,5% van de aangesproken patiënten weigerden een medicatienazicht
  • interne organisatorische factoren vormden vaak een knelpunt – dit is een lack of adoption door het apotheekteam;
  • 92,5% van de apothekers schat deze dienstverlening haalbaar in in de praktijk, mits juiste vergoeding en sensibilisatie bij patiënten en artsen (momenteel is deze dienst gehonoreerd dus dat knelpunt is al weg).

Wat leren we momenteel echter in de praktijk?

Er is de veronderstelling dat apothekers bescheiden zijn en schrik hebben voor de reactie van de patiënten plus patiënten zijn het niet gewoon dat men bij de apotheker terecht kan voor een gesprek in een privéruimte. 

De realiteit is echter dat patiënten het aangenaam vinden om een apart gesprek te voeren met hun apotheker, en al hun medicatie in detail te overlopen plus de apothekers ervaren de dienstverlening, en het daarbijhorende privégesprek met de patiënt, als een meerwaarde voor het beroep.

 

De theorie achter patiëntenwerving

Een succesvolle methodiek voor patiëntenwerving, zal mee het succes van de implementatie van een dienst bepalen. Hoe komt dat? Wel dat leren we uit het RE-AIM model. Dit is een wetenschappelijk geëvalueerd model dat toelaat de mate van een succesvolle implementatie te meten. De R staat hierbij voor “reach” of “bereik” van je dienst, dus dit gaat over de patiëntenwerving.

Om na te denken over patiëntenwerving, kan je je best de volgende vragen stellen:

  • Voor wie kan deze dienstverlening een meerwaarde betekenen?
  • Wie wordt er blootgesteld aan deze interventie?
  • Hoe ga je dit doelpubliek bereiken?

Apozo RE-AIM

Meer te weten komen over het RE-AIM model of dit framework laten toepassen op jouw apotheek? 

Contacteer Mare van Apozo.

 

Patiëntenwerving – road to succes

  1. Brainstorm: hoe verloopt onze patiëntenwerving nu in de apotheek? -> doe dit alvast via de Apozo reflectietool
  2. Bewust worden van de drempels -> ontdek dit al via de Apozo reflectietool
  3. Duidelijk plan van aanpak rond patiëntenwerving – vervat in plan op maat
  4. Betrokkenheid van het hele apotheekteam
  5. Let’s do it! Stick to the plan!

Een effectieve patiëntenwerving begint met het identificeren van de doelgroep voor elke dienst en het begrijpen van hun specifieke behoeften. Het betrekken van het hele team in het wervingsproces is cruciaal om consistentie en succes te garanderen. 

 

Apozo biedt de e-learning ‘Patiëntenwerving bij medicatienazicht’ aan welke bedoeld en toegangkelijk is voor jou en het hele team. Contacteer Mare van Apozo voor meer info.

Apozo e-learning

 

Team betrokkenheid en leiderschap versterken

Voor een succesvolle transitie naar een gezondheidscentrum is de betrokkenheid van het apotheekteam van cruciaal belang. Het team moet worden gezien als een integraal onderdeel van het veranderingsproces en moet actief worden betrokken bij de planning en implementatie van nieuwe diensten. Leiderschap speelt hierbij een sleutelrol door een duidelijke visie te communiceren en het team te motiveren en te ondersteunen.

“Het belangrijkste dat voor iedereen naar voren kwam is dat de samenwerking tussen de teamleden super belangrijk is! Maximale betrokkenheid van het team is cruciaal voor een duurzame implementatie.”

Klant van Apozo

Het creëren van een cultuur van samenwerking en open communicatie binnen het team bevordert de betrokkenheid en inzet van alle teamleden. Door verantwoordelijkheden te delen en teamleden te betrekken bij besluitvormingsprocessen, kunnen apotheken een dynamische en responsieve omgeving creëren die klaar is voor verandering.

Apozo betrokkenheid team leiderschap

 

Implementeren van een plan op maat in de apotheek

Voor een succesvolle transitie is het essentieel om een plan op maat te ontwikkelen dat rekening houdt met de unieke omstandigheden van elke apotheek. Dit plan moet duidelijke doelstellingen bevatten die in lijn zijn met de missie en visie van de apotheek. Het is belangrijk om projecten te definiëren die de prioriteiten van de apotheek weerspiegelen en om gestructureerde stappenplannen te creëren die de implementatie van nieuwe zorgdiensten ondersteunen.

“Er zijn genoeg verschillende taken in de apotheek, daarom is het belangrijk dat je een basis, een structuur creëert, en vooral dat dat duurzaam is. En daar heeft Apozo hier zeker mee geholpen. Het is niet dat we die zaken op zichzelf niet kenden, maar het is echt het duurzaam implementeren waar Apozo of focust, en dat is hier zeker wel gebeurd."

Klant van Apozo

Het opstellen van een tijdlijn en het toewijzen van verantwoordelijkheden binnen het team zijn cruciale stappen om ervoor te zorgen dat het plan effectief wordt uitgevoerd. Het gebruik van indicatoren om de voortgang te meten en te evalueren is essentieel om de effectiviteit van het plan te beoordelen en bij te sturen waar nodig. Door een gestructureerde aanpak te hanteren, kunnen apotheken hun transitie naar gezondheidscentra op een duurzame manier realiseren.

Tip!

Ga zelf aan de slag met de Apozo tool 'Plan op maat voor jouw apotheek'!

Deze tool zal jou helpen om gestructureerd aan de slag te gaan in de apotheek, door een plan op maat op te stellen dat in lijn ligt met de missie/visie van de apotheek, alsook de waarden en de competenties van iedereen binnen jouw apotheek team. 

Apozo tool aan de slag - plan op maat

 

Gebruik van technologie en tools voor transformatie

Technologie speelt een essentiële rol in de transformatie van apotheken naar gezondheidscentra. Het gebruik van geavanceerde software en tools kan apotheken helpen bij het stroomlijnen van hun processen en het bieden van hoogwaardige zorgdiensten. Van patiëntbeheer tot het plannen van afspraken en het uitvoeren van medicatiereviews, technologie biedt talloze mogelijkheden om de efficiëntie en effectiviteit van de apotheek te verbeteren.

Het implementeren van technologie vereist een strategische aanpak en investeringen in training en educatie voor het team. Door technologie op de juiste manier te integreren in de dagelijkse werking van de apotheek, kunnen apotheken hun zorgcapaciteiten uitbreiden en voldoen aan de groeiende vraag naar geïntegreerde gezondheidsdiensten.

 

Herbekijk hieronder de tweede webinar met Mare Claeys van Apozo: