Digitalisering van het kinesitherapiekabinet: ervaringsdeskundige Eric Schenck deelt zijn inzichten

Eric Schenck runt al 39 jaar zijn eigen kinesitherapiepraktijk. Vanop de eerste rij maakte hij de digitale revolutie in het kinesistenkabinet mee. “De innovaties volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Performante software neemt niet alleen de bestaande vernieuwingen op, maar houdt ook rekening met toekomstige nieuwigheden.”

Een ervaren rot in het vak. Zo valt Eric het beste te omschrijven. Al bijna vier decennia ervaring op de teller in manuele therapie en rugscholing bij organisaties. En ook op het vlak van software is hij verre van een groentje. “Al sinds kort na de opstart van mijn praktijk gebruik ik software, vooral om patiëntengegevens bij te houden. Anno 2020 is het beheren van een kabinet grondig veranderd. De digitale revolutie en medische software spelen daar een beduidende rol in.”

Bio

Eric Schenck
Kinesitherapeut sinds 1981
Heeft een eigen kinesitherapiepraktijk in Berchem
Werkt samen twee zelfstandig kinesitherapeuten

Must-have

Eric startte in augustus 2019 met CareConnect Physiotherapist. “Ik verlangde naar toekomstgerichte software: een applicatie die niet alleen up-to-date is met bestaande toepassingen, maar ook klaar is voor de innovaties die eraan komen. Want naast digitale patiëntendossiers, online agenda’s, eHealth en cloudoplossingen, blijven er nieuwe toepassingen bijkomen.”

Tip voor collega-kinesisten

“Laat jouw werkwijze het moment van overstap bepalen. Bij de omzetting moeten alle lopende patiëntendossiers gefactureerd zijn. Stel je op het einde van de maand of het kwartaal je rekeningen op, dan is dat het uitgelezen moment om te starten met nieuwe software. Dat bespaart je heel wat voorbereidingswerk.”

Makkelijker samenwerken  

Vandaag werkt Eric een half jaar met CareConnect Physiotherapist. “De tool bestaat uit verschillende modules, zoals agendabeheer, eHealthdiensten van de overheid en facturatie. Vooral de digitale patiëntendossiers zijn een ware verademing. Tijdens elke consultatie open ik het individuele rapport en registreer ik moeiteloos gecodeerde diagnoses. Ik maak ook meteen aantekeningen over de progressie in het dossier. Dat bespaart mij veel tijd en ontcijferwerk: vroeger noteerde ik alles op papier.”

“De digitale dossiers deel ik makkelijk met mijn collega-kinesisten, andere zorgverleners en artsen. Daardoor werken we een pak efficiënter samen. Bovendien heb ik altijd en overal mijn agenda en dossiers bij de hand, ook op vakantie. Een pluspunt vind ik, als denkt mijn vrouw daar soms anders over.” (lacht)

Patiëntengegevens zijn veilig 

Ook het veiligheidsaspect vindt Eric een grote troef. “Dankzij cloudtechnologie zijn alle patiëntengegevens automatisch beveiligd. Een grote geruststelling. Vroeger moest ik elke avond een back-up maken, wat ik wel eens durfde vergeten. Die keer dat mijn pc crashte, was ik dan ook een groot deel van mijn data kwijt. Vandaag hoef ik mij daar geen zorgen om te maken.”

Tip voor collega-kinesisten

“Laat je niet overdonderen door de verschillende modules. Terwijl jonge kinesisten vaak meteen vertrokken zijn met de software, is dat voor mij minder vanzelfsprekend. Ik heb CareConnect Physiotherapist dan ook stapsgewijs verkend. En dat ging bijzonder vlot: de software loodst je door de verschillende stappen en geeft aan welke data nog ontbreken. En bij vragen kan ik altijd terecht bij de klantendienst.”

Klaar voor de toekomst  

Eric schat nog vijf jaar aan de slag te blijven als kinesist. “In die periode zal het aantal tools en nieuwigheden op de markt fors uitbreiden, daar ben ik van overtuigd. Ik heb het er volste vertrouwen in dat CareConnect Physiotherapist ook die innovaties mee zal opnemen en we zo onze zorg verder kunnen optimaliseren. Want daar draait medische software volgens mij om: patiënten nog beter helpen.”

Wil je meer weten over digitale tools de mogelijkheden hiervan voor kinesisten? Download dan ons gratis ebook 'De digitalisering van de kinesitherapiepraktijk'.

New call-to-action