Hoe je woonzorgcentrum digitaliseren? 4 aandachtspunten

Een allesomvattend softwarepakket is de hoeksteen voor een digitalisering van je woonzorgcentrum. Om de digitale stap succesvol te zetten, zijn er wel vier aandachtspunten om rekening mee te houden. Een overzicht.

Corilus en Into.Care slaan de handen in elkaar voor een intuïtieve full-cloud softwareoplossing voor de woonzorgsector. Waarom een partnership waardevol is? En wat dat kan betekenen voor jouw woonzorgcentrum? Regis Verschueren (Corilus Elderly) en Jeroen De Backer (Into.Care) vertellen het in een driedelige blogreeks. In deel 3 vandaag: de aandachtspunten bij de digitale versnelling.

Regis: “De zorgsector is aan een belangrijke digitale transitie bezig. Ook als woonzorgcentrum kan je niet achterblijven. De digitale stap zet je natuurlijk niet van de ene dag op de ander. Vertrekken doe je het best vanuit een performant, allesomvattend softwaresysteem.

Jeroen: “Ga voor die keuze niet over een nacht ijs. Want er zijn wel wat aandachtspunten. Blijken je digitale oplossingen bijvoorbeeld niet afgestemd op de noden van je residenten en medewerkers, dan gaan ze je processen net vertragen in plaats van versnellen.”

1. Kies voor registratie op maat

Regis: “Alles wat in een kamer gebeurt, moeten zorgmedewerkers efficiënt kunnen registreren. Gebruiksvriendelijkheid van je systeem is dus essentieel. Kies daarom voor software die werd uitgetekend op basis van input van zorgmedewerkers. Zo sluit de registratieflow naadloos aan op de werkwijze van je team.”

Jeroen: “Maar zorgprestaties registreren is slechts een deel van het verhaal. Er komen tal van vernieuwingen (zoals de BelRAI en het woonleefplan) en technologieën op ons af die zowel de resident als de zorgverlener vooruit helpen. Om daarop te anticiperen, loont het om nu al te kiezen voor een platform dat gemakkelijk aanpasbaar is én andere oplossingen integreert.”

Meer inspiratie opdoen over de ouderenzorg van morgen? 
Download ons gratis e-book over de uitdagingen, trends en technologieën in de woonzorgsector.

2. Garandeer veiligheid

Regis: “Met je woonzorgcentrum wil je geen compromissen sluiten als het over de beveiliging van data gaat. Kies altijd voor een aanbieder met een GDPR-certificering die het securityluik – van firewalls tot antivirusprogramma’s – op zich neemt. En dat zowel op het niveau van toestellen, servers en netwerk.”

“Als je gaat voor een cloudoplossing, dan ligt die verantwoordelijkheid bij je softwareontwikkelaar. Die zorgt voor de nodige updates en het onderhoud aan de servers. Zo kan jij je focussen op wat echt telt: je medewerkers en residenten.”

3. Delen moet mogelijk zijn

Jeroen: “De concentratie in de woonzorgsector zet zich steeds verder door. Groepen van 10 zorginstellingen of meer zijn geen uitzondering meer. Met een uitgebreide analysemodule in je software genereer je heldere statistieken per afdeling, zorginstelling en over de groep heen. Op die manier kan je inzichten en best practices met elkaar delen.”

4. Bepaal zelf het tempo

Regis: “Een digitale omschakeling vraagt tijd. Kies daarom voor een aanbieder die je in elke stap begeleidt en jouw tempo volgt. Vraag ook naar de mogelijkheden om bestaande data te migreren naar nieuwe systemen en dossiers.”

Conclusie

Jeroen: “De juiste software voldoet minstens aan bovenstaande punten. Enkel zo heb je de juiste tools in handen om een digitale omschakeling te verwezenlijken waar zowel de resident als de zorgmedewerker de vruchten van plukt.”

 

Ontdek Into.Care, de gebruiksvriendelijkste software in de zorgsector
Corilus en Into.Care ontwikkelden samen een intuïtieve full-cloud softwareoplossing voor de woonzorgsector. Lees er hier meer over.