Aangepaste btw-wetgeving voor tandartsen vanaf januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 treedt er een veel besproken aanpassing van de btw-wetgeving in werking. Hieruit volgt dat activiteiten met een ‘niet-therapeutisch’ karakter btw-plichtig worden. Welke impact heeft dit nu op jouw tandartspraktijk? We helpen je graag op weg!

Welke activiteiten zijn btw-plichtig?

Het btw-wetboek bepaalt de belastbaarheid op basis van het doel van de activiteit. Zo geldt nog steeds de vrijstelling van btw op alle activiteiten met een therapeutisch doel. Bovendien hanteert het Europese hof van Justitie hiervoor een ruime definitie en stelt dat deze moet voldoen aan een van de volgende doelstellingen:

dental kader

Activiteiten die geen van bovenstaande doelstellingen voor ogen hebben, en dus geen therapeutisch doel hebben, worden belastingplichtig. Het is belangrijk om te vermelden dat je geen psychologische reden mag aanwenden als therapeutisch doel om een esthetische behandeling uit te voeren. Uiteraard handel je als tandarts in eer en geweten om het therapeutisch doel van de ingreep of behandeling te bepalen.

Stel!

Bij een behandeling met esthetisch karakter, bv. bleken van tanden, is toch sprake van een therapeutisch doel, bv. door verkleuring als gevolg van het gebruik van medicatie. Dan raden we je aan om een opmerking toe te voegen zodat bij een fiscale controle de reden of doelstelling van de behandeling snel duidelijk is.

Wordt mijn tandartspraktijk btw-plichtig? En welke btw-regelingen zijn er?

Je jaarlijkse omzet aan niet-therapeutische behandelingen (exclusief btw) is het cijfer dat bepaalt met welke btw-regeling je praktijk van start gaat. Bereken dit cijfer voor de innende entiteit en niet individueel voor elke tandarts. In CareConnect Dentist bereken je dit cijfer eenvoudig via deze tutorial. Hieronder zetten we alle mogelijkheden even op een rijtje.

Geen btw-plicht

Bestaan jouw activiteiten uitsluitend uit medische activiteiten met een therapeutisch doel? Dan verandert er voor jou niets. Ook na de aanpassingen van de wetgeving vallen alle prestaties mét een therapeutisch doel onder de btw-vrijstelling. Je hoeft geen btw aan te rekenen en alles blijft als voordien.

Analyseer goed je activiteiten vooraleer je hiervan uitgaat, want bijvoorbeeld het geven van een lezing of expertise voor een schadegeval hebben geen therapeutisch doel en zijn btw-plichtig. Als gevolg dien je een btw-regeling te kiezen.

Btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

Wanneer je maar af en toe een activiteit met ´niet-therapeutisch’ doel of een behandeling met esthetisch karakter uitvoert, dan vormen deze belastingplichtige activiteiten een klein aandeel van je totale jaaromzet. Is je jaarlijkse omzet niet-therapeutische activiteiten (exclusief btw) kleiner dan 25.000 euro? Dan kom je in aanmerking voor de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Deze omvat de volgende voordelen:

  • geen btw aanrekenen aan jouw patiënten;
  • geen periodieke aangiften indienen en dus ook geen btw storten aan de Schatkist.

Normale btw-regeling

De normale btw-regeling is van toepassing voor de tandartspraktijk waar de jaarlijkse omzet van niet-therapeutische activiteiten meer dan 25.000 euro bedraagt. Als grote voordeel kan je de aankopen en investeringen die gelinkt zijn aan de btw-plichtige activiteiten in aftrek brengen. Het recht op aftrek van deze aankopen kan bepaald worden op basis van een algemeen verhoudingsgetal of op basis van het werkelijke gebruik. Hiertegenover staan de volgende plichten:

  • btw aanreken op niet-therapeutische behandelingen;
  • een periodieke aangifte indienen en btw storten aan de Schatkist.

Dental btw plichtig

Hoe pas ik dit toe in de software?

De administratieve last die bij deze wetgeving komt kijken wordt tot een minimum herleid als jouw softwarepakket je hierin ondersteunt. Je tandartspraktijk kan op tal van manieren georganiseerd zijn en daarom voorziet CareConnect Dentist de toepassing van de btw-regeling op zowel het niveau van de tandartspraktijk als de individuele behandelaar. Een behandelaar die op zelfstandige basis in meerdere praktijken werkt kan zo een individuele btw-regeling toepassen.

Hoe verloopt dit in CareConnect Dentist?

Na het instellen van een btw-regeling kan je bij het afrekenen aanduiden dat een behandeling een ‘niet-therapeutisch’ doel heeft. Het btw-bedrag voor een ‘niet-therapeutische’ behandeling wordt enkel verrekend wanneer je de normale btw-regeling toepast en bedraagt 21% bovenop het ereloon. Alle wettelijk vereiste gegevens en bedragen vind je nadien overzichtelijk terug op de ereloonnota. De nodige boekhoudkundige gegevens voor de periodieke aangifte vraag je gemakkelijk op in het financieel overzicht.

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat je de impact van deze btw-wetgeving het best bespreekt met je boekhouder of financieel adviseur. Van btw-identificatie tot het indienen van btw-aangiftes kan je bij hun terecht voor het beste advies afgestemd op jouw praktijkorganisatie.

Meer info

  1. Circulaire 2021/C/114 betreffende de vrijstelling van de belasting inzake medische verzorging verricht door bepaalde personen en inzake ziekenhuisverpleging
  2. Toleranties wijziging medische btw-vrijstellingen vanaf 1 januari 2022
  3. Wetboek van de btw, Artikel 44 – 44bis. Vrijstellingen

Nieuwe call-to-action