Digitalisering in de tandartspraktijk: een jonge tandarts over de voordelen

Hoe kijken tandartsen naar de digitalisering binnen de tandheelkunde? Is het een revolutie? Heeft het alleen maar voordelen? En zijn ze niet bang dat digitalisering hun beroep overneemt? Het internationale krantenconcern Dental Tribune vroeg het aan de Italiaanse tandarts Iona Datcu. Hier vind je een samenvatting van het artikel.

"Tandheelkunde is mijn passie”, begint Iona. “En als tandarts ontsnap je vandaag niet meer aan de digitale trend. Ze zorgt voor een ware revolutie in onze sector. Dat vergt natuurlijk wel inspanningen. Je moet gelijke tred houden met de nieuwe technologie, nieuwe tools uitproberen en gaandeweg ontdekken welke innovaties waarde toevoegen aan je dagelijkse werk. Dit zijn ontzettend boeiende tijden.”

Technologie verzekert betere behandelingen

Iona is overtuigd van de voordelen van digitale beeldvorming. De nieuwe technologieën en behandelingen, zoals intra-orale scanners en guided surgery, helpen haar om beter te werken. “Met cone-beam CT (CBCT)- en intra-orale scanners, bijvoorbeeld, krijgen we een 360-graden beeld van de dentale anatomie. Zo kunnen we perfect zien waar we de tandimplantaten best plaatsen”, legt ze uit. “Dankzij real-time monitoring zie ik ook meteen of ik een ingreep correct heb voorbereid. Is dat niet zo, dan kan ik nog aanpassingen doen zonder dat ik opnieuw foto’s moet nemen.” 

Nieuwe call-to-action

Sneller werken dankzij digitalisering

Digitalisering helpt Dr. Datcu dus om beter werk te leveren. Maar ook om tijd te besparen: “Ik kan preciezer en sneller werken”, legt ze uit. “Ook de elektronische patiëntendossiers en het elektronisch uitwisselen van gegevens met labo’s en andere tandtechnici zorgen voor een belangrijke tijdbesparing. Ik kan in real-time bestanden uitwisselen met het labo, zodat ze meteen de juiste gipsafdrukken kunnen klaarmaken. De combinatie van betere behandelingen en tijdsbesparing maakt de investering in digitaal echt de moeite. En de voordelen zullen volgens mij alleen maar toenemen.”

Meer comfort voor de patiënt

Uiteraard haalt ook de patiënt voordeel uit de digitalisering. “Ik kan hen betere, modernere behandelingen aanbieden”, aldus Iona. “Dat betekent betere resultaten maar ook een kortere behandeltijd en dus veel meer comfort.” Aangezien de ‘angst voor de tandarts’ er bij veel patiënten nog diep inzit, is dit een belangrijke troef van digitalisering.

Hoe start je met digitaal?

Maar hoe start je nu met digitaal? “Gewoon beginnen”, raadt Iona aan. “Uiteraard is er een leercurve nodig: het duurt altijd wel even tot je de beschikbare technologie onder de knie hebt en de functionaliteiten en het potentieel begrijpt. Maar eens je gelanceerd bent en de voordelen ervaart, ben je vertrokken.”

“Het is wel niet makkelijk om in het ruime aanbod aan technologieën en hulpmiddelen de juiste te kiezen. Ik stel mezelf altijd een paar vragen, zoals "Is dit de beste oplossing op de markt”, “Is het een verstandige investering” en "Hoe lang duurt het voordat mijn huidige tools overbodig worden?” Mijn advies? Test de tool eerst even. Je moet de technologie beoordelen als een actieve gebruiker en niet als een passieve toeschouwer. Informeer je dus goed over wat er op de markt is, volg onlinedemo’s en probeer innovaties zelf uit op beurzen of bij de producent. Ik werk graag samen met producenten die ook opleidingen geven. Zo krijg je meteen vertrouwen in de tools die ze leveren.”

Leestip!

Wouter Reybroeck, tandarts bij Liedent en pionier in digitale beeldvorming, deelt zijn 5 tips om te starten met digitale scanners in je tandartspraktijk.

Digitalisering vervangt niet, maar versterkt

Zal technologie de job van tandheelkundige op termijn overnemen? Iona maakt zich daar geen zorgen over: “Technologie wordt alsmaar beter maar onze expertise zal noodzakelijk blijven. Door de combinatie van digitale tools en de kennis, behendigheid en ervaring van ons als tandartsen kunnen we onze patiënten betere behandelingen aanbieden. Digitalisering vervangt ons dus niet maar versterkt ons: we worden steeds betere tandartsen!”

Lees hier het volledige artikel (EN) op Dental Tribune.

Benieuwd naar hoe je stapsgewijs evolueert naar een digitale praktijk? En welke technologieën daarbij een nice-to-have of juist een must zijn? 

👉 Ontdek het in ons gratis e-book 'Je tandartspraktijk digitaliseren: een optie of een must?'.
New call-to-action