De voordelen van digitale beeldvorming voor je tandartspraktijk

Waarom zou je kiezen voor digitale beeldvorming in je tandartspraktijk? Wacht je beter nog even voor je investeert in nieuwe tools en technieken? Of maakt de technologie onlosmakelijk deel uit van een tandartspraktijk anno 2021? Wouter Reybroeck, tandarts bij Liedent en pionier in digitale beeldvorming, deelt zijn visie.

Wouter Reybrouck richtte in 1993 samen met zijn vrouw Isabelle Savoye de tandartspraktijk Liedent op. “De voorbije 26 jaar heb ik de tandheelkunde voortdurend zien evolueren. Ook de digitalisering heeft het vak enorm veranderd en dringt steeds verder de tandartspraktijk binnen. Er duiken continu nieuwe technologieën en toepassingen op. Die volg ik op de voet.”

 

Welke digitale beeldvormig bestaat er?

Vandaag werken er acht tandartsen bij Wouter. “Patiënten kunnen niet alleen voor tandheelkunde bij ons terecht, maar ook voor endodontie, orthodontie en parodontologie. Door die veelzijdigheid maken we intens gebruik van nieuwe technologieën. Zo zijn er de digitale orthopantomogrammen en de intraorale RX, die stilaan een no-brainer is voor elke tandartspraktijk. Daarnaast zetten we ook intraorale camera’s en scanners in. Daarbovenop gebruiken we ook digitale 3D-radiologie en -printing en digitale kleurbepaling.”

Lang niet elke tandarts gebruikt zoveel tools. “Belgische tandartsen maken volop gebruik van digitale beeldvorming. De digitale RX bijvoorbeeld is goed ingeburgerd. Wel kunnen er nog stappen worden gezet op het vlak van digitaal scannen. Ongeveer 9% van de Belgische tandartsen gebruikt die technologie, maar in bijvoorbeeld Zuid-Korea is dat al 50%. Niet iedereen is dus al volledig overtuigd van de voordelen van verregaande digitalisering in de tandartspraktijk.”

 

Beter en sneller werken  

Digitale tools helpen om preciezer en sneller te werken, aldus Wouter: “Met behulp van scanners krijgen we een totaalbeeld van het gebit van een patiënt. Dankzij surgery guides kunnen we op voorhand boormallen op maat maken. Zo kunnen we heel accuraat implantaten plaatsen en bereiken we het best mogelijke eindresultaat. Bovendien verloopt het proces met digitale beeldvorming niet alleen beter, maar ook efficiënter.”

Extra!

Wouter Reybroeck deelt zijn 5 tips om te starten met digitale scanners in je tandartspraktijk.

 

Een optimale workflow

Nieuwe technologieën en behandelingen helpen niet alleen om preciezer te werken, ook de interne workflow wordt geperfectioneerd. “Waar je papieren dossiers en gipsen modellen vroeger fysiek moest doorsturen, kan je de digitale versies onmiddellijk delen met collega’s en labo’s. Die snelle uitwisseling van data levert een fikse tijdsbesparing op.”

Al is het voor een optimale workflow wel cruciaal dat alle tools met elkaar geïntegreerd zijn. “Niets is vervelender dan vijf verschillende programma’s te moeten openen om de gegevens van één patiënt te bekijken. Idealiter gebruik je een allesomvattend pakket waarin je de software van verschillende tools met elkaar kan linken.”

 

Meer comfort voor de patiënt

Ook de patiënt profiteert van digitale beeldvorming. “Omdat we heel precies werken, kunnen we dentale oplossingen op maat bieden. Dankzij 3D-modellen kunnen we ook onze werkwijze helder uitleggen aan patiënten. Ze zien wat er moet gebeuren en hoe we dat precies aanpakken.”

Bovendien straalt digitale beeldvorming professionaliteit uit. “Patiënten komen nooit voor hun plezier naar de tandarts: je maakt dus maar beter een betrouwbare indruk. Wanneer ze merken dat je digitale tools inzet, stijgt hun vertrouwen. Het laatste wat je wil is het imago dat je in de ‘jaren stillekes’ bent blijven hangen.”

 

Conclusie

Digitale beeldvorming zal in de toekomst alleen maar vaker opduiken in een tandartspraktijk. “Een positieve evolutie, vind ik. De tools nemen niet de plaats in van een tandarts, maar ondersteunen hem. Tandartsen zullen dus ooit de stap naar digitale beeldvorming moeten zetten. Dat kan overweldigend overkomen maar als je stap voor stap werkt, is er geen reden tot wanhoop.”

“Hoe je die overstap aanpakt? Verken welke tools op de markt aansluiten bij je specialisatie. Bekijk vervolgens de mogelijkheden van die apparaten en hoe ze beantwoorden aan je noden en budget. Op die manier werk je aan een digitale beeldvorming die aansluit bij jouw praktijk.”

Benieuwd naar hoe je stapsgewijs evolueert naar een digitale praktijk? En welke technologieën daarbij een nice-to-have of juist een must zijn? 

👉Ontdek het in ons gratis e-book 'Je tandartspraktijk digitaliseren: een optie of een must?'.
New call-to-action