Het nationaal akkoord tandartsen-ziekenfondsen 2020-2021

Het nationaal akkoord tussen tandartsen en ziekenfondsen voor de periode 2020-2021 is een feit. Het akkoord bepaalt onder andere de tarieven die toegetreden tandartsen mogen aanrekenen. In dit artikel bespreken we de toeslagen die bij bepaalde nomenclatuurcodes mogen aangerekend worden via specifieke pseudo-codes.

Het nationaal akkoord tussen tandartsen en ziekenfondsen voor de periode 2020-2021 is officieel goedgekeurd en wordt geïmplementeerd; behalve voor tandartsen geregistreerd in de provincie Antwerpen en voor de arrondissementen Dendermonde, Roeselare, Sint-Niklaas en Veurne.

Een overzicht van de nieuwe pseudocodes met maximumtarieven:

Maximumtarieven voor mechanische verankering, gebruik van bioactief dentinesubstituut en moeilijkere wortelkanaalbehandeling

Deze “toeslag” ten laste van de patiënt bij een verstrekking uit de rubriek conserverende verzorging zat al in het nationaal akkoord 2015-2016 en blijft bestaan. Deze toeslag werd reeds geïndexeerd.

De bedragen van de betreffende maximumtarieven die hieronder vermeld worden, zijn van toepassing vanaf 1 maart 2020.

nationaal_akkoord_tandartsen_2020_2021_maximumtarieven_mechanische_verankering_gebruik_bioactief_dentinesubstituut_moeilijkere_wortelkanaalbehandeling

Bron: RIZIV - Het nationaal akkoord tandartsen-ziekenfondsen

Nieuw systeem van maximumtarieven voor andere bepaalde verstrekkingen

Hierbij wordt hetzelfde principe gehanteerd als hierboven vermeld: het gaat ook om een toeslag die bij bepaalde nomenclatuurcodes mag aangerekend worden tot een maximumbedrag. Deze toeslag wordt onder een aparte pseudo-code gefactureerd en geboekt voor geconventioneerde tandartsen tijdens hun conventie-uren. Niet-geconventioneerde tandartsen mogen deze pseudocodes ook gebruiken.

Hieronder een overzicht van de behandelingen waarbij een dergelijke toeslag mag aangerekend worden via een aparte pseudo-code. Deze maximumtarieven mogen niet worden toegepast bij patiënten die genieten van het voorkeurstarief en bij patiënten die jonger zijn dan 18 jaar.

Opgelet! In onderstaand overzicht wordt geen maximum toeslag vermeld voor de digitale panografie na trauma (307274-307285), maar deze is wel voorzien. Bij een digitale panografie na trauma mag u dezelfde pseudocode toepassen als voor de gewone digitale panografie (307090-307101): dat is pseudocode 305432-305443 met een maximumbedrag van € 13,50.

nationaal_akkoord_tandartsen_maximumtarieven_verstrekkingen_pseudo_codes

Bron: RIZIV – Commissie voor informatieverwerking – Nota I 2020/8

De uitwerking van het nationaal akkoord tandartsen-ziekenfondsen 2020-2021 in CareConnect Dentist

Corilus is direct aan de slag gegaan om de praktische uitvoering van dit akkoord mogelijk te maken in de tandartssoftware CareConnect Dentist.

➡️ Lees alles over de nieuwe update van CareConnect Dentist met de nodige uitleg om hiermee aan de slag te gaan.

Benieuwd naar de tandartssoftware van Corilus? Neem dan een kijkje op de CareConnect Dentist webpagina en neem daar gerust contact met ons op.

New call-to-action