Je solo- of duotandartspraktijk digitaliseren: 3 tips van een expert
37 jaar. Zo lang runt Filip Thys zijn eigen tandartspraktijk in Aalter. “En ik doe het nog steeds met evenveel passie en toewijding. Digitalisering speelt daarin een belangrijke rol: ik kan niet alleen sneller, maar vooral beter werken."
Efficiëntie is geen loos begrip voor Filip Thys. In 1982 startte hij zijn solopraktijk op in Aalter. Na meer dan 20 jaar, in 2005, nam hij zijn manier van werken grondig onder de loep. “Om mijn patiënten de allerbeste tandzorg te garanderen, moest ik mijn workflow optimaliseren”, legt Filip uit. En dus breidde zijn praktijk uit: er kwamen een tweede stoel, en twee halftijdse tandartsassistenten bij.
Bestaande en eigen tools combineren
Ook op ‘management- en administratief niveau’ volgden ingrijpende veranderingen. “Ik heb resoluut de digitale kaart getrokken. Van elektronisch stockbeheer over een online agenda tot eHealth-integratie: dankzij performante software ronden mijn medewerkers en ik administratieve taken in enkele muisklikken af. Als er bijvoorbeeld een patiënt belt, dan opent zijn medisch dossier automatisch op de pc van de baliemedewerker. Die details geven de efficiëntie een ferme boost.”
Voor veel tandartsen stopt het daar, maar Filip ging nóg een stap verder. “Ik creëerde mijn eigen tools. Zo heb ik een labofile waarin ik per labo-opdracht alle info nauwgezet bijhoud, zodat ik steeds een volledig overzicht heb. Daarnaast zette ik een digitaal protocol voor reiniging en desinfectie op. Ik weet bijvoorbeeld perfect wanneer welke materialen aan vervanging toe zijn. Op die manier laten we niets aan het toeval over en voldoen we aan de hoogste hygiënische eisen.”
Tandarts én patiënt profiteren
Vandaag plukt Filip de vruchten van die doorgedreven digitalisering. “Het persoonlijke contact en het aspect hulpverlening waren voor mij de grootste drijfveren om tandarts te worden. Ook de technische kant van de tandheelkunde trok me over de streep. Door de digitalisering is elk aspect van ons beroep enorm veranderd – maar het is zeker niet minder boeiend geworden.”
“Dankzij allerlei innovatieve tools en technieken kan ik mijn job beter en sneller uitvoeren. De kwaliteit ligt vandaag een pak hoger, bijvoorbeeld op het vlak van beeldvorming. Met moderne beeldvorming kan ik patiënten helder tonen wat er moet gebeuren en hoe ik dat wil aanpakken. Dat stimuleert het vertrouwen. Ik haal bijzonder veel voldoening uit het feit dat ik mijn patiënten de beste mogelijke zorg kan aanbieden.”
Leestip!
Ook het administratieve proces verloopt veel vlotter. Zo moet Filip geen stapels papieren meer verwerken op het einde van de dag. “Al tijdens de consultaties kan ik de patiëntengegevens digitaal aanvullen en de beeldvorming aan de dentale labo’s bezorgen. Aan de balie krijgen cliënten meteen de facturen en noodzakelijke informatie mee. Het gevolg? Als de laatste patiënt naar buiten wandelt, zit ook mijn werkdag erop. En patiënten appreciëren de stipte opvolging van afspraken en facturen.”
Geen tussenweg
Hoewel Filip geen ‘jonkie’ in de tandheelkunde is, volgt hij nieuwe technologieën op de voet. “Ik blijf uitkijken naar innovatieve tools en technieken. De digitalisering van de tandheelkunde is immers een snelweg met enkel opritten en geen afritten: of je slaat hem in, of helemaal niet. En er is geen enkele reden waarom een goed georganiseerde solo- of duopraktijk niet kan inzetten op digitalisering. Mits wat gezond verstand en doordachte beslissingen geniet elke tandarts van de voordelen.”
Jouw praktijk digitaliseren? De 3 gouden tips van Filip Thys
1. Kies een gebied waarop je je wil toespitsen
Koop niet alle beschikbare technieken en tools in één keer, maar kies een discipline waarin je je wil verdiepen. Doe vervolgens research welke nieuwigheden in dat domein op de markt komen. Leg je oor te luister bij collega’s en weet dat het tijd vergt om de trends op te volgen.
2. Kijk verder dan het financiële plaatje
Akkoord, nieuwe software en toepassingen kosten geld, maar het prijskaartje mag niet de enige doorslag geven. Zelf neem ik vooral de gevolgen op lange termijn onder de loep: kan ik hierdoor beter en comfortabeler werken? Verhoogt dit mijn werkplezier? De return-on-investment speelt voor mij niet enkel op financieel vlak.➡️Leestip! Investeer nu met de tijdelijk verhoogde investeringsaftrek tot 25%
3. Verlies de integratie niet uit het oog
Elke tool en toepassing heeft zijn nut, maar door ze allemaal aan elkaar te koppelen met hoogstaande software, krijg je pas echt een meerwaarde. Kies daarbij voor een aanbieder die zoveel mogelijk functionaliteiten bundelt. Je boekt zo een forse tijdswinst, waardoor er meer tijd overblijft voor wat echt telt: de patiënt.