Tips om als verpleegkundige uw patiëntgegevens beter te beveiligen

Als zorgverstrekker werkt u dag in dag uit met patiëntgegevens. Een goede IT-beveiliging is cruciaal. Alleen hiermee kan u de privacy van uw patiënten waarborgen.

Uit ervaring blijkt echter dat niet iedereen de nodige voorzorgen nemen. Terwijl u als verpleegkundige uw software en/of uw PC elke avond goed afsluit, blijven de digitale deuren soms openstaan voor ongewenst bezoek, met alle gevolgen vandien.

We geven u graag enkele tips om ervoor te zorgen dat al uw gegevens veilig zijn. 

Tip 1: Uw besturingsprogramma steeds up-to-date

Werkt u met een verouderd besturingsprogramma zoals Windows 7?
Zorg dan snel voor een update! We herinneren u eraan dat Microsoft geen ondersteuning meer zal voorzien voor Windows 7 (operationeel sinds oktober 2009) vanaf 14 januari 2020. Na deze datum zullen er geen veiligheidsupdates meer gebeuren op uw PC.

Voor deze verouderde programma’s worden binnenkort geen veiligheidsupdates meer aangeboden, waardoor u niet langer beschermd bent tegen virussen en spyware. Dit kan leiden tot veiligheidslekken.  

Heeft u nog computers met Windows 7? Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. Wij brengen uw IT-infrastructuur in kaart en geven u graag advies op maat voor uw praktijk. Indien uw besturingssysteem een upgrade nodig heeft, check zeker de performantie van uw hardware om traagheid tegen te gaan. 

Meer info over het einde van de ondersteuning van Windows 7 leest u hier.

Tip 2: Vergeet uw virusscanner niet

Een goede virusscanner is onmisbaar. Om u te beschermen tegen de nieuwste virussen en spyware en ervoor te zorgen dat niemand mee kijkt op uw netwerk, is het primordiaal dat uw virusscanner up-to-date is.  

Corilus kiest voor een maximale bescherming van uw patiëntengegevens en stelt de OfficeScan van Trend Micro voor. Een specifieke anti-virus software die op Infiplus is ingesteld. OfficeScan van Trend Micro controleert uw computer dagelijks op virussen, of zelfs meermaals per dag. Nieuwe virussen worden meteen ontdekt en uitgeschakeld. De virusscan gebeurt automatisch op de achtergrond terwijl u verder werkt. De beveiliging die Trend Micro u biedt, is veel beter dan wat een gratis product u kan bieden.

Tip 3: Back-up, back-up en nog eens back-up

Graag wijzen we u ook op het belang van een goede back-up. U weet dat uw data kostbaar zijn, onbetaalbaar zelfs en dat u de historiek van uw verstrekkingen en facturaties met het oog op een eventuele controle dient te bewaren!

Velen denken dat er automatisch een back-up genomen wordt van uw software, maar dat is in werkelijkheid niet altijd het geval. Het zal geen verrassing zijn: ook uw back-upsoftware dient altijd up-to-date te zijn. 

Op vraag van onze gebruikers stelt Corilus binnen haar Security Pack ook graag  Online Backup & Monitoring voor. Online Backup is een back-updienst die uw gegevens opslaat in datacenters in België en de beschikbaarheid van uw bestanden verzekert, ongeacht wat er gebeurt met uw IT-tools.

Dankzij de driedubbele bescherming online, worden uw gegevens zeer snel gerecupereerd en kan u gerust zijn. De Monitoring checkt constant alle componenten van uw PC. Zo bent u snel op de hoogte mocht er zich ergens een defect voordoen.

U wenst meer informatie? We geven u graag het nodige advies !

 

New call-to-action