Een Sumehr voor iedereen: alleen maar voordelen voor huisartsen, wachtposten én patiënten

Een Sumehr kan het verschil maken tussen leven en dood op de spoedafdeling. Maar Sumehrs hebben ook hun nut in huisartsenpraktijken en -wachtposten. Hoe komt het dan dat ze zo weinig gebruikt worden? “Het is een vicieuze cirkel”, zegt Karel Strobbe van Huisartsenvereniging Gent.

Onbekend maakt onbemind

Sumehr staat voor ‘Summarized Electronic Health Record’: een samengevat digitaal gezondheidsdossier dus. Een Sumehr bevat de essentiële gegevens die een arts of andere zorgverlener nodig heeft om de medische toestand van een patiënt snel in te schatten. Dat is vooral cruciaal op spoedafdelingen, maar maakt ook minder urgente consultaties een stuk efficiënter. Vanuit onze CareConnect-software kan je makkelijk Sumehrs aanmaken.

Hoewel het nut van Sumehrs duidelijk is, worden ze (te) weinig gebruikt. “In huisartsenwachtposten slechts bij 5% van de consultaties”, zegt Karel. “Je hebt als wachtpostarts natuurlijk niet altijd de Sumehr nodig. Maar vaak is er gewoon geen terug te vinden in Vitalink. Eigenlijk is het een vicieuze cirkel: maak je als huisarts geen Sumehrs aan, dan kunnen jij en je collega’s er ook niet mee werken. En er de voordelen niet van ondervinden.”

Summer of Sumehr: meer aandacht voor Sumehrs

In de zomer van 2021 zette Huisartsenvereniging Gent een campagne op om het belang van de Sumehr te benadrukken: ‘Summer of Sumehr – een gezondheidssamenvatting voor iedereen’. Een jaar later zetten Domus Medica, het Vlaams Patiëntenplatform en huisartsenkringen verspreid over heel Vlaanderen hun schouders onder de tweede editie. Karel is opnieuw een van de drijvende krachten.

Lees meer over de ‘Summer of Sumehr’

 2206_COR_quote SumEHR3[66]

Hoe Sumehrs je als huisarts ondersteunen

“Huisartsen zien een Sumehr vaak nog als een extra taak”, weet Karel. “Maar artsen die consequent Sumehrs aanmaken, spreken dat tegen: een goede Sumehr aanmaken is een kleine moeite als je patiëntendossier in orde is. En goed dossierbeheer doe je als arts in de eerste plaats voor jezelf. Goede dossiers geven rust en vertrouwens tijdens consultaties.”

“Complete Sumehrs maken is ook een vorm van collegialiteit naar andere zorgverleners toe. Maar het is vooral vitaal voor je patiënten. Een Sumehr kan enorm belangrijk zijn wanneer iemand bijvoorbeeld met vakantie is aan zee en daar een dokter nodig heeft. Of bij een spoedopname natuurlijk.”

 3 Sumehr-tips voor huisartsen

  1. Maak er een gewoonte van om bij de intake van nieuwe patiënten meteen toestemming te vragen om hun Sumehr te delen met andere zorgverleners.
  2. Wist je dat je in de Sumehr ook een contactpersoon voor noodgevallen kan toevoegen? Denk aan de partner van je patiënt of een mantelzorger.
  3. Ook de instemming van patiënten voor bijvoorbeeld reanimatie en euthanasie kan je in het medisch dossier opnemen en zichtbaar maken voor andere zorgverleners in de Sumehr. 
Wil je niet dat patiënten jouw privé gsm-nummer te zien krijgen? 

Vul dan enkel een professioneel gsm-nummer in bij jouw persoonlijke gegevens in CareConnect. Deze contactgegevens worden namelijk meegenomen in de Sumehr.

Hulp nodig? Hier lees je hoe je stap voor stap een Sumehr aanmaakt in CareConnect.

De voordelen van Sumehrs voor wachtposten

Karel: “In onze ‘Summer of Sumehr’-campagne hebben we ook bijzondere aandacht voor de voordelen van Sumehrs voor huisartsenwachtposten. Ook daar verlichten ze het werk van de arts. Die kent vaak zijn patiënt niet, maar kan dankzij de Sumehr toch snel een inschatting maken.”

“Stel dat er een kind binnenkomt dat regelmatig oorontstekingen heeft en daar snel medicatie voor nodig heeft. Staat dat in de Sumehr, dan zie je als arts meteen de ernst van de situatie. De Sumehr is ook nuttig bij verwarde mensen of patiënten met een complexe medische voorgeschiedenis. Veel mensen weten ook niet exact welke medicatie ze nemen. Via de Sumehr ga je dat snel na.”

Hulp nodig? Bekijk hier hoe je een Sumehr raadpleegt in CareConnect Medical Post, onze software voor huisartsenwachtposten:

 

Ook beschikbaar voor patiënten

Wist je dat ook patiënten hun Sumehr kunnen raadplegen? Via hun gezondheidsplatform vinden ze wat daar hun ‘gezondheidssamenvatting’ heet. Patiënten kunnen zo toezien op de correctheid van hun dossier en nemen zo hun zorg voor een stuk in eigen handen.

Sumehrs zijn cruciaal in de uitwisseling van gezondheidsinfo tussen zorgverleners en patiënten. Dat is ook de kern van ons Connecting Care-verhaal.

Lees meer over onze Connecting Care-visie.