Contact houden in tijden van corona: tips voor de bewoners van je woonzorgcentrum

Door de coronacrisis is bezoek in woonzorgcentra momenteel uit den boze. Een noodzakelijke maatregel, die weliswaar weegt op de bewoners. Hoe kunnen zij contact houden met familie, vrienden, mantelzorgers en vrijwilligers? Hier sommen we enkele tools op om vanop afstand en veilig te communiceren.

1. Razend populair (en makkelijk): videobellen

Er is vandaag een ruim aanbod aan apps om te videochatten. Het enige wat je hoeft te doen, is de app downloaden. Dit zijn alvast enkele aanraders:

  • WhatsApp is veruit de bekendste is het rijtje. Met de applicatie kan je niet alleen videochatten met vier andere gebruikers, maar ook bellen, chatten en video’s, foto’s en spraakberichten uitwisselen. Het voordeel: veel mensen met een tablet of smartphone hebben deze app al staan.

    WhatsApp’en kan trouwens ook via de computer of laptop. Surf daarvoor naar www.whatsapp.com, klik daar op Whatsapp Web en scan de QR-code met een smartphone of tablet om een persoonlijke Whatsapp-omgeving te openen.

  • Een klassieker binnen de videochat-apps is Skype. Je installeert de applicatie op een computer of downloadt de app op een smartphone. Eenmaal je een account hebt aangemaakt, kan je met 50 personen tegelijk bellen, al je moet je die wel eerst toevoegen via hun gebruikersnaam.

  • Zoom is een recentere videochattool, vergelijkbaar met Skype. Het voordeel? Je hoeft geen software te installeren of contacten toe te voegen. Gebruik is heel eenvoudig: met een account organiseer je zelf een videocall. De link naar de call stuur je naar anderen om deel te nemen.

  • Facetime staat standaard op alle Apple-apparaten, zoals een iPhone en iPad. Met de app videobel je met personen die ook Facetime op hun iPad of iPhone hebben.

3 tips voor een geslaagd videogesprek

  1. Zorg voor zo weinig mogelijk achtergrondgeluid.
  2. Zit met je gezicht naar het (natuurlijk) licht, niet met je rug.
  3. Hou je een videocall met een grote groep? Demp (‘mute’) je micro wanneer je zelf niet aan het woord bent.

Zorgverleners moeten er wel op letten dat zij via videochat geen onderling overleg voeren óver bewoners. Dat mag alleen via de voorziene systemen die de privacy garanderen.

2. Digitaal bijleren

Willen residenten zelf aan de slag met een computer, laptop of smartphone? Dan is ‘Welkom online’ een aanrader. Dit gratis online lesprogramma bestaat uit vier lessen voor mensen die internetgebruik niet gewoon zijn. Ook online contact houden komt uitgebreid aan bod. Deelnemers kunnen de lessen alleen volgen of met een begeleider zoals kinderen, kleinkinderen, vrijwilligers en vrienden.

De Nederlandse website ‘Digivaardig in de zorg’ is er speciaal voor medewerkers in woonzorgcentra. Van applicaties over sociale media tot technologie en eHealth: je kan er voor verschillende modules gratis leermateriaal downloaden. Aan de hand van een korte quiz ontdek je waar nog leermarge zit.

3. Niets mis met oldskool

Contact houden hoeft natuurlijk niet perse digitaal te gebeuren. Bewoners kunnen of willen misschien brieven uitwisselen met hun familie en vrienden? Tegelijk is het een fijn tijdverdrijf. Hoe pak je dat het best aan? Organiseer op vaste momenten in de week een inzameling van brieven, knutselwerkjes of cadeaus voor vrienden, (klein)kinderen en andere familieleden. Communiceer helder over de handhygiënevoorschriften, zodat die nageleefd worden. Medewerkers overhandigen de pakjes aan de juiste bewoner.

Aarzel ook niet om familie en vrienden van bewoners via je website, nieuwsbrief of andere communicatie aan te moedigen om brieven te blijven schrijven aan de bewoners.

Tot slot vormen ook ‘raamcontacten’ een mooi alternatief. Indien mogelijk, kan je familieleden en vrienden uitnodigen om op een vast moment een tas koffie te drinken met de patiënten, weliswaar gescheiden door een raam. Organiseer dit  conform de corona-maatregelen, zodat iedereen op een veilige manier communiceert.

Vragen over het coronavirus?

Het Vlaams onafhankelijk zorgnetwerk – kortweg Vlozo – bundelde de veelgestelde vragen in een overzicht. Andere interessante informatiebronnen zijn: Zorg en gezondheid en de site van de overheid.

 

Gratis ebook - Ontdek hoe zorg en digitalisering hand in hand gaan