Blog Corilus

Digitale zorgplanning in woonzorgcentra: meer efficiëntie & betere zorg

Geschreven door Dave Schoovaerts | 13 januari 2020 9:51:00 Z

Een digitale zorgplanning is voor veel woonzorgcentra een no-brainer geworden. Het softwareplatform biedt immers heel wat dagelijkse ondersteuning voor personeel en directie. Hoe zit zo’n planning precies ineen, en welke voordelen biedt ze voor jouw woonzorgcentrum?

Wat is een digitale zorgplanning?

Eenvoudig gezegd: een digitaal alternatief voor al het papierwerk in de zorgplanning. Concreet gaat het om een softwaretool om enerzijds het takenpakket van het zorg- en verplegingsteam op te stellen en te beheren, en anderzijds alle administratieve informatie per bewoner bij te houden. Of, anders gezegd: alle informatie en processen die je gewoon bent, maar dan op één platform waar iedereen (altijd en overal) toegang toe heeft.

Hoe werkt medische software anders dan papier?

Het belangrijkste en meest logische verschil: de documenten en mappen die verspreid waren over het centrum, staan nu op een computer, tablet of smartphone. Om digitale zorgplanning optimaal te laten werken in jouw woonzorgcentrum, is het dus belangrijk te investeren in de digitale vaardigheden van jouw zorgverleners. Alles staat of valt hiermee.

Jouw data veilig in de ‘cloud’

De informatie van de bewoners en van je centrum worden bewaard in de cloud. Dat betekent niet alleen dat er geen data kan verloren gaan (de cloud maakt namelijk een automatische back-up), je hebt ook een veel betere beveiliging dan archiefkasten vol met patiëntenfiches. Zo’n applicatie is streng beveiligd, via unieke identificaties.

Die softwareapplicaties draaien bovendien in cloud-infrastructuren die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Ze worden opgezet door gespecialiseerde partners die waken over de beveiliging.  Zo is er geen onduidelijkheid over waar je gegevens zich precies bevinden, wie ervoor verantwoordelijk is, en welke garanties je krijgt bij eventuele problemen.

Wat zijn de voordelen van een digitale zorgplanning?

Je kan altijd en overal aan real-time gegevens. Zo win je heel wat tijd, want iedereen heeft meteen zicht op wat hij/zij moet doen, en welke zorg elke bewoner moet krijgen. Enkele voorbeelden:

  • Taakverdeling en afvinken

De hoofdverpleegkundige kan snel en eenvoudig taken toewijzen en behoudt het overzicht. Het zorgpersoneel ziet via smartphone of tablet onmiddellijk wat op de planning staat, en kan die taken ook afvinken. Het gevolg? Geen zware papieren dossiers mee op de ronde, en geen manuele administratie meer in de computer achteraf.

  • Zorg- en medicatieronde

Verschillende features verminderen de fouten drastisch. Zoals verplichte invulvelden en herinneringen (zodat elke bewoner altijd de juiste medicatie krijgt), of minimum- en maximumgrenzen (zodat personeel geen foute data kan invoeren bij paramaters zoals de bloeddrukmeting). Of een kraakhelder dashboard per bewoner, met alle info (familie, behandelende arts, allergieën, aandachtspunten …).

  • Specifieke registraties

Je kan vooraf in de applicatie specifieke vereisten voor registraties instellen. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen welke zaken moeten geregistreerd worden bij wonden (graad, diepte, het nemen van een foto via smartphone of tablet …). Op die manier heeft de behandelende dokter of specialist meteen alle nodige info om – indien nodig – snel in te grijpen.

Wat heb je nodig?

Dat is simpel: een computer met toegang tot internet en een webbrowser. En een smartphone of tablet voor de zorgverleners, natuurlijk. Al kloppen veel andere technologische snufjes ook stilaan aan de deur. Voor artificial intelligence is het misschien nog net te vroeg. Maar de beacon-technologie steekt stilaan zijn neus aan het venster.

Met beacon-technologie kan je apparaten draadloos over korte afstanden met elkaar laten communiceren. Wat GPS is voor buiten, zijn beacons voor binnen: een manier om locaties nauwkeurig te bepalen – onafhankelijk van je internetverbinding. Een voorbeeld: zodra de zorgverlener tijdens zijn of haar ronde een kamer binnengaat, komt onmiddellijk het juiste dashboard op de smartphone of tablet. Handig en efficiënt, want zo zijn fouten nagenoeg verleden tijd.

Waar begin je precies bij een digitale zorgplanning? En hoe creëer je er meer efficiëntie en tijd voor kwalitatieve zorg mee? Ons  e-book 'Hoe zorg en digitalisering hand in hand gaan in je woonzorgcentrum' helpt je alvast op weg. 

 Digitale zorgplanning voor jouw woonzorgcentrum

Meer weten over hoe digitale zorgplanning je woonzorgcentrum kan verbeteren? Bekijk dan hoe onze software CareConnect Elderly jou hierin kan ondersteunen.