Een vlotte overgang naar eWZC Fin

Vanaf 1 januari 2019 worden de woonzorgcentra en dagverzorgingscentra opgenomen in de Vlaamse Sociale Bescherming. Vanaf dan moet er ook gestart worden met de eWZC fin facturatie en wij doen er alles aan om deze overgang voor u zo vlot mogelijk te laten verlopen.Zoals u weet vervangt de eWZC Fin facturatie de RIZIV facturatie voor Vlaamse woonzorgcentra en dagverzorgingscentra. Corilus is momenteel volop bezig aan de ontwikkeling van eWZC Fin.

Er zijn twee grote veranderingen voor uw woonzorgcentrum in de nieuwe facturatie:

  1. Vanaf 1 januari 2019 moet u verplicht elektronisch factureren over myVSB.net via onze nieuwe elektronische facturatie module. De papieren facturatie valt hierdoor volledig weg, met uitzondering van de facturatie van de coma- en MS/ALS/Huntington patiënten. Voor hen blijft de huidige nationale werkwijze van kracht.
  2. De facturatie wordt niet meer per kwartaal, maar per maand verwerkt.

Wanneer de facturatie niet meer via de mutualiteiten maar over de zorgkassen loopt, komt er ook heel wat administratieve vereenvoudiging uw kant uit. De communicatie met de zorgkassen wordt geautomatiseerd. Onder meer het aanvraagformulier voor opname, de katz score en einde huisvesting worden gedigitaliseerd. Waar men nu soms weken moet wachten op een antwoord, wordt dit nu teruggeschroefd naar maximum 3 dagen (in praktijk zal dit waarschijnlijk zelfs onmiddellijk zijn).

Het enige waar u dan rekening mee moet houden is dat u voor 1 januari 2019 zeker in het bezit moet zijn van een eHealthcertificaat op Riziv nummer. Indien er voor uw woonzorgcentrum of dagverzorgingscentrum nog geen certificaat is, raden wij u aan om dit zo snel mogelijk in orde te brengen. Wenst u hierbij ondersteuning, neem dan contact op met www.eenlijn.be.

Voor Brussel en Wallonië ziet het er naar uit dat de huidige werkwijze grotendeels behouden blijft, maar zal de facturatie wel lopen over een soort Waalse en Brusselse zorgkas.  Maar wij volgen dit van zeer kort op en van zodra er meer duidelijkheid is, houden wij u zeker op de hoogte.

Eind dit jaar mag u dan ook een nieuwe versie van Geracc verwachten, waarmee u de eWZCFin regeling kan uitvoeren. Uiteraard zal dit gepaard gaan met enkele infosessies. Corilus zal verder samen met de Vlaamse Overheid werken om een realistische planning op te stellen om de nieuwe werkwijze op de markt te brengen.