Casussen medicatiebewaking in CareConnect

Geïntrigeerd door onze vorige casussen? We lijsten graag nog enkele praktijkvoorbeelden voor u op die aangeven hoe medicatiebewaking u kan bijstaan in uw dagelijkse praktijkvoering. 

Bewaking op diagnosen via de module "contra-indicaties"

Patiënt Jan komt langs bij de dokter met een pijnopstoot in de knie, te wijten aan artrose. De dokter volgt Jan al langer op omwille van congestief hartfalen, maar schrijft hem nietsvermoedend toch een kuur van Voltaren voor. Het programma reageert echter alert en meldt meteen dat de ontstekingsremmer een risico geeft op het uitlokken of verergeren van hartfalen. Voor Jan kunnen we dus beter opteren voor een andere pijnstiller of een lokale aanpak.

**

Bewaking op hulpstoffen in de module “contra-indicaties”

Marc klopt met keelpijn aan bij de huisarts, die beslist om hem Strepsils Lidocaïne voor te schrijven. Meteen krijgt zijn arts een waarschuwing van de medicatiebewaking omwille van het hoge suikergehalte in de zuigtabletten. Marc is immers ook diabetespatiënt. De huisarts kan meteen bijsturen en opteert voor een suikervrij preparaat.

**

Bewaking op allergenen in de module “allergie”

Bij Véronique werd vele jaren terug een allergie aan perubalsem vastgesteld. Enkele dagen geleden onderging ze een kleine heelkundige ingreep. Zij komt nu op raadpleging en klaagt van lokale pijn en zwelling op de plaats waar het infuus werd gestoken. De arts vermoedt een oppervlakkige tromboflebitis en schrijft een lokale Hirudoïd crème voor. Meteen reageert het programma dat er een risico op (kruis)allergie bestaat met perubalsem. De geselecteerde crème bevat immers parabenen als bewaarmiddelen. De Hirudoïd gel daarentegen is parabeen-vrij en kan zonder probleem gebruikt worden door Véronique.

**

Bewaking op OTC-producten in de module “interacties”

De 66-jarige An lijdt aan chronische voorkamerfibrillatie. Ze neemt heel plichtsbewust haar dagelijkse dosis Marcoumar en heeft een stabiele INR-waarde van 2,0. Op aanraden van een vriendin start ze met Calx Plus, een vrij verkrijgbaar vitaminesupplement voor gezonde botten. Wanneer ze enkele weken later op controleraadpleging komt, blijkt haar INR plots ontregeld. Bij navraag geeft ze toe recent Calx Plus te gebruiken. "Dat kan toch geen kwaad dokter? Het is een vitaminesupplement... " Wanneer de arts dit OTC-product invoert in haar dossier krijgt hij meteen een waarschuwing van interactie met Marcoumar. Het onschuldige Calx Plus bevat immers niet alleen calcium en vitamine D, maar eveneens een dosis vitamine K. Dit laatste kan de werking van haar vitamine K-antagonist verstoren.

**

"Bi-directionele bewaking" op zwangerschap met nazicht van de actuele medicatielijst

Tatjana is een 35-jarige vrouw. Zij werd vorig jaar gediagnosticeerd als hiv-seropositief en neemt hiervoor de AIDS-remmer Symtuza (een vaste combinatie). Ze consulteert haar huisarts omdat ze mogelijk zwanger zou zijn. Dit vermoeden wordt bevestigd door middel van een bloedtest. Wanneer haar huisarts deze nieuwe zwangerschap invoert in zijn dossiersysteem, krijgt hij meteen de melding dat de AIDS-remmer in kwestie zal moeten herbekeken worden (mogelijk verminderde blootstelling aan darunavir aanwezig in Symtuza met risico op virologisch falen en transmissie van het virus naar de foetus).

**

Bewaking op "interacties", ook op (recent) gestopte medicatie

Frans kampte met een depressie en nam een tijd terug Prozac. Hij is echter al meer dan een maand gestopt met het antidepressivum wanneer hij zijn huisarts bezoekt met hevige rugpijn. De arts schrijft Contramal voor. Hoewel Prozac niet meer vermeld staat in de actieve medicatielijst houdt de medicatiebewaking toch rekening met het eerdere gebruik van Prozac. De module houdt rekening met een nawerking tot maximaal 90 dagen. Het analgetisch effect van tramadol kan hierdoor verminderd zijn en bovendien verhoogt deze combinatie het risico op een serotoninesyndroom.

**                                                       

 

Hebben deze casussen uw interesse geprikkeld? U kan alles over medicatiebewaking nog eens nalezen in ons gratis eBook.

Gratis eBook medicatiebewaking