Recip-e & huisartsen: elektronisch voorschrijven vanaf 01/01/2020

Er is al heel wat gediscuteerd en geschreven over het elektronisch voorschrijven en afleveren via Recip-e. Zorgverleners zoals huisartsen zijn vanaf 2020 verplicht om elektronisch voor te schrijven. Weet je (tot) wanneer je welk voorschrift model mag voorschrijven? En hoe lang de geldigheidsduur van het voorschrift is? Om je te helpen, hebben we een overzichtelijk blogartikel gemaakt.

In het 4de kwartaal van 2019 en het 1ste kwartaal van 2020 waren er alvast 3 belangrijke wijzigingen in verband met het voorschrijven van medicatie.  In 2020 worden de verdere stappen naar dematerialisatie van het geneesmiddelenvoorschrift gezet. Een overzicht:

Wijzigingen rond voorschrijven in 2019

Stap 1: vereenvoudiging van de geldigheidsduur vanaf 01/11/2019

Voor 01 november 2019 was er geen samenhangende en transparante regel rond de geldigheidsduur van een geneesmiddelenvoorschrift. De apotheker kon een voorgeschreven geneesmiddel onbeperkt in de tijd afleveren maar de ziekteverzekering kon dit voorgeschreven geneesmiddel slechts terugbetalen tot het einde van de 3de maand volgend op de voorschrijfdatum.

Vanaf 1 november 2019 lopen beide termijnen gelijk. Tot maximum 3 maanden vanaf de dag waarop jij als voorschrijver het voorschrift hebt opgesteld, mag een apotheker het geneesmiddel afleveren en zal het geneesmiddel terugbetaalbaar zijn.

Stap 2: een nieuw model van voorschrift vanaf 01/11/2019

Het elektronisch en papieren voorschrift werden aangepast aan de vereenvoudiging van de geldigheidsduur. Er liep een overgangsperiode tot en met 31 januari 2020:

  • De oude modellen bleven bruikbaar tot en met 31 januari 2020 en de voorschrijfdatum gold als bewijs voor de geldigheidsduur. Vanaf 1 februari 2020 zijn deze modellen niet meer geldig.
  • De nieuwe modellen kunnen gebruikt worden vanaf 1 november 2019 en moeten gebruikt worden vanaf 1 februari 2020. Hierop werd de vermelding “Einddatum van uitvoerbaarheid” geïntroduceerd.
    bewijs_van-elektronisch_voorschrift

Wijzigingen rond voorschrijven in 2020

Stap 1: verplicht elektronisch voorschrijven vanaf 01/01/2020

De nieuwe geldigheidsduur maakt deel uit van een groter traject om het voorschrift te dematerialiseren. Elektronisch voorschrijven is een eerste stap en is verplicht vanaf 1 januari 2020.

➡️ Opgelet!  Zonder de RID-code (die start met BEP) kan een apotheker het elektronisch voorschrift nog niet verwerken. Daarom moet jij als voorschrijver momenteel het bewijs van elektronisch voorschrift nog afdrukken en meegeven met jouw patiënt.

Uitzonderingen

  • Oudere huisartsen, die de leeftijd van 64 jaar bereikt hebben op 1 januari 2020, mogen nog geneesmiddelen op papier voorschrijven. 
  • Huisartsen die een voorschrift buiten hun spreekkamer opstellen, bv. op huisbezoek bij een patiënt of in een rust-en verzorgingstehuis, mogen nog op papier voorschrijven en dit ongeacht hun leeftijd.

➡️ Opgelet! In beide gevallen moeten deze artsen vanaf 01/02/2020 ook het nieuwe papieren voorschrift gebruiken. Het oude papieren voorschrift is dan niet meer geldig. Een apotheker mag via zo'n oud model vanaf 1 februari 2020 de voorgeschreven medicatie niet meer afleveren. Dit is wettelijk zo bepaald. 

Stap 2: Aanpasbaarheid van de geldigheidstermijn vanaf 01/10/2020

Oorspronkelijk was dit voorzien voor het einde van het 2de kwartaal 2020 maar dit is opgeschoven naar 01/10/2020 wegens de coronacrisis. Men wil voorschrijvers niet extra belasten met een wijziging in de procedures van Recip-e.

Vanaf dan moet jij als voorschrijver van medicatie de mogelijkheid hebben om de geldigheidstermijn van een elektronisch voorschrift te verkorten (tot minstens 1 dag) of te verlengen (tot maximum 12 maanden). Momenteel is deze standaard 3 maanden.

Stap 3: Naar een volledige dematerialisatie vanaf 01/02/2021

De volledige dematerialisering van het geneesmiddelenvoorschrift zal ten vroegste vanaf 01/02/2021 mogelijk zijn. Vanaf dan kan de apotheker via eID van een patiënt de elektronische voorschriften opvragen en verwerken.

➡️ Vanaf dan moet jij als voorschrijver niet langer het bewijs van elektronisch voorschrift afdrukken en meegeven met jouw patiënt.

Het voorschrijven via Recip-e

Elektronisch voorschrijven is dus verplicht vanaf 01/01/2020 en ondertussen worden de verdere stappen naar een volledige dematerialisering van het voorschrift gezet. Ben je hier nog niet klaar voor? Dan kan onze software CareConnect General Practitioner jou helpen met het voorschrijven van medicatie via Recip-e. Contacteer ons gerust voor al jouw vragen, een demo of offerte.