Blog Corilus

Medicatiefout, de meest voorkomende fout onder de medische blunders

Geschreven door Koen Van de Gucht | 4 maart 2019 12:41:06 Z

1 op 10 patiënten worden vroeg of laat slachtoffer van een medisch incident. Hallucinante cijfers, zeker als u weet dat 40% van deze fouten te voorkomen is, vertelt Professor Kris Vanhaecht in de Radio 1 Podcast over medische blunders.

80% van alle behandelende zorgverstrekkers maken ooit wel eens een medische fout. Een huisarts die verkeerde medicatie voorschrijft, een specialist met een verkeerde diagnose, een kinesitherapeut die een val veroorzaakt of een apotheker die een foutieve medische bereiding toepast.

Beluister het fragment met Professor Vanhaecht.

Medicatiefouten staan bovenaan het lijstje van medische blunders

Dokters staan onder een enorme druk. Wat voorschrijven van medicatie betreft, kunnen ze vaak beroep doen op hun jarenlange ervaring. En ook al kennen ze hun patiënt goed, het is een cliché dat artsen altijd alles weten. Ze worden overspoeld door nieuwe onderzoeksresultaten en informatie van de overheid, bijscholingen, naslagwerken, noem maar op. Ook de stressfactor en tijdsdruk spelen hier een nefaste rol.

Van het belang van een correcte behandeling hoeven we niemand te overtuigen. Een arts zijn job is patiënten helpen. Maar wat doet u als het mis gaat?

Lees ook: "Beter voorkomen dan genezen: de 3 grootste oorzaken van medicatiefouten"

'To err is human', maar hoe gaat u daar mee om?

Missen is menselijk. Een medische fout heeft niet alleen dramatische gevolgen voor het leven van de patiënt, maar vaak ook voor de carrière van de arts. Dergelijke incidenten of 'onbedoelde zorggerelateerde schade' gaan meestal gepaard met tijdelijke of psychologische schade, voor beide partijen.

Zo'n medische blunder kan ook voor de behandelende arts een grote impact hebben. Denk maar aan 'hyper alertheid'. Schrik hebben om te komen werken, stress symptomen, twijfelen aan kennis en kunde. Op die manier stijgt het risico om opnieuw betrokken te geraken bij incidenten.

Lees ook: "Betere begeleiding zorgverleners vereist na patiëntenveiligheidsincident, klacht of tuchtzaak. Impact op zorgprofessional nog steeds onderschat." (Bron KU Leuven) 

Preventie als wapen tegen medische fouten

Preventie speelt een grote rol om het risico op medische incidenten zo klein mogelijk te maken. Jonge artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten moeten gecoacht worden, leren omgaan met die verantwoordelijkheid en, niet onbelangrijk, ook durven toegeven dat het soms anders loopt dan gepland.

Er zijn voor zorgverleners ondertussen heel wat checklijsten en systemen voorhanden om fouten uit te sluiten. Maar ook Corilus wil hier graag haar steentje bijdragen met de Medicatiebewakingsmodule van CareConnect

Veilig medicatie voorschrijven in CareConnect. Interesse? Laat het ons weten en test het gratis! 

Beluister hieronder de volledige podcast.

Bron: Podcast Radio 1, De wereld van Sofie, Medische blunders.
Cijfers: Rapport Wereldgezondheidsorganisatie.

 

Onze vorige blogs over medicatiebewaking gemist?

Meer weten over hoe medicatiebewaking u gemoedsrust biedt en kan helpen in uw dagelijkse praktijkvoering? Lees dan zeker onze blogs: