Zich vergissen is menselijk: 80% van alle zorgverstrekkers maakt ooit wel eens een medische fout. Voor huisartsen zijn dat vooral medicatiefouten. In deze blogpost gaan we dieper in op de 3 grootste oorzaken, maar ook op hoe je ze kan vermijden.
Een geneesmiddel is een complexe samenstelling van verschillende bestanddelen. Het is voor huisartsen zo goed als onmogelijk om alle ingrediënten van alle medicatie te kennen. Er blijven bovendien nieuwe ziektes en aandoeningen – en dus ook geneesmiddelen – opduiken.
Tip: op de website van het FAGG vind je een database van alle vergunde geneesmiddelen in België.
Wat voor de ene patiënt het juiste geneesmiddel is, is dat niet automatisch voor de andere. De persoonlijke (gezondheids)situatie van de patiënt speelt daarin een allesbepalende rol. Dat een geneesmiddel niet geschikt is voor een specifieke patiënt, kan het gevolg zijn van verschillende contra-indicaties:
Tip: een elektronisch medisch dossier (EMD) bevat alle belangrijke (gezondheids)info over je patiënt en helpt je zo de juiste medicatie voor te schrijven. Het EMD is een cruciaal onderdeel van CareConnect General Practitioner, dé software voor jouw digitale praktijk.
Ook de interactie met andere geneesmiddelen kan de oorzaak zijn van een medicatiefout. Het kan dan gaan over:
Ook dubbelmedicatie – twee geneesmiddelen tegen dezelfde ziekte of aandoening – is een mogelijk gevaar.
Tip: ook deze informatie zit in het EMD van je patiënt. Dat is bovendien gekoppeld aan een online medicatieschema (te raadplegen via Helena), zodat de patiënt de voorgeschreven medicatie op de juiste momenten inneemt.
Digitale hulpmiddelen zijn een grote stap voorwaarts in de strijd tegen medicatiefouten. De module ‘Medicatiebewaking’ in CareConnect General Practitioner is een krachtige tool die een antwoord biedt op verschillende oorzaken van medicatiefouten. De module integreert:
Het slimme Decision Support System brengt alle parameters samen en genereert binnen een aantal seconden een duidelijk advies om je te helpen bij je medicatiekeuze.