Corilus ondersteunt zomerdokters aan zee met CareConnect-software

Zomer aan de Belgische kust, dat betekent 5 keer zoveel mensen op de been en dus ook mogelijke patiënten. In regio’s die al met een nijpend tekort aan huisartsen kampen, zoals De Panne, is het dan ook alle hens aan dek. Extra zomerdokters en slimme digitalisering moeten soelaas brengen.

Tot 50% meer medische interventies

Loop tijdens de zomermaanden een spoedgevallendienst aan de Belgische kust binnen en de kans is groot dat je in uitgebreid gezelschap bent. Breuken, hitteslag, snijwonden … Veel mensen bevinden zich in een andere omgeving en een ongeluk is snel gebeurd. Reken daar patiënten bij die te diep in het glas kijken en kinderen die ziek worden tijdens hun vakantie, en je begrijpt waarom sommige ziekenhuizen aan zee tot 50% meer medische interventies registreren in juli en augustus.

Naar de spoed of de dokter van wacht?

Een groot deel van de zomerdrukte op de spoedgevallendiensten heeft te maken met onduidelijkheid. Bij medische problemen die niet kunnen wachten tot de eigen huisarts bereikbaar is, blijkt het voor veel mensen moeilijk om in te schatten of ze beter naar de spoed of een huisarts van wacht gaan.

Tenzij het om een hoogdringend probleem gaat, is de vuistregel is nochtans duidelijk: bel eerst 1733, het centrale oproepnummer voor de wachtposten. Die wachtposten hebben een volledig kabinet ter beschikking en het ziekenhuis is vlakbij indien nodig.

Omdat almaar meer mensen vertrouwd zijn met de werking van huisartsenwachtposten neemt de vraag naar deze vorm van eerstelijnszorg toe. Dat geldt des te meer tijdens de zomermaanden aan de Belgische kust. Lokale huisartsenkringen zoeken daarom extra handen om patiënten optimaal te bedienen in hun wachtposten.

Gezocht: zomerdokters (optie vast)

Een van de huisartsenkringen die zich schrap zet voor de zomer is IJzerstreek en Westkust, met als werkgebied De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, Alveringem en Lo-Reninge. Daar staan in totaal 77 huisartsen in voor de verzorging van 100.000 inwoners. Tijdens de grote schoolvakantie loopt de bevolking echter op tot een half miljoen mensen én nemen veel huisartsen zelf vakantie. Kortom, meer mensen, minder artsen.

Met het initiatief Zomerdokter zoekt de huisartsenkring oplossing voor het personeelstekort. De tijdelijk bijspringende huisartsen die vanuit de wachtpost werken moeten enkel overdag beschikbaar zijn, wonen gratis in een gerenoveerd vakantieverblijf en genieten van toeristische uitjes.

depanne-summerdoc-liggendIn De Panne, de gemeente met het minste aantal huisartsen per inwoner, loopt met Summerdoc een apart project. Dat is in 2023 eveneens aan zijn derde editie toe en lokte al tal van dokters uit het binnenland naar de zee. Een ervan heeft er intussen zelfs een vaste praktijk geopend.

Software voor en door huisartsenwachtposten

Naast extra handen rekent de huisartsenwachtpost IJzerstreek en Westkust ook op slimme digitalisatie om de zomerdrukte in goede banen te leiden. Zo maken de artsen gebruik van CareConnect Medical Post. Met onze cloudgebaseerde software kunnen artsen makkelijk en veilig …

  • afspraken beheren met een online agenda
  • verkorte patiëntendossiers (SumEHRs) raadplegen via Vitalink
  • de verzekerbaarheid van patiënten controleren via MyCareNet
  • betalingen regelen in een aparte module
  • testresultaten, voorschriften en attesten bezorgen aan patiënten
  • TomTom inschakelen om naar huisbezoeken te navigeren
  • verslagen en info doorsturen naar huisartsen via Helena Pro
  • jaarlijkse statistieken opmaken voor het RIZIV

Ben je deze zomer zelf aan de kust en moet je beroep doen op een huisartsenwachtpost? Dan bestaat de kans dus dat een collega van je eigen regio je ontvangt. En dat geruggesteund door de meest volledige software op de markt.

 

Benieuwd naar de meerwaarde van CareConnect Medical Post voor jouw huisartsenwachtpost?

Vraag vrijblijvend een demo aan.