De voordelen van een gehomologeerd softwarepakket voor huisartsen

Een gehomologeerd softwarepakket zoals CareConnect General Practitioner heeft heel wat voordelen voor jouw dokterspraktijk. Lees waaraan een softwarepakket moet voldoen en welke positieve impact dit heeft op de werking van jouw praktijk.

Voor gebruikers van praktijksoftware is het belangrijk om met zekerheid te weten of deze software voldoet aan de ICT-gerelateerde normen, standaarden en specificaties vastgelegd door het eHealth-platform. Alleen op die manier kan je als huisarts deelnemen aan de elektronische dienstverlening en informatie-uitwisseling.

Hoe verloopt de registratie en aanvaarding van een softwarepakket?

Side note

Homologatie van CareConnect General Practitioner

Ook CareConnect heeft deze procedure doorlopen. Het behalen van de homologatie was dan ook een belangrijk project voor het Corilus ontwikkelingsteam. Dit was de hoofdfocus vanaf eind augustus 2019 tot 7 november 2019 (de dag van het homologatie-examen). We moeten hierbij dus voldoen aan de criteria die vastgelegd werden door het eHealth-platform.

Hertesting homologatiecriteria 2013

Enerzijds was er het opnieuw afleggen van het examen voor alle homologatiecriteria van 2013. Er waren een aantal updates en moderniseringen gebeurd aan deze criteria waardoor er ook nieuwe analyses, ontwikkelingen en testings nodig waren.

Nieuwe homologatiecriteria 2019

Anderzijds moesten we bewijzen dat we klaar waren voor de nieuwe features die deel uitmaken van de nieuwe homologatie 2019. Hiervoor moesten we slagen voor alle minilabs (kleine tussentijdse examens) in verband met deze nieuwe features: een minilab voor ConsultRN en 4 minilabs toegespitst op de verbinding met de gezondheidskluizen. Vanaf 9 oktober tot 7 november 2019 hebben we hiervoor om de twee weken examen gehad.

Midden januari 2020 ontvingen we de uitslag: geslaagd voor de homologatie 2019 (hertesting van de criteria 2013 + nieuwe features). Geweldig nieuws voor ons, maar zeker ook voor jou.

Het eHealth-platform bepaalt welke software al dan niet voldoet. Indien een software voldoet aan alle criteria dan krijgt deze een registratienummer.

De uiteindelijke aanvaarding van een softwarepakket gebeurt door de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen (NCGZ).

Dit goedkeuringsproces verloopt in 4 fasen:

  1. Het eHealth-platform legt de criteria vast waaraan de softwarepakketten moeten beantwoorden om aanvaard te kunnen worden.
  2. De Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen (NCGZ) keurt de vastgelegde criteria goed.
  3. Het eHealth-platform gaat na welke softwarepakketten aan de vastgelegde criteria voldoen en registreert deze softwarepakketten.
  4. De NCGZ aanvaardt de softwarepakketten na eenvormig advies van het eHealth-platform.

 

De voordelen van deze accreditatie voor jou als huisarts.

Ontwikkelde nieuwigheden in het kader van de homologatie 2019

Dat CareConnect General Practitioner geslaagd is voor alle gehomologeerde ICT-gerelateerde normen, standaarden en specificaties, is één ding. Maar dat blaast tegelijkertijd ook nieuwe frisse wind door de mogelijkheden van de software, zodat jij als huisarts nog beter ondersteund wordt in alle facetten van de medische zorgrelatie met jouw patiënten.

Een overzicht van de 10 verbeteringen en nieuwigheden in CareConnect General Practitioner:

Patiënt in medisch huis

Door toevoeging van een blauwe 'F' kan je direct zien of een patiënt is ingeschreven bij een medisch huis.

Verbetering van SumEhr V2

  • Zichtbaarheid van geëxporteerde SumEhrs (oude en nieuwe).
  • Actieve en passief-relevante handelingen zijn nu ook opgenomen.
  • Opsplitsing van de 'Aandachtspunten' in het overzicht van de SumEhr. Zo heb je een snel en duidelijk zicht op allergenen, intoleranties, familiegeschiedenis en risico's.
  • Mogelijkheid om een notitie met vrije tekst toe te voegen.

Synchronisatie van het medicatieschema op RSW/Abrumet

 Het is nu mogelijk om het medicatieschema van jouw patiënten te synchroniseren met de hub (RSW of Abrumet).

Verzekerbaarheid via Member Data

Je krijgt nu meer informatie te zien over de gegevens van de mutualiteit en het GMD:

  • of de patiënt een zorgtraject 'Chronische nierinssuficiëntie' heeft;
  • of de patiënt een zorgtraject ' Diabetes type II' heeft;
  • of de patiënt bij een medisch huis is ingeschreven;
  • of de patiënt bij een Huisapotheek is geregistreerd.

Verbetering ivm verzekerbaarheid buiten ziekenfonds

 Je kan nu verschillende verzekerbaarheidsgegevens, die niet door MyCareNet worden opgehaald, toevoegen. Zo kan je informatie toevoegen voor patiënten die niet zijn aangesloten bij een ziekenfonds (bvb. een patiënt die voor de Europese Gemeenschap werkt) of informatie omtrent een aanvullende verzekering toevoegen.

Publicatie van een nota op de verschillende gezondheidskluizen (Vitalink, InterMed, Brusafe)

Dit is interessant omdat alle zorgverleners (huisartsen, specialisten, specialisten in ziekenhuizen) op de gezondheidskluizen kunnen publiceren. Via CareConnect kan je dan, wanneer je een therapeutische relatie hebt met een patiënt, alle documenten die op de kluis staan opvragen en heb je dus alle belangrijke info over je patiënt direct bij de hand. 

Parameters: toevoeging van de pijnschaal en de KATZ Evaluatieschaal

Een nieuwe set werd toegevoegd aan de tab 'Parameters' om u toe te laten de drempelwaarden te meten voor pijn bij uw patiënten. De pijn wordt weergegeven op een schaal tussen 1 en 10, u kan ook bijkomende informatie toevoegen in de vorm van vrije tekst.

Er werd ook een Katz evaluatieschaal toegevoegd om de mate van zelfredzaamheid van een patiënt te bepalen.

Rijksregister: update van de administratieve gegevens van de patiënt

In deze nieuwe versie is het mogelijk om automatisch of handmatig de administratieve gegevens van de patiënt (NISS, achternaam, voornaam, gemeente en postcode) bij te werken.

Implementatie van het portaal BelRAI

Dankzij BelRAI kunnen zorgverleners en gezondheidsorganisaties de gezondheidstoestand van kwetsbare personen of personen in een complexe gezondheidssituatie, evalueren en bewaken. Op basis van gedetailleerde vragenlijsten. De algoritmes berekenen de gezondheidsrisico's en de zorgbehoeften, en vormen de basis voor de gezondheidsorganisaties.

Via de implementatie hoef je niet opnieuw in te loggen op dit portaal wanneer je het opent vanuit CareConnect.

Directe link met CEBAM

Via het Evidence Linker portaal kan je meer informatie terugvinden over de verschillende diagnoses. Via de implementatie hoef je niet opnieuw in te loggen op dit portaal wanneer je het opent vanuit CareConnect.

Telematicapremie

Met jouw telematicapremie kan je ons gehomologeerd softwarepakket CareConnect General Practitioner aankopen. Deze software kan je gebruiken voor het elektronisch beheer van jouw patiëntendossiers. Op die manier digitaliseer je jouw workflow, kan je al je patiëntgegevens op elk moment raadplegen en aanvullen en heb je toegang tot de eHealth-toepassingen.

➡️ Jouw telematicapremie 2018 voor huisartsen nog niet aangevraagd? Je hebt nog tijd tot en met 15 maart 2020!

Ben je nog op zoek naar een geschikt en aanvaard softwarepakket voor jouw praktijk?

➡️ Ons softwarepakket CareConnect General Practitioner is gehomologeerd door het RIZIV en dus een geregistreerd softwarepakket waarvoor jij jouw telematicapremie kan gebruiken.

Kijk hoe CareConnect General Practitioner jouw praktijk kan ondersteunen en versterken! En contacteer ons gerust voor al jouw vragen, een demo of offerte.