1 februari: Verander je paswoorden

Share

1 februari is enkele jaren geleden uitgeroepen tot internationale Change Your Password Day. Een dag om je eraan te herinneren dat je je wachtwoorden regelmatig moet aanpassen.

Wij geven je tips :

  • om je wachtwoorden aan te passen naar sterke woord-cijfer combinaties
  • om je wachtwoorden te centraliseren
  • om te controleren of er ooit gegevens van jou gestolen werden.

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

Veel mensen vinden het moeilijk om al die verschillende wachtwoorden te bedenken en te onthouden. Dat heeft helaas als gevolg dat veel mensen niet veilig omgaan met hun wachtwoorden, door bijvoorbeeld wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn, of door wachtwoorden te hergebruiken.

Technologie gaat snel, dus wat vandaag een veilig wachtwoord is is dat volgend jaar niet meer. Google eens de ‘minimumvereisten’ voor een moeilijk wachtwoord. Let wel dat je bij recente artikels kijkt natuurlijk.

Wil je controleren hoe moeilijk jouw nieuwe wachtwoord te kraken is? Kijk hier eens: https://random-ize.com/how-long-to-hack-pass

Heb je geen tijd om gecompliceerde wachtwoordcombinaties te bedenken?

Er bestaan talloze websites die wachtwoorden voor jou genereren. Je kan zelf filteren welke karakters je wachtwoord moet bevatten et voila je hebt een sterk wachtwoord in een mum van tijd.

Pas het misschien meteen toe voor je KineQuick software?

Een voorbeeldje hiervan is: https://passwordsgenerator.net

Wachtwoord managers

Als je eenmaal nieuwe wachtwoorden gecreëerd hebt voor al je accounts kan je ze natuurlijk niet allemaal onthouden. Ze neerpennen op een post-it die bij je computer hangt is niet echt veilig.

Een wachtwoord manager kan hiervoor een oplossing zijn. Maar wat is dat? Hiermee maak je een geëncrypteerd bestandje aan op je computer of op een usb-stick (als je bijvoorbeeld meerdere apparaten gebruikt). Voor dit bestandje heb je één ‘hoofdwachtwoord’ om toegang te krijgen. In het bestand zelf kan je alle gebruikersnamen en wachtwoorden bewaren voor online accounts. Doordat het bestand geëncrypteerd is kunnen hackers deze gegevens veel moeilijker ontcijferen.

Voorbeelden van paswoord managers zijn https://keepass.info en
https://1password.com

Zijn mijn gegevens ooit al gelekt?

https://haveibeenpwned.com is een website waar je kan achterhalen of jouw gegevens ooit gestolen werden bij een lek. Soms staat er ook bij welke gegevens gestolen werden en wat je kan doen om de schade te beperken.

Enkele cijfers

Krijg je niet genoeg van veilige wachtwoorden? In onderstaand artikel (van de vorige editie) lees je waarom een dag als vandaag nog steeds onderschat wordt.

https://tweakers.net/geek/148648/change-your-password-day-29-procent-van-de-belgen-trekt-zich-er-niets-van-aan.html

 

31 January 2020 - Julie Charlier