5 tips om… je goede voornemens langer vol te houden

Share

Het is weer zover. Het jaar is bijna ten einde en de etentjes bij vrienden en familie volgen elkaar heel snel op. Het is ook de week waarbij mensen terugkijken op het afgelopen jaar en een aantal zaken willen veranderen voor het jaar dat komen gaat.

Dat is waarschijnlijk niet anders voor 2018. Sommigen onder jullie willen misschien deconventioneren? Of jullie hebben plannen om de praktijk uit te breiden? Je computervaardigheden wat bijschaven? Of misschien hebben jouw voornemens helemaal niets te maken met kinesitherapie. Wat 2018 ook mag brengen, hier zijn een paar tips om jouw goede voornemens langer dan een week of een maand vol te houden.

  1. Kies dit jaar voor slechts één voornemen
    Misschien heb je meer dan één (slechte) gewoonte die je zou willen aanpakken, maar te veel multitasken zorgt uiteindelijk voor minder productieve resultaten. Als je gefocust met één doel aan de slag gaat vergroot je waarschijnlijk de kansen om dat ene in 2018 tot een goed einde te brengen. Door een goed voornemen voel je je ook niet beperkt, maar probeer je net het beste uit jezelf te halen.
  2. Vertel anderen over je voornemen
    Je omgeving vertellen over je voornemen brengt twee voordelen met zich mee. Je voelt je enerzijds gesteund, omdat je omgeving er rekening mee kan houden. Stel dat je wat gewicht kwijt wilt, na al die etentjes, dan zal je omgeving waarschijnlijk minder snel voor ongezonde maaltijden opteren als jij er bent. Anderzijds, zal je ook wat meer de druk voelen om aan je voornemen te blijven werken. Je hebt die mensen immers verteld dat je dat zou gaan doen en je bent niet iemand die snel opgeeft.
  3. Rome werd ook niet op een dag gebouwd
    Verandering heeft tijd nodig. Die slechte gewoontes zijn niet van vandaag op morgen in je levensstijl gekropen, dan kan je ook niet verwachten dat dat zo aangepast is. Probeer op voorhand een haalbaar plan op te stellen en kijk eventueel ook voor afleiding. Wil je je bijvoorbeeld focussen op sparen? Bepaal het budget op jaartotaal. Je kan dan een richtlijn opmaken van wat je per maand aan de kant zou moeten zetten, maar er is marge om te spelen met de cijfers en eventueel zelfs foutjes te maken. Belangrijk is wel dat je het totaalplaatje niet uit het oog verliest.
  4. Foutjes betekenen niet dat je gefaald hebt
    Zoals in het vorige punt al aangehaald werd kan je best een haalbaar plan opstellen eer je begint. Op die manier weet je waaraan je begint en hoe je dat wilt gaan aanpakken. Een jaar is natuurlijk wel een lange periode om aan jezelf te werken. Je zal vroeg of laat eens in de fout gaan en dan is het gemakkelijk om op te geven. Wees niet te hard voor jezelf. Laat je eens gaan en ga met nieuwe moed verder met je voornemen. Ook hier weer : the bigger picture.
  5. Timing is alles
    Je begint enthousiast, maar vaak val je na een tijdje terug in je oude gewoonte. De maand met het hoogste succespercentage is niet januari, integendeel: het is augustus, wanneer je terugkomt van vakantie en sowieso weer moet wennen aan nieuwe routines.

Veel succes met het beste uit jezelf te halen in 2018 en we wensen jou en je omgeving een heel mooi jaar toe.

29 December 2017 - Julie Charlier