Wat is ransomware en kun je er tegen beschermen?

Share

Wat is ransomware?

Ransomware of gijzelsoftware is een vorm van malware die je bestanden gevangen houdt, vb word, excel, pdf, afbeeldingen, patiëntendata,……. Je kunt  deze bestanden pas openen nadat je betaalt aan de gijzelnemer.   Tot voor kort was dit enkel een probleem voor Windows gebruikers, maar er is recent ook een versie aangetroffen voor MacOs.

Ransomware is een algemene naam voor al de vormen van virussen die onze software gijzelen. Er zijn vormen die onze gehele pc op slot zet. Cryptoware is een software die uw bestanden versleutelt op je harde schijf en elke map die verbonden is met de pc.  dus ook uw usb stick, netwerkdrive, Dropbox, Google drive, Nas.

Hoe word je getroffen door ransomware?

De meest voorkomende manier is onveilige link op het internet, een email-bijlage of illegale downloads. Het bestand dat je download of opent via een email is verdoken .exe, bv: rapport.pdf, het lijkt een pdf bestand maar het is in eignelijk:  rapport.pdf.exe.  Activeer je dit programma, dan begint deze software onmiddellijke al uw bestanden te wijzigen die verbonden zijn via de pc.  Het kan wel enige uren duren alvorens al uw bestanden gewijzigd zijn.

Ook via reeds geïnstalleerde software kan het probleem zich voordoen.  Programma’s zoals bv flash, een javascript of andere toepassingen kunnen gehacked worden. Op die manier gebruiken de criminelen een lek om uw pc de besmetten

ransomware

Hoe te beschermen?

Voorkomen is beter dan genezen. In de meeste situaties kan je zelfs niet genezen.  Enkel waneer je betaalt om de bestanden vrij te geven kan je verder werken.

Zorg  steeds dat uw software up to date is. Zowel uw besturingsysteem,  java, pdf readers enz.  Gebruik je nog Windows XP, pas dan zeer goed op.  Dit besturingssysteem ontvangt geen kritische updates meer.  Heb je Windows Vista, kijk je ook al best uit om te vernieuwen.

Backups, doe ze dagelijks. Zorg dat je backup medium (usb, extra harde schijf, NAS) niet verbonden blijft met uw pc na de backup want anders lopen deze ook risico op besmetting.

KineQuick Online backup is veilig.  De gegevens die wij bewaren zijn beschermt tegen besmetting.

Anti Virus software is belangrijk en houdt deze up to date.

Kunnen KineQuick en KineQuick Connect besmet geraken?

KineQuick op je pc of netwerk kunnen besmet geraken. Een veilige backup is steeds nodig om de gegevens terug te plaatsen.  Zoals hierboven vermeld kan onze online backup nooit besmet zijn.

KineQuick Connect is volledig beschermt tegen ransomware.  Uw gegevens zijn totaal onbereikbaar voor het virus.  Enkel de externe documenten (scans, brieven, imports)  op uw pc kunnen besmet worden.  De originele documenten op onze online server zijn steeds veilig.

Wat als je te laat bent?

Zelfs wanneer je de beste voorzorgsmaatregelen neemt, kan het toch nog mislopen.  Wat zijn je opties:

  • Onderzoek eerst wat er aan de hand is. Is je pc op slot gedaan of zijn je bestanden versleuteld?
  • Doe aangifte bij de politie
  • Betaal nooit, de kans bestaat dat ook betalingssoftware uw kaartgegevens  probeert te kopiëren.
  • Doe een virusscan, de meeste ransomware wordt herkent en kan gemakkelijk worden verwijderd.
  • Kan je de pc niet meer opstarten,  raadpleeg je best een pc specialist. Hij kan je pc wel via een usb stick opstarten
  • Heb je het virus verwijderd, dan kan je steeds je backup terugplaatsen.

Meer info & oplossingen

30 June 2017 - Etienne Custermans