Sinds 1 januari 2014 kunnen structurele equipes binnen de thuisverpleging zorgkundigen opnemen om een deel van de zorg aan hen te delegeren. Hierdoor kan deze zorg over meer zorgverleners worden gespreid en is er dus meer tijd en aandacht voor de patiënt.
Een structurele equipe van thuisverpleegkundigen kan zorgkundigen opnemen als ze voldoen aan de volgende 4 voorwaarden:
1. Ze gebruikt een uniek derdebetalersnummer
Opgelet !
Indien je jouw rondes deelt met andere zorgverleners en je diensten afzonderlijk factureert, voldoe je niet aan de voorwaarde.
2. Ze bestaat uit minstens 4 gegradueerde of gebrevetteerde verpleegkundigen:
✔️die elk toegetreden zijn tot de nationale overeenkomst
✔️die de verpleegkunde in hoofdberoep uitoefenen
Opgelet !
"In hoofdberoep" betekent jouw belangrijkste bron van inkomsten. Als je twee activiteiten hebt, zal een attest van je sociaal verzekeringsfonds jouw aansluitingsstatus als hoofd- of bijberoep vermelden.
✔️die voor elke maand gezamenlijk minstens 4.000 W-waarden aan verstrekkingen uit artikel 8 geattesteerd hebben (buiten de verstrekkingen waarbij zorgkundigen de verzorging geheel of gedeeltelijk hebben uitgevoerd) en dit tijdens een periode van 6 maanden voorafgaand aan de maand waarin een geattesteerde verstrekking werd verleend door een zorgkundige
Opgelet !
In 2021, 1W = 4,792593 €, dus 4000 W = 19 170,372 €
✔️die daadwerkelijk hebben meegewerkt aan een aspect van de zorg van de patiënten, met uitsluiting van administratieve of coördinerende aspecten
3. Ze heeft interne afspraken gemaakt die beantwoorden aan een richtlijn, vastgelegd door het Verzekeringscomité, over de praktische modaliteiten van de delegatie van verpleegkundige activiteiten aan zorgkundigen en de samenwerking tussen de leden van de equipe.
Elk lid van de structurele equipe, zorgkundigen inbegrepen, moet kennis nemen van deze interne afspraken en zich ertoe verbinden die na te leven. Daartoe ondertekent hij een document waarin deze interne afspraken zijn opgenomen of waarin uitdrukkelijk wordt verwezen naar die interne afspraken. Deze interne afspraken moeten op eenvoudige wijze ter beschikking worden gesteld van elk lid van de structurele equipe.
Opgelet!
Juridische hulp kan hierbij nuttig zijn. Vertrouw hiervoor op een deskundige professional.
4. Ze heeft ons een verklaring op erewoord bezorgd, overeenkomstig een richtlijn van het Verzekeringscomité, met daarin ten minste de gegevens die toelaten de equipe te identificeren.
Deze verklaring op erewoord wordt schriftelijk opgesteld door de verantwoordelijke van de structurele equipe en door hem ondertekend. Deze equipe voldoet aan de voorwaarden vermeld in § 12 van artikel 8 van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen en mag dus met zorgkundigen werken.
👉De originele versie van deze ondertekende verklaring op erewoord moet aangetekend worden toegezonden aan:
RIZIV
Dienst geneeskundige verzorging – Individuele zorgverleners
Verpleegkundigen
Tervurenlaan, 211
1150 Brussel
☝️Een kopie van deze ondertekende verklaring op erewoord moet bewaard worden door de verantwoordelijke van de structurele equipe.
Een zorgkundigen die in een structurele equipe van verpleegkundigen wil werken, moet een RIZIV-nummer hebben.
Als verantwoordelijke van een equipe van verpleegkundigen vraag je best zelf het RIZIV-nummer aan voor de zorgkundige die wil werken in uw equipe.
Je kan de informatie raadplegen op onze HealthPages.
De volledige lijst van activiteiten die een verpleegkundige kan delegeren is te vinden in onze blog "Activiteiten en zorg die een thuisverpleegkundige aan een zorgkundige kan delegeren".
Belangrijke zaken :
✔️Zorgkundigen mogen geen verstrekkingen uitvoeren die de ziekteverzekering terugbetaalt aan palliatieve patiënten.
✔️Zorgkundigen mogen maximum 25% van de basisverstrekkingen van de structurele equipe uitvoeren, zowel in het kader van de forfaits als in het kader van de verstrekkingen die de equipe per akte uitvoert gedurende 1 kalendermaand.
Opgelet !
Met andere woorden, deze 25% is het percentage van het aantal bezoeken (niet het aantal verstrekkers, patiënten, ...).
✔️Alleen een verpleegkundige kan activiteiten delegeren aan een zorgkundige (d.w.z. niet een arts, niet een verloskundige, niet een andere zorgverlener of een andere gezondheidswerker). Bovendien is het de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige om de gezondheidstoestand van de patiënt te beoordelen voordat zij bepaalde handelingen aan een zorgkundige delegeert.
Wanneer je als verpleegkundige verpleegactiviteiten delegeert aan een zorgkundige, ben je verplicht controlebezoeken af te leggen.
Tijdens deze controlebezoeken :
Opgelet !De verzorging van de patiënt mag enkel over verschillende verzorgingszittingen gespreid worden om medische redenen, die vermeld zijn op het voorschrift. Deze regel blijft van toepassing op de dagen dat je controlebezoeken verricht.
Breng minstens één keer per maand een controlebezoek bij elke patiënt waar een zorgkundige verpleegkundige activiteiten verleent, behalve:
Behalve :
Opgelet !
De frequentie en de tijdstippen van die controlebezoeken moeten:
▶️adequaat zijn vanuit de zorgsituatie van de patiënt ▶️gemotiveerd worden in een verpleegdossier
Voor diensten die worden gefactureerd via MyCareNet :
Opgelet !
In het bewijsstuk voor de patiënt moeten de namen worden vermeld van de verpleegkundigen en zorgkundigen die betrokken zijn bij de op het document vermelde diensten.
Meer te weten komen over onze software voor verpleegkundigen 'CareConnect Mobi33'?
👉 Bezoek onze website!
Bron voor dit artikel :