Pharmacie Mees pleziert patiënten met muurautomaat en afleverrobot

In Binche lokken niet enkel de ‘Gilles’ nieuwsgierige blikken. Ook de lokale apotheek is er een attractie. Hervé Mees staat er aan het hoofd van een achtkoppig team en investeert al jaren in hoogtechnologische machines om zijn patiënten nog beter te helpen. Zijn recentste investering? Een muurautomaat die gretig gebruikt wordt, en gekoppeld is aan een afleverrobot. “Nu al die technologie netjes op elkaar is afgestemd, hebben we een pak meer tijd voor onze patiënten”, vertelt hij.

Wie is Hervé Mees?

Hervé Mees is al meer dan 30 jaar apotheker, voorzitter van het directiecommité van het Union Pharmaceutique du Hainaut Occidental et Central (OT UPHOC) en federaal adviseur van het APB voor Henegouwen. Hij specialiseerde zich achtereenvolgens in homeopathie, aromatherapie en fytotherapie. Hij vernieuwt zijn zaak elke 10 jaar: in 2009 gebeurde dat met een robot, in 2019 met een muurautomaat waarmee hij patiënten 24/7 bedient. In zijn vrije tijd is hij voetbal- en golfliefhebber en verdiept hij zich in de mineralogie.

Met een robot, een muurautomaat en verschillende hulpschermen in zijn apotheek heeft Hervé Mees wellicht de meest futureproof apotheek in een straal van tientallen kilometers.
 
Een evidentie én een must om mee te evolueren met zijn metier, vindt hij. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in technologie. Sommige mensen associëren digitalisering met afstand en het verdwijnen van het menselijk contact, maar daar ben ik het niet mee eens. De machines waarin ik de afgelopen jaren investeerde, zorgen er nu voor dat ik enerzijds een groter patiëntenbestand bedien en anderzijds mijn patiënten een betere service kan bieden aan de toonbank.” 

Nieuwe call-to-action

Stevige concurrentie

Onberispelijke dienstverlening, dat is waar Hervé op inzet. “En dat is broodnodig. Apothekers vandaag krijgen met heel wat uitdagingen te maken: sinds covid is het fysiek contact met patiënten afgenomen, waardoor je minder snel een band opbouwt. We strijden ook tegen het internet. Daar verkrijgen mensen snel medicijnen waarvoor geen voorschrift nodig is, vaak aan een interessantere prijs maar met een pak minder advies. Dat advies, daar moeten we onklopbaar in zijn. En om je als apotheker echt te onderscheiden, is verder specialiseren cruciaal. Onze uitgebreide kennis over homeopathie, fytotherapie en aromatherapie snor je niet zomaar op 1-2-3 online op.”

“Om je als apotheker te onderscheiden, 
is het cruciaal om verder te specialiseren.” 
Hervé Mees – Apother bij Pharmacie Mees (Dynaphar)

“Een apotheker kan ook veel meer in eerstelijnshulp ondersteunen. In je apotheek zou je terecht moeten kunnen voor een screening en opvolging van diabetes, een te hoge cholesterol, enzovoort. Afhankelijk van het resultaat, gaan wij een patiënt ook altijd doorverwijzen naar zijn behandelende huisarts of een andere arts als hij die niet heeft.”

Leestip!

*Een afleverrobot voor jouw apotheek: waar moet je op letten?

*"Een afleverrobot is zijn investering helemaal waard”

Tijd creëren

Om patiënten voldoende aandacht te geven, moet Pharmacie Mees dus tijd en beschikbaarheid creëren. Hervé: “Tijdverslindende taken zoals het zoeken naar een medicijn of het verifiëren van orders laten we over aan onze robot. En beschikbaarheid verbeteren we door onze laatste grote investering: de muurautomaat. Dat is écht een lifesaver voor veel mensen. 24/7 open en sneller dan het internet. Mensen kunnen er reserveringen afhalen na de uren, en producten kopen als condooms of poedermelk. Dat laatste heeft hier al veel kersverse moeders uit de buurt geholpen. Daarnaast is het ook intuïtief om te gebruiken: het scherm werkt net als een smartphone. Met een paar tikjes ben je vertrokken.”

“Dankzij onze robot verliezen we geen tijd meer 
aan het verifiëren van orders.” 
Hervé Mees – Apother bij Pharmacie Mees (Dynaphar)

“Die eenvoudige werking komt er natuurlijk niet vanzelf”, vervolgt Hervé. “Corilus heeft me geholpen met de koppelingen tussen mijn robot en automaat en de CareConnect Pharmacist software. Ik ben erg tevreden over wat ze hebben klaargespeeld om al die integraties goed te krijgen, geen vraag was hen te veel. Er is natuurlijk steeds iets voor verbetering vatbaar, maar dat ligt niet per se aan de software. Ook mijn eigen werkwijze kan nog gefinetuned worden. Ik denk dat ik nog maar 80% van de mogelijkheden van het programma benut.”

Leestip!

Koppeling van je afleverrobot met CareConnect Pharmacist: 9 voordelen

Een IT-systeem vol mogelijkheden

Hervé maakt het leven niet enkel voor patiënten makkelijker, maar ook voor zijn medewerkers. “CareConnect Pharmacist zorgt ervoor dat we producten veel beter kunnen vergelijken, dat we medicijnen aan elkaar kunnen linken en patiënten advies op maat kunnen geven. Ik kan heel makkelijk medicijnen filteren in het systeem, de interactie tussen twee producten opzoeken, enzovoort. Als bijvoorbeeld een nieuw product tegen maagpijn bijwerkingen zou vertonen in combinatie met een oud product dat een patiënt al jaren inneemt, dan zien wij dat in ons systeem. Daar zie je écht de meerwaarde van een goed IT-systeem: het scheelt je uren opzoekwerk.

“Een goed IT-systeem scheelt je uren opzoekwerk.” 
Hervé Mees – Apother bij Pharmacie Mees (Dynaphar)

“Ook stockbeheer is een pak makkelijker geworden. Je kan producten op 1-2-3 lokaliseren, en weet altijd waar je medicijnen zich bevinden. Met elektronische voorschriften gaat dat nog vlotter: je scant een voorschrift, er is onmiddellijk een link met de robot die het zoekt en eventueel doorstuurt naar de muurautomaat.“

De volgende stap

De installatie van de muurautomaat dateert van 2019. Hervé plant dus nog niet meteen nieuwe investeringen. Maar het is wel duidelijk wat de volgende stappen zijn voor zijn apotheek. “Onze schermen reageren nogal traag en moeten een update krijgen. Bovendien wordt het ook tijd om eens wat marketing te doen rond onze muurautomaat: het is een fantastisch ding, maar nog niet iedereen weet dat het bestaat en maakt er gebruik van.” 

Ook het personeel wil Hervé nog een beetje verder trainen. “De ene kan al wat makkelijker om met digitalisering dan de andere. We weten dus wat te doen: inzetten op opleidingen en specialisatie om onze patiënten nog beter bij te staan. Genoeg werk op de plank!” 

➡️ Bekijk zeker eens ons aanbod van coachings en trainingen op maat voor jouw apotheek.

Zelf aan de slag?

CareConnect Pharmacist is dé software-oplossing voor kleine, grote en groepsapotheken. Vereenvoudig en optimaliseer je apotheekbeheer en maak meer tijd voor je patiënten.

Lees hier meer en vraag je demo aan!