OTC & apotheeksoftware: ideale combi voor volledig farmaceutisch advies

“Met OTC-artikelen kan je een echte meerwaarde bieden aan je patiënten”, vertelt Kristof Cannoot, organisator van het Self Care Symposium. En zeker in combinatie met jouw apotheeksoftware. Dankzij een volledig overzicht en slimme inzichten, kan je zo consequent en volledig farmaceutisch advies geven aan jouw patiënten.

De combinatie van je aanbod van OTC plus de intelligentie en reactiviteit van jouw apotheeksoftware zal je onderscheiden van webshops en parafarmacie doordat je farmaceutisch advies op maat van de patiënt kan geven.

Leestip!

Hoe maak je met OTC het verschil als apotheker?

Consequent en volledig farmaceutisch advies

Wanneer je patiënt bijvoorbeeld medicatie neemt tegen osteoporose, dan neemt hij/zij best ook calcium en vitamine D in om zo het beste resultaat uit de therapie te halen. Elke apotheker weet dit, maar wordt dit advies ook consequent aan elke patiënt gegeven? En doen alle medewerkers in de apotheek dit?

Ideaal dus wanneer je apotheeksoftware je hierbij een handje helpt!

  • Door je bijvoorbeeld een geheugensteuntje te geven wanneer je Prolia aflevert.
  • Idem bij een behandeling tegen acne met Isotretinoine. Een zonnecrème factor 50 en lippenbalsem zijn hier geen overbodige luxe voor de veiligheid en het comfort van je patiënt.

Naast een goed geadviseerde patiënt, komt dit zo ook je omzet en marge ten goede.

 

Hoe helpt CareConnect Pharmacist jou het verschil te maken met OTC?


CareConnect Pharmacist helpt jou hierbij op een slimme manier. Hieronder vind je 3 interessante functionaliteiten om op een efficiënte en structurele manier je patiënten een volledig farmaceutisch advies te geven.

Bovendien kan je deze functionaliteiten ook gebruiken om je medewerkers beter te coachen. Het helpt je om de patiënt een echt persoonlijk advies te geven in plaats van de focus te leggen op het product zelf.

Marlies Develter van apotheek Develter

"De rapporten die we nu opvragen bij CareConnect Pharmacist brachten al verrassende inzichten naar boven. Zo blijkt dat we vooral op ons OTC-aanbod meer marge halen, terwijl we dat vroeger niet zo inschatten. Met objectieve data kunnen we hierop anticiperen."

Leestip! Apotheek Develter optimaliseert processen én cijfers met coachingstraject op maat

1. Hulp bij adviezen en cross-selling

Met de functionaliteit ‘geassocieerde verkopen’ opent er zich, bij de aflevering van een bepaalde CNK, een scherm waarbij je een suggestie krijgt om nog één of meerdere andere producten te adviseren / een specifiek advies te geven om zo je patiënt een volledige farmaceutische opvolging te geven.

Bij de aflevering van Isotretinoïne ziet dit er dan bijvoorbeeld zo uit:

apotheker-OTC-geassocieerde-verkoop-isotretinoine-NL

Meer weten? Bekijk dan onderstaande video voor meer voorbeelden van de functie ‘Geassocieerde verkopen’.

 

2. Maak gebruik van standaard posologie

Het effect van medicatie hangt samen met het correcte gebruik ervan. Als apotheker heb je hier meer info over vanuit je ervaring, na het bezoek van een vertegenwoordiger of tijdens een seminarie/opleiding. Noteer deze info in een standaard posologie in CareConnect Pharmacist. Op die manier deel je heel makkelijk je kennis met alle medewerkers en verschijnt deze belangrijke info op het posologielabel.

In CareConnect Pharmacist geef je de info éénmalig in voor een artikel via het posologiescherm. Door vervolgens op de knop ‘PosoArt’ te klikken, zal deze posologie of instructie voor de patiënt standaard voorgesteld worden bij elke aflevering van deze CNK. Om deze info ook toe te voegen aan het medicatieschema van de patiënt, klik je op de knop ‘Toevoegen medicatieschema’.

apotheek_OTC_posologie_NL

 

3. Werk met sleutelwoorden

De functie OTC-adviezen laat je toe om artikelen te linken aan één of meerdere sleutelwoorden zodat je deze artikelen met dit sleutelwoord snel kan terugvinden tijdens het afleveren.

 

Waarom en wanneer gebruik je deze functionaliteit het best?

✔️Voor het afstemmen van de OTC-adviezen in je apotheekteam.

Voorbeelden -> ‘Droge Hoest’, ‘Insectenbeten uitwendig’,…
Doe dit ook voor alle artikelen die niet mogen ontbreken in de reiskoffer.

✔️Om makkelijker aangewezen artikelen op te zoeken. 

Voorbeelden -> Groepeer de artikelen die veilig kunnen gebruikt worden bij vaak voorkomende zwangerschapskwaaltjes, aanbevolen producten voor de menopauze, droge ogen, schimmelnagel.

apotheek_OTC_advies_NL

✔️Om overstock-artikelen weg te werken.

Heb je een (te) grote voorraad van een bepaalde hoestsiroop? Voeg die dan toe aan het sleutelwoord ‘Droge Hoest’ en door die zoekterm te gebruiken, wordt deze CNK stelselmatig voorgesteld.

✔️Om artikelen met een korte vervaldatum aan te raden.

 

Wil je meer te weten komen over deze apotheeksoftware?

Check dan CareConnect Pharmacist (en vraag ons gerust om meer informatie of een demo).
Werk je al met CareConnect Pharmacist en wil je er het maximum uit halen?

Lees dan meer over onze coachings op maat voor jouw apotheek en je team.