Wijziging vergoeding wachtdienst apotheek

Voor nachtelijke wachtdiensten (van 22u00 tot 08u00) zullen apothekers vanaf 1 november 2019 een beschikbaarheidshonorarium van 65 euro ontvangen. Daarnaast verdwijnt de notie dringend / niet dringend. Een voorschrift wordt altijd aanzien als dringend. In geval van een voorschrift betaalt de patiënt nooit een honorarium. Zelfs niet bij een voorschrift zonder terugbetaald geneesmiddel.

Huidige bestaande wachthonoraria verdwijnen niet

Het huidige wetsvoorstel voorziet in een combinatie van een beschikbaarheidshonorarium en de huidige wachthonoraria. Geen enkel huidig honorarium wordt vervangen, ook niet tijdens de nacht.

Het enige wat verandert, is dat een patiënt die langskomt tijdens de wachtdienst met een voorschrift zonder terugbetaald geneesmiddel, geen wachthonorarium meer moet betalen.

Eenduidig voor patiënt en apotheker 

De apotheker zal dus geen toelage meer aanrekenen aan de patiënt voor geneesmiddelen op voorschrift. Op die manier wil men de discussie vermijden tussen wat dringend en niet-dringend is.

Een voorschrift = dringend

De wachthonoraria worden eenvoudiger voor patiënt en apotheker:

  • Een voorschrift met minstens 1 terugbetaald geneesmiddel? ⇒ Honorarium ten laste van het RIZIV
  • Een voorschrift zonder terugbetaalbaar geneesmiddel?  ⇒ Geen wachthonorarium
  • Geen voorschrift? ⇒ Vrije bijdrage ten laste van de patiënt

tabel wachttax NL

De bijdrage die je wil aanrekenen als er geen voorschrift is, mag je zelf bepalen.
Opgelet: Het bedrag moet zichtbaar worden weergegeven voor de patiënt.

Geen extra administratie

De apotheker wordt niet opgezadeld met een nieuwe administratieve last. Men zal zich baseren op de gegevens over de wachtdienst op apotheek.be om de beschikbaarheidshonoraria automatisch te factureren. Jouw tariferingsdienst stort het beschikbaarheidshonorarium in de maand die volgt op de gepresteerde wachtdienst(en).

Bron: APB

New call-to-action